Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Výskumníci spoločnosti ESET vydali správu o kybernetickej bezpečnosti ESET Threat Report H1 2024, ktorá zmapovala digitálne hrozby zachytené bezpečnostnými riešeniami spoločnosti ESET v období od decembra 2023 do mája 2024.

  • Výskumníci spoločnosti ESET vydali správu o kybernetickej bezpečnosti ESET Threat Report H1 2024, ktorá mapuje digitálne hrozby za obdobie od decembra 2023 do mája 2024.
  • Najrozšírenejšou hrozbou na Slovensku zostáva phishing.
  • Telemetria spoločnosti ESET zaznamenala významný nárast downloaderu, ktorý sa šíri cez e-maily a obsahuje prílohy s PowerShell skriptami následne sťahujúcimi ďalší malvér.
  • Stúpajúci trend predstavujú škodlivé aplikácie, ktoré sa vydávajú za nástroje umelej inteligencie.

Celkový počet hrozieb na Slovensku zostal v porovnaní s predošlým polrokom prakticky nezmenený. Detekciám aj naďalej dominujú phishingové podvody. Medzi najrozšírenejšie nástrahy patria aj webové stránky infikované JavaScript kódom. Znepokojivý trend predstavuje prudký nárast downloaderov s PowerShell skriptami aj zneužívanie AI tematiky.

Najrozšírenejšie hrozby a trendy na Slovensku

Podľa údajov z detekčných systémov spoločnosti ESET predstavoval v analyzovanom období najrozšírenejšiu hrozbu na Slovensku phishingový podvod HTML/Phishing.Agent trojan. Táto detekcia predstavovala viac ako 18 % zo všetkých zachytených hrozieb. Ide o škodlivú HTML prílohu imitujúcu prihlasovacie okná do populárnych služieb, ktorá sa bežne šíri prostredníctvom e-mailov s cieľom získať od obetí citlivé údaje.


Na druhú priečku poskočila z tretieho miesta hrozba s názvom JS/Agent trojan, ktorej patrí na Slovensku takmer 11 % zo všetkých detekcií. JS/Agent trojan je škodlivý JavaScript kód, ktorý dokáže kompromitovať zle zabezpečené, no legitímne webové stránky. Ide často o stránky postavené na publikačnom nástroji WordPress, ktoré využívajú pluginy s bezpečnostnými zraniteľnosťami. Napadnuté stránky sú nebezpečné v tom, že dokážu infikovať zariadenia návštevníkov bez toho, aby z nich čokoľvek stiahli. Najlepšou ochranou pred infikovanými webmi je používanie spoľahlivého bezpečnostného softvéru, ktorý ich zablokuje. 


Dramatický nárast zaznamenal ESET v prípade detekcie s názvom PowerShell/TrojanDownloader.Agent trojan. Kým v predošlom polroku obsadila s 1 % detekcií 11. miesto, aktuálne predstavuje na Slovensku tretiu najpočetnejšiu hrozbu, ktorej pripadá viac ako 7 % všetkých detekcií. Ide o škodlivý softvér, ktorý využíva PowerShell skripty na sťahovanie a inštaláciu ďalšieho malvéru do počítača. Výskumníci spoločnosti ESET zaznamenali na Slovensku masové šírenie tohto downloaderu prostredníctvom e-mailov s .bat prílohou. Text jedného zo zachytených e-mailov nasvedčuje, že útočníci sa zamerali na firmy či podnikateľov: „Ahoj, v prílohe nájdete našu novú objednávku. Zašlite nám prosím proforma faktúru na platbu. S pozdravom / Best regards.“


Aktuálnym trendom vo svete, ale aj na Slovensku, je zneužívanie napodobenín generatívnych nástrojov umelej inteligencie na škodlivé účely. Príkladom je 133 % nárast infostealeru Rilide Stealer zameriavajúceho sa na krádež prihlasovacích údajov. Infostealer operuje ako rozšírenie prehliadača, ktoré si obeť nainštaluje po kliknutí na Facebook reklamu propagujúcu falošnú službu generatívnej AI. Keďže v online priestore môžu používatelia natrafiť na množstvo škodlivých imitácií AI nástrojov, odporúčame k nim pristupovať len prostredníctvom oficiálnych kanálov daných služieb.

Trendy vo svete

ESET Threat Report H1 2024 analyzoval svetové trendy v oblasti kybernetickej bezpečnosti. Okrem falošných nástrojov generatívnej AI sa správa pozrela aj na ďalšiu temnú stránku umelej inteligencie. Výskumníci spoločnosti ESET zaznamenali nový mobilný malvér GoldPickaxe, ktorý dokáže kradnúť údaje z rozpoznávania tváre a vytvárať z nich deepfake videá. Tie útočníci stojaci za malvérom používajú na overovanie podvodných finančných transakcií.

„GoldPickaxe má verzie pre Android aj iOS a prostredníctvom lokalizovaných škodlivých aplikácií sa zameriava na obete v juhovýchodnej Ázii. Keď výskumníci spoločnosti ESET skúmali túto rodinu škodlivého softvéru, zistili, že starší Android súrodenec GoldPickaxe s názvom GoldDiggerPlus sa dostal aj do Latinskej Ameriky a Južnej Afriky, pričom sa aktívne zameriava na obete v týchto regiónoch,“ vysvetľuje Jiří Kropáč, Director of ESET Threat Detection.

Obeťou kyberútočníkov sa stali aj herní nadšenci, ktorí sa rozhodli vydať mimo oficiálneho ekosystému herných vývojárov. Niektoré cracknuté hry a nástroje na cheatovanie používané v online multiplayer hrách skrývali malvér. Napríklad infostealer RedLine Stealer zaznamenal v telemetrii spoločnosti ESET niekoľko prudkých nárastov, ktoré boli spôsobené kampaňami v Španielsku, Japonsku a Nemecku. Jeho posledné vlny boli také výrazné, že počet detekcií RedLine Stealer počas sledovaného polroka prekonal počet detekcií z predchádzajúceho obdobia o tretinu.

Skupina útočníkov Balada Injector, notoricky známa zneužívaním zraniteľností WordPress pluginov, pokračovala vo svojom vyčíňaní, pričom kompromitovala viac ako 20 000 webových stránok a v telemetrii spoločnosti ESET zaznamenala viac ako 400 000 detekcií. Na ransomvérovej scéne bol Lockbit zosadený z piedestálu globálnou operáciou Chronos, ktorú uskutočnili orgány činné v trestnom konaní vo februári 2024. Hoci telemetria spoločnosti ESET zaznamenala v prvej polovici roka 2024 dve pozoruhodné kampane LockBit, zistilo sa, že boli výsledkom použitia uniknutého LockBit buildera útočníkmi, ktorí neboli členmi gangu.

Celý ESET Threat Report H1 2024 nájdete v anglickom jazyku na stránke Bezpečne vo firme. Najnovšie odhalenia našich výskumníkov nájdete na sieti X (niekdajší Twitter) ESET research

Značky: