Výmena batérií bola donedávna pomerne jednoduchá.

Nevyžadovala sa pri nej žiadna odborná pomoc a používatelia mohli na svojom smartfóne ľahko otvoriť zadný kryt, aby získali k vymeniteľnej batérii prístup. Vymeniteľná batéria v smartfónoch bola v minulosti skôr normou ako výnimkou. V dnešnej dobe je však jej výmena neľahká úloha, ktorá si vyžaduje špecializovaný zásah. Môže sa to však čoskoro zmeniť, pretože EÚ v súčasnosti pripravuje plán, aby sa batérie dali opäť ľahko vymieňať.

Podľa nedávnej správy z holandskej finančnej publikácie Het Financieele Dagblad chce EÚ prinútiť výrobcov elektroniky, aby umožnili ľahšiu výmenu batérií. Udržateľnosť sa zdá byť základnou myšlienkou tohto návrhu, pretože ľahšia výmena batérií umožní používať smartfóny dlhšie, a tým vytvárať menšie množstvo elektronického odpadu, čo dáva zmysel. 

Batéria v smartfóneZdroj: XDA-Developers

Zdroj: XDA-Developers

Návrh by mal byť predstavený v polovici marca a údajne má ďalej presadzovať aj širšiu recykláciu výrobkov, opätovné použitie surovín a udržateľnejšiu výrobu.

Správa prichádza len pár týždňov po tom, ako EÚ hlasovala za to, aby prinútila výrobcov smartfónov prijať USB Type-C ako štandardný port pre všetky zariadenia. Očakáva sa, že štandardizácia týchto portov spojená s ľahko vymeniteľnými batériami výrazne zníži negatívny dopad na životné prostredie.

Zdroj: XDA

Prečítajte si aj:

Ako s batériou v telefóne v zime a prečo sú k nabíjačke len krátke káble?

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.