Aj videá s touto tematikou sú autorsky chránené.

To si mnohí možno uvedomujú, no servery si na cudzích videách robia svoju internetovú kariéru. Svoje o tom vie spoločnosť MG Premium, čo je sesterská spoločnosť spoločnosti PornHub.

Tá totiž požiadala o tri nové predvolania organizáciou DCMA. Ide o zameranie sa na uploaderov a poskytovateľov video hostingových služieb. Servery Tapecontent.net, Netu.tv a Gounlimited.to by tak mohli dostať po prstoch. Server TorrentFreak uvádza ďalšie detaily.

Vlastníkom servera PornHub a ďalších stránok ako napríklad YouPorn, Redtube, Tube8 je spoločnosť Mindgeek. Mnohé z týchto stránok sa rozšírili tak, že umožnili zobrazovať svoj obsah aj na serveroch iných značiek či inak povedané webov. Ak nemajú výslovný súhlas vlastníka autorských práv, je to v rozpore so zákonom. Čo sa týka vlastníka práv, podľa správy, ktorej sa venoval spomínaný server TorrentFreak by v konečnej hierarchii viedlo až ku spoločnosti.

Len pre spresnenie. Impérium Mindgeek zahŕňa spoločnosti vytvárajúce digitálny obsah. MG Premium vlastní tisíce videí s tematikou pre dospelých. Stojí za značkami ako Brazzers alebo Digital Playground. Tieto videá sú však často zdieľané prostredníctvom externých stránok. To je ale v rozpore s pravidlami DCMA a autorským zákonom všeobecne. Počítame stále s variantom, že iné servery nemajú výslovný súhlas.

Cieľom však nie je „potrestať“ spomínané tri web (Tapecontent.net, Netu.tv a Gounlimited.to) ale stránky spoločnosti Cloudfare, ktorý funguje ako sprostredkovateľ. Firma má servery po celom svete a jednou z jej činností je poskytovať práve bezpečnú a rýchlu konektivitu firmám na internete. Teda ak používate nejakú službu na nahrávanie fotografií, je možné, že funguje cez riešenie od Cloudfare a pripojí vás na servery najbližšie k vašej lokalite. Služby Cloudfare využívajú napríklad aj kryptomenové burzy.

MG Premium požaduje, aby Cloudfare odovzdala všetky dokumenty a záznamy o účtoch, ktoré môžu identifikovať osoby alebo subjekty spôsobujúce nezákonné nahrávanie obsahu na vyššie uvedené servery.

Znamenalo by to odovzdať mená, e-mailové adresy, IP adresy atď. Nejde len tak o hocijaké stránky. Len web Gounlimited.to má viac ako 23 miliónov návštev mesačne. Podobným postupom v minulosti spoločnosť dosiahla na federálnom súde vo Washingtone stiahnutie stránok YesPornPlease a VShare.io.

Zdroj: TorrentFreak

Prečítajte si aj:

TOP 10 najobľúbenejších filmov stiahnutých cez internet – 32. týždeň

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.