Nemusíte s nami celkom súhlasiť, avšak Lenovo Yogu A12 považujeme za tablet a to aj napriek tomu, že spracovaním ašpiruje na označenie konvertibilný notebook. Nič proti systému Android, avšak nazvať akékoľvek zariadenie s touto platformou notebookom, môže byť zavádzanie používateľov.

Najmä, ak hľadajú notebook na plnohodnotnú prácu. Pre tieto účely jednoducho Android ešte stále nepostačuje. Férovejšie nám príde označovať Yogu A12 pojmom „tablet s hardvérovou klávesnicou“ – to vystihuje podstatu tejto novinky najlepšie.

Lenovo Yoga A12 na prvý pohľad pripomína minuloročný experiment menom Lenovo Yoga Book. Niekoľko spoločných prvkov s týmto zariadením by sme v prípade A12-ky našli. Obe zariadenia majú o 360° otočný displej a dve dotykové plochy, ktoré sa nedajú oddeliť.

Oba tablety poháňa procesor Intel Atom a oba sú pomerne tenké. V oboch prípadoch výrobca taktiež použil dotykovú hardvérovú klávesnicu s označením Halo, avšak tu sa už objavuje prvý rozdiel. Zatiaľ čo Yoga Book umožňuje premeniť Halo klávesnicu na veľkú dotykovú plochu, ktorú využijete na kreslenie či písanie poznámok rukou, Yoga 12 podporuje iba jeden režim práce – druhú polovicu konštrukcie môžete používať iba v režime dotykovej Halo klávesnice. Na písanie rukou či ako veľký touchpad ju nevyužijete. To je škoda.

Druhý rozdiel súvisí s uhlopriečkou a rozlíšením. Yoga Book je 10-palcové zariadenie s Full HD rozlíšením. Yoga A12 je, ako už názov napovedá, 12,1-palcové zariadenie. Problém je, že rozlíšenie je v tomto prípade iba 1280 × 800.

Pri tejto uhlopriečke sa nízka hustota pixelov viditeľne prejavuje a nízke rozlíšenie budete musieť tolerovať pri hocakej činnosti. Či už ide o písanie, prezeranie webu alebo sledovanie filmov. HD rozlíšenie považujeme v prípade tejto uhlopriečky za negatívum.

Väčšie rozmery zariadenia oceníte pri písaní na dotykovej Halo klávesnici. Písanie je subjektívne pohodlnejšie a presnejšie v porovnaní s Yoga Book, aspoň také boli naše pocity. A tým pádom je aj rýchlejšie. Na druhej strane, väčšie rozmery limitujú pohodlné používanie zariadenia napr. v posteli.

Zariadenie má hmotnosť takmer 1 kg a tú takisto pocítite, keď budete chcieť zariadenie držať v jednej ruke ako väčšinu 10-palcových tabletov.

K reakciám operačného systému Android 6.0.1 nemáme pripomienky. Faktom je, že dnes by sme vo výbave ocenili Android 7.0. Lenovo však chválime, že dokázal operačný systém upraviť pre lepší multitasking.

V praxi to znamená, že mnohé aplikácie (avšak nie všetky), môžete používať v režime malého okna. Takýchto okien môžete mať na displeji viacero, čo uľahčuje súbežné používanie viacerých aplikácií. Problém je, že aj napriek tomu neponúka Android tak pohodlný multitasking ako zariadenia so systémom Windows. Je to dané aj dizajnom samotných aplikácií, ktoré sú optimalizované pre režim celej obrazovky. Poteší aj spodný panel úloh.

Pri pohľade na Lenovo Yogu A12 je zrejmé, o čo sa výrobca v tomto prípade snažil. Chcel vytvoriť tenké a ľahké prenosné zariadenie, ktoré predstavuje ideálnu kombináciu notebooku a tabletu. Problémom je, v praxi to celkom tak nefunguje. A12 je väčšie a ťažšie zariadenie ako väčšina tabletov, čo vás bude v niektorých prípadoch obmedzovať a Android neumožňuje takú produktivitu ako notebook so systémom Windows.

Je možné, že aj menej výkonné Windows tablety (napr. chystaný Lenovo Miix 320) sú lepšou voľbou pre niekoho, kto hľadá vysokú mobilitu aj na úkor výkonu. Lenovo Yoga A12 je z hľadiska využitia vhodný ako písací stroj či na tvorbu poznámok, avšak tam pracovný potenciál tohto zariadenia asi končí. Problémom je Android, ktorý na pokročilejšiu prácu nie je stavaný – už v prípade editácie fotiek, či práce so súbormi pocítite, že Windows je v tomto smere praktickejší a pohodlnejší.

ModelLenovo Yoga A12
Veľkosť, typ displeja a rozlíšenie12,1″, IPS, 1280 × 800
Operačný systémAndroid 6.0.1
ProcesorIntel Atom x5-Z8550, až 2,40 GHz, štvorjadro
RAM a interná pamäť2 GB RAM, 32 GB / 22 GB k dispozícii
PortyUSB-C
Digitálna kameraPredná, 1,2 Mpx
Rozmery a hmotnosť280 × 205 × 10,9 mm / 0,99 kg

Je možné, že niekomu bude kombinácia dvoch svetov vyhovovať, ale z pohľadu väčšiny používateľov bude praktickejšou voľbou práve Miix 320, ktorý bude aj o niečo lacnejší. Ak však hľadáte multimediálne zariadenie na sledovanie videa a odpustíte Yoge A12 nižšie rozlíšenie, potom môže byť táto novinka dobrou voľbou. A to najmä vďaka väčšej obrazovke a viacerým režimom používania, ktoré vyplývajú z o 360° otočného displeja.

Model (OS Android)Lenovo Yoga A12
AnTuTu – Total Score70 482
AnTuTu – 3D Score16 032
AnTuTu – UX Score28 500
AnTuTu – CPU Score19 870
AnTuTu – RAM Score6 080
PCMark Work 2.04 789
3DMark Sling Shot Extreme972
PCMark Work 2.0 battery life7:42
Hodnotenie
Dizajn a konštrukcia4/5
Základná výbava/cena3/5
Dodatočná výbava a funkcie/cena4/5
Výdrž4/5

Yoga A12 má v základnej výbave, ktorú sme testovali, 2 GB RAM a 32 GB úložisko, resp. 4 GB RAM / 64 GB v prípade LTE verzie. Nechýba podpora microSD kariet do 128 GB, 3,5 mm audio jack a USB-C konektor. Batéria s kapacitou 10 500 mAh ponúka slušnú výdrž na jedno nabitie až 13 hodín prehrávania videa, aj vďaka nižšiemu rozlíšeniu displeja. Počas nášho testovania v aplikácii PCMark Work 2.0 sme namerali výdrž 7 hodín a 42 minút. S reprodukciou zvuku sme boli spokojní.

Cena:  339 eur
Zapožičal: Lenovo

Plusy
+ Zaujímavý koncept
+ 12-palcový displej
+ Dobrá mobilita

Mínusy
– Obmedzenia systému Android pri práci
– Iba HD rozlíšenie
– Ako tablet zbytočne veľké, ako notebook slabo použiteľné na prácu

Tento článok vyšiel aj v tlačenom vydaní TOUCHIT č. 7-8/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit