Pohlcujúci zvuk, zameraný však viac na detaily ako ohlušovanie.

Presne takto vyzerá resp. znie spatial audio, teda priestorový zvuk z novej generácie dostupný na Netflix. Filmy a seriály s týmto zvukom sú už k dispozícii a môžete ich vyhľadať zadaním tohto výrazu. Ide o samostatnú kategóriu spracovania zvuku tak, aby ste ho registrovali nielen ako bežný priestorový zvuk, ale aby sa jeho šírenie menilo na základe toho, ako otáčate hlavou.

Toto ale nie je možné, minimálne nie na verzii Netflixu v počítači. Totiž ak osoba na scéne je vľavo, budete ju počuť viac zľava. Klasické stereo, no spatial spraví to, že ak otočíte do vašej ľavej strany, bude počuť viac cez pravé slúchadlo. Toľko asi na základné vysvetlenie „spatial vs. surround.

Teda také to skutočné „spatial audio“ to nie je. Náš zážitok z tohto audia nám viac pripomína technológiu Creative X-Fi. Tu ale ide o spoluprácu s hudobným výrobcom Sennheiser. Jedným z filmov, kde sa s takýmto zvukom stretnete, je Projekt Adam alebo Stranger Things.

Netflix hovorí o tom, že potrebujete „any stereo“, teda akékoľvek stereo reproduktory. Najlepší výsledok sme dosiahli na slúchadlách. To je ale špecifický prípad a slúchadlá majú v mnohom navrch. Preto sa nám javil výsledok priestorového audia najlepšie.

Započúvajte sa do jednotlivých scén viac a budete výraznejšie počuť zvuky, ktoré bežne až tak veľmi neregistrujete. Spravidla sú počuteľnejšie viac zvuky, ako našľapovanie na drevenú podlahu, škripot kamienkov pod nohami či iné zvuky prostredia.

netflix spatial filterZdroj: Netflix

Zdroj: Netflix

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.