Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Vodiči prémiovej triedy automobilov často vkladajú do jazdy srdce a oceňujú nielen športového ducha auta, ale aj dobrú ovládateľnosť a emócie, ktoré sprevádzajú dynamickú jazdu. Čo od svojho vozidla očakávajú? Príkladný servis, skvelú výbavu a silné motory. To všetko a ešte viac ponúka Lexus, predovšetkým v rade F Sport Edition.

Milovníci motoristického športu dobre vedia, že preteky sú neoddeliteľnou súčasťou vývoja mnohých technológií, ktoré si časom nájdu využitie aj v sériovo vyrábaných automobiloch. Nejde iba o súperenie, ale aj o prestíž, inovácie a emócie. Mnohí zákazníci na trhu s prémiovými vozidlami preto vyhľadávajú autá so športovým dizajnom, ktorý je zárukou skvelého zážitku z jazdy. Japonská automobilka napĺňa tieto potreby radom F Sport Edition.

Závody v krvi

Lexus už od svojho vzniku vyrába autá, ktoré okrem spoľahlivosti a najvyššej kvality zaručujú aj citlivú odozvu a istotu pri riadení. Hoci prvými modelmi boli limuzíny LS 400 a ES 250, už po niekoľkých rokoch prišlo kupé-kabriolet SC. Neskôr uviedli na trh sedan so športovými vlastnosťami a v roku 2006 bola založená divízia Lexus F, ktorá sa venuje výlučne vývoju riešení kombinujúcich svet prémiových automobilov so závodnou jazdou a najlepšími výkonmi. Športová divízia Lexusu je spojená s legendárnou dráhou Fuji Speedway. Práve na nej prešli prototypy a produkčné verzie najrýchlejších Lexusov na svete tisícky kilometrov. Modely z radu F Sport Edition sú určené pre nadšencov moto športu, ktorí by chceli na vlastnej koži zažiť emócie a vychutnať si športové vlastnosti Lexusu takmer ako na pretekárskej trati.

Nielen do súťaže krásy

Rad F Sport Edition sa nevyznačuje iba štýlovým vzhľadom vozidiel, ale aj úpravami, ktoré významne ovplyvňujú to, ako sa auto správa na ceste, alebo ako reaguje počas dynamickej jazdy. Začnime však dizajnom týchto vozidiel. Automobily radu F Sport Edition disponujú detailmi, z ktorých je už na prvý pohľad jasné, že boli navrhnuté tak, aby zaujali vodiča a jeho okolie. Svedčia o tom väčšie disky kolies a nízkoprofilové pneumatiky špeciálne vyvinuté pre tieto verzie. Nemožno si nevšimnúť aj ostrejšie línie nárazníkov a inak tvarované otvory na prívod vzduchu. Charakteristická a výrazná maska chladiča v tvare vretena má vo verzii F Sport Edition inú výplň a tmavý lak. Ide o jemné, ale neprehliadnuteľné zmeny.

Filozofia F nadchne aj počas jazdy

Autá z línie F Sport Edition poskytujú ešte lepšie jazdné vlastnosti vďaka špeciálnemu nastaveniu pruženia. Zmeny sa teda netýkajú iba vzhľadu, ale majú aj skutočný dopad na správanie automobilov na ceste. Podvozok bol vyladený  tak, aby sa vozidlo správalo bezpečne aj pri rýchlej jazde v zákrutách. O väčšiu istotu za volantom sa postarajú nielen pneumatiky s nižším profilom, ale aj športové sedadlá. Ich bočná opora umožňuje vodičovi celým telom cítiť správanie sa auta na ceste. Dobré sedadlo, ktoré udržuje vodiča vo vhodnej jazdnej polohe, je jedným zo základov dynamickej jazdy. To môže potvrdiť každý, kto mal možnosť riadiť plnokrvného športového tátoša. Špeciálne sedadlá radu F Sport Edition sú tiež nastaviteľné vo viacerých rovinách, aby umožnili ešte jednoduchšie hľadanie perfektnej jazdnej polohy. Ďalším, aj keď zdanlivo malým vylepšením je použitie brúseného hliníka v interiéri. Nejde však len o dizajnové prvky na palubnej doske, ale aj o zakrytie plynových a brzdových pedálov špeciálnymi krytmi z tohto materiálu. Zabezpečuje lepší tlak a znižuje riziko pošmyknutia nohy počas dynamickej jazdy.

Tieto výhody sú spoločné pre všetky automobily vo verzii F Sport Edition. Tá je dostupná pre zákazníkov, ktorí si vyberú Lexus v modeloch CT, ES, UX, NX alebo RX.

Značky: