Smartfón, ktorý je pojmom. Vlastne je to celkom obyčajný telefón, ktorý je „holý“. Teda len s operačným systémom priamo od Googlu a bez všetkých nadstavieb, ktoré pridávajú výrobcovia. Pozreli sme sa, či má telefón šancu obstáť v dnešnej konkurencii.

Nexus 5X je vyrobený firmou LG a je to zároveň tretí smartfón, ktorý si tu Google nechal vyrobiť. Na slovenskom trhu je dostupný od 9. novembra. Zároveň je to prvý telefón so zafírovým systémom (Android 6.0 Marshmallow). Nedočkavci majú prostredníctvom tohto mobilu možnosť prvého kontaktu so systémom. Tým, že sa Google rozhodol každý mesiac uvoľňovať opravy a bezpečnostné záplaty, aj my sme jednu absolvovali. Aktualizácia približne 35 MB dát trvala asi 10 minút. Stiahnutie bolo takmer okamžité, no prvotné zavedenie systému zabralo najviac času.

Prvé dojmy

Takto vyzerá Nexus 5X – podľa nás je trochu fádny

Takto vyzerá Nexus 5X – podľa nás je trochu fádny

Poďme sa teda na telefón a naše dojmy z neho pozrieť detailnejšie. Už to tak býva, že mnohé produkty ťažia zo svojho mena. Niektoré viac či menej oprávnene. Telefón sa dizajnovo podobá na modely spred dvoch, troch rokov. Nevieme prečo Google schválil takýto návrh. Pravdepodobne, aby vynikol neskôr vydaný Nexus 6P, ktorý ale vyrobil Huawei. V každom prípade dielenské spracovanie je výborné a telefónu v tomto smere nemôžeme nič vytknúť. Prekážala nám kombinácia matného zadného krytu v bielej farbe a čierneho rámu. Ten navyše kombinuje matný a lesklý povrch. Je to trochu „old-school“ dizajn, no toto je náš subjektívny pocit.

Na pohľad aj po bližšom preskúmaní ide o obyčajný telefón a okrem Google aplikácií nič nemá. Toto mu však paradoxne vyrába neuveriteľne pozitívne ohlasy. Pritom, keby niekto iný prišiel s „holým“ telefónom, čelil by asi kritike.

Vzhľad a funkcie

Nexus Imprint je čítačka odtlačkov prstov, ktorá je na zadnej strane. Jej názov pravdepodobne vychádza z povrchovej úpravy, ktorá je takmer identická, ako pri ostatnej časti krytu. Vizuálne ju rozpoznáte tým, že má kruhové orámovanie. Ide o 360° snímač a nasnímať si môžete viac prstov. Poslúži nielen na odomykanie telefónu, ale aj na autorizáciu v Google Play, autorizovanie platieb a Google hovorí o lepšej podpore iných aplikácií.

Snímače odtlačkov prsta tu máme už vyše roka, no zatiaľ ich aplikácie až tak nevyužívajú. Zatiaľ nemáme žiadnu informáciu, či bude fungovať aj ako touchpad. Teda snímač by mohol reagovať na pohyby prsta do strán. Ale aj na odomykanie je to fajn vec. Takisto aj tu výrobca implementoval ochranu, kedy je treba po reštarte telefónu zadať PIN kód. Tým sa dostávame k tomu, že tu vlastne reštart ako taký nie je.

Po stlačení tlačidla na vypnutie sa zobrazí len možnosť vypnutia telefónu. V tejto súvislosti chýba aj ukončenie všetkých aplikácií v multitasking menu. Môžete ich síce ukončiť, ale po jednej. Akumulátor je nevymeniteľný, no toto nám neprekážalo. Slot na microSD kartu nám však chýbal. Páčil sa nám dizajn ostrých hrán obdĺžnikových tlačidiel na boku telefónu. Sú ľahko dostupné po hmate a prístupné. Na opačnej hrane je slot na nano SIM kartu. Audiokonektor je na spodnej hrane, výborná vec pre tých, ktorí často počúvajú hudbu. Je to prirodzenejšie pre vedenie kábla a držanie telefónu.

USB-C

Nový konektor USB-C. Oceňujeme prístup a prvé lastovičky musia byť

Nový konektor USB-C. Oceňujeme prístup a prvé lastovičky musia byť

Tak a máme tu špecialitu v podobe nového konektora. V balení je USB-C kábel, teda je na oboch stranách rovnaký a nezáleží na tom, ktorou stranou ho dáte do telefónu a nabíjačky. Pripravte sa na to, že super nabíjačku s 3A výstupným prúdom nevyužijete napríklad na nabíjanie vašej veľkokapacitnej powerbanky. Bežný USB kábel k nej nepripojíte. Sme radi, že je tu nový konektor a pýtame sa, prečo iní výrobcovia už do svojich smartfónov nedávajú tento typ portu.

Práca s telefónom

Najnovší OS Android 6 nie je vyslovene revolučný. Pokračuje v tom, čo nastolila päťka a prináša lepšiu správu oprávnení pre aplikácie. Tie si budú pýtať oprávnenia od systému a ten od používateľa. Ak teda chcete uploadovať fotografie cez Instagram, netreba pred inštaláciou povoliť všetky oprávnenia aplikácii. Zobrazia sa až vtedy, keď ich bude treba. Môžete tak napríklad povoliť aplikácii Messenger prístup k fotografiám a fotoaparátu, no zablokovať možnosť využitia mikrofónu.

Hlasové správy teda bez povolenia nepošlete. Funkciu Doze na šetrenie aplikácie a rozpoznávanie, keď je telefón nepoužívaný, sme využili a reálne pocítili. Máte k dispozícii vlastné nastavenia, pre ktoré aplikácie povolíte optimalizáciu systému na úsporu energie. Telefón má 2700 mAh akumulátor a ak ho intenzívnejšie používate, vydržíte s ním akurát deň.

Dva plné dni zvládnete pri aktivácii úsporného režimu. Vtedy ale utrpí najviac automatická synchronizácia a aplikácie príjmu nový obsah až po ich zapnutí alebo rozsvietení displeja. Inak je telefón svižný a dostatočne rýchly na bežnú prácu aj hranie náročných hier. Tu až na kapacitu 2 GB RAM nemáme čo vytknúť. Z displeja sme mali veľmi dobrý pocit. Dobre sa naň pozerá a čítajú texty.

Detail na fotoaparát, duálny LED blesk a laserové zaostrovanie

Detail na fotoaparát, duálny LED blesk a laserové zaostrovanie

Fotoaparát je veľmi dobrý a okamžité výsledky sme videli pri umelom osvetlení. V tejto oblasti získate kvalitné fotografie a možnosť vytvárať sférické fotky alebo panorámy. Všimli sme si najmä minimálneho zašumenia pri tmavom okolitom osvetlení. Full HD video je ďalšia oblasť, kde telefón využijete. Rýchle laserové zaostrovanie vám pomôže preostrovať podľa scény a objektov. Kritiku máme k 4K videu. Nedostanete sa ani na 30 fps a navyše aplikácia vám skôr či neskôr padne. Nakrútené videá ale zostávajú uložené.

tabulka_lg_nexus_nowat

Verdikt touchIT

LG Nexus 5X je dobrý smartfón. Vlastne nie je veľa vecí, ktoré mu môžeme objektívne vytknúť. Nám sa páčil a celkovo išlo o skutočne bezproblémový telefón, ak teda vynecháme zatiaľ nestabilné nakrúcanie 4K videa. Subjektívne nám prekáža farebné ladenie bieleho variantu, trochu lacný pocit z dizajnu na tak veľké ovácie okolo Nexusov.

Hodnotenie
+ kvalita spracovania, najnovší Android 6 a prednostné aktualizácie, fotoaparát, snímač odtlačkov, konektor USB-C
– pôsobí obyčajne, ťaží viac z mena ako unikátnosti, vyššia cena

Cena: 529 EUR
Zapožičal: LG Electronics

Tento článok vyšiel aj v tlačenom decembrovom vydaní touchIT, č. 7/2015, preto sa niektoré skutočnosti uvednené v článku môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.