LG na výstave CES predstavilo svoju najočakávanejšiu novinku – úplne nový OLED televízor.

Keď túto novinku predstavoval David VanderWall, viceprezident pre marketing LG USA, väčšina prítomných ani nedýchala.

O OLED TV sa hovorilo už dlho a LG aj v minulom roku prišlo s komerčne dostupným modelom, len to chcelo ešte trochu vylepšiť. A teraz je to tu. Na scéne sa objavil televízor s neuveriteľne tenkým displejom – len 2,57 mm, a to v celej svojej ploche. Nie je tu teda žiadna zhrubnutá spodná časť ako to bolo u predchádzajúceho modelu. Jednoducho 2,57 mm v celej svojej ploche a to znamená, že si ho dáte na stenu pomocou magnetického držiaka tak, že medzi plochou displeja a stenou nebude žiadna viditeľná medzera.

Taký tenký televízor tu ešte nebol, LG OLED W má len 2,57 mm po celej ploche

Preto aj Wallpaper – tento televízor sa na stene vyníma ako plátno. Treba to vidieť naživo, lebo tento zážitok je najlepší. Kde teda je celá tá elektronika, ktorá bola v predchádzajúcom modeli v spodnej časti? LG to vyriešilo lišiacky – nevyhnutnou súčasťou televízora je Soundbar, teda reprosústava, do ktorej sa všetko zmestilo. Soundbar je spojený s televízorom pomocou kábla, ktorý je síce viditeľný, ale neruší. Je vyhotovený tak, že sa dá pripevniť na stenu a vtedy to vyzerá naozaj efektne. Je to ako okno do iného sveta.

LG OLED W7 je najlepšie umiestniť na stenu. Vtedy obraz vynikne najviac

Dizajn však nie je jediné zlepšenie, ktoré prináša OLED W. LG sa totiž spojilo s firmou Technicolor, ktorá viac ako 100 rokov spolupracuje s poprednými hollywoodskymi štúdiami a je garanciou presného zobrazenia farieb. Práve spolupráca s Technicolor prinesie garanciu farieb aj do nového televízora OLED W a Technicolor si vybral tieto televízory ako referenčné pre svoje štúdiá.

V súčasnosti je jedným z hlavných parametrov nových televízorov podpora HDR – High Dynamic Range. Práve podpora formátu HDR vo filmoch totiž prináša možnosť zobraziť obraz v úžasnom kontraste – svetlé časti sú naozaj svetlé, tesne vedľa toho tmavé sú naozaj tmavé. Ideálny príklad je ohňostroj za jasnej noci. Problémom však je, že HDR formátov je viac a televízory zatiaľ podporovali len niektoré. LG OLED TV W pritom podporuje asi najznámejší HDR 10, ale aj v USA často používaný Dolby Vision. K tomu však OLED TV W podporuje aj dva úplne nové štandardy – HLG (Hybrid Log Gamma) a Advanced HDR od Technicolor. To je kompletné spektrum HDR formátov, a teda používateľ využije potenciál OLED technológie naplno. Ďalšou novinkou, ktorú podporuje nový televízor je SDR (Static Dynamic Range). Takto sa spracováva každý jednotlivý záber v obraze tak, aby vyzeral čo najlepšie. V porovnaní s minuloročným modelom má OLED TV W až o 25 % zvýšený jas.

Samozrejme, LG využilo to, že reproduktory sú teraz mimo plochy televízora a môžu byť väčšie. Podstatné je, že OLED TV W teraz prináša zvuk v štandarde Dolby Atmos. Ten bol doteraz dostupný hlavne v špecializovaných kinách, s týmto televízorom ho dostávate aj do obývačky. A po prvých testoch to môžeme potvrdiť – ten zvuk je naozaj čistý, s mohutnými basmi a veľmi dobre dokreslí atmosféru prehrávaného filmu.

Toto je soundbar, ktorý slúži ako prepojovací blok a tiež obsahuje celú elekroniku

Na to, aby bol obraz prispôsobený novým možnostiam televízora, spolupracuje LG s dodávateľmi obsahu ako je Netflix, Amazon video, Vudu, Warner Bros., Universal, DirecTV, 20th Century Fox, Orange a BBC. Testovaný OLED TV W7 má uhlopriečku 77 palcov. Keďže ide o OLED televízor, tak vyniká dokonalou čiernou farbou. Okrem toho existuje aj verzia so 65-palcovou uhlopriečkou.

Operačným systémom je WebOS 3.5, ktorý prináša ďalšie zjednodušenie v jeho ovládaní a nastavení. Môžete inštalovať doplnkové aplikácie, použiť webový prehliadač a televízor ovládať aj hlasom. Vysielanie sa dá zrkadliť na smartfóne pripojenom k rovnakej Wi-Fi sieti. Súčasťou dodávky je aj diaľkové ovládanie Magic Remote, ktorým sa televízor ovláda podobne, ako počítač s myšou.

Technické parametre:

Displej: OLED, 76,7 palcov, 3840 x 2160 bodov, webOS 3.5
Porty: 4 x HDMI HDCP 2.2, 3 x USB, anténa, Composite In, Component In, Ethernet, Optical Out, Wi-FI, Wi-Fi Direct
Repro systém: 4.2 Dolby Atmos, 60 W

Tento článok vyšiel aj v tlačenom marcovom vydaní TOUCHIT č. 3/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.