Holandský startup na čele s produktovým dizajnérom Erminom van Oersom prišiel so skvelou myšlienkou. Rozhodol sa využiť potenciál prírody ako zdroj elektrickej energie.

Living Light je zariadenie, ktoré premení rastliny na lampy vyžarujúce živé svetlo. Ako to celé funguje?

Living Light k získaniu svetla využíva proces fotosyntézy, kedy rastliny uvoľňujú do pôdy organické zlúčeniny. Tu sa nachádzajú baktérie, ktoré tieto zlúčeniny rozkladajú a do pôdy sa počas toho uvoľňujú aj elektróny a protóny. Tie zachytáva klasická batéria (s anódou a katódou) a premieňa ich na elektrickú energiu tak, ako sme zvyknutí za bežných okolností.

Living Light dokáže vyprodukovať elektrickú energiu na úrovni 0,1 mW, čo postačuje na jemné osvetlenie tmavej izby. Štandardné osvetlenie väčších miestností (zatiaľ) takéto živé svetlo nenahradí.

Living Light nezabúda ani na motiváciu svojich budúcich záujemcov. Čím dôkladnejšie sa budú majitelia o svoje rastlinky starať, tým viac svetla by mali byť schopné vyprodukovať. Oers spoločne s ďalším holandským startupom, Plant-E, aktuálne hľadá spôsob, ako zvýšiť energetický výkon živých svetiel.

Zdroj: TNW

Značky: