Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Lucie Drlíková sa prostredníctvom snímky „Hnízdo“ stala absolútnou víťazkou 11. ročníka fotografickej súťaže „NIKON KALENDÁR – moja srdcová záležitosť“ určenej pre profesionálnych aj amatérskych autorov. Od spoločnosti Nikon získala šek na nákup produktov tejto značky v hodnote približne 1 960 eur.

Téma jedenásteho a zároveň posledného ročníka súťaže Nikon kalendár bola „Život je séria drobných zázrakov“. Slávnostné vyhlásenie výsledkov spojené s benefičnou dražbou sa konalo v barokovej sále Miestodržiteľského paláca v Brne. Aukcia vyniesla 142 500 Kč, čiže približne 5 580 eur. Navyše, spoločnosť Nikon CEE GmbH venovala – takisto Nadačnému fondu KOMETA na pomoc rodinám s deťmi s poruchou autistického spektra – finančný dar vo výške 100 000 Kč, čo je zhruba 3 920 eur.

Dosiaľ nevydražené fotografie si môžu záujemcovia kúpiť na webe www.nikon-kalendar.cz. Cena jednej snímky je 2 500 Kč, čiže necelých 100 eur. Aj výťažok z dodatočného predaja poputuje Nadačnému fondu KOMETA, ktorý je neštátnou neziskovou organizáciou. Vznikol v januári 2015 a jeho hlavnými cieľmi je zvyšovanie povedomia o problematike autizmu, pomoc pri výchove a vzdelávaní detí a ich začleňovanie do spoločnosti formou organizovania voľnočasových a spoločenských akcií.

Súťaž sa konala od 1. júna do 15. septembra 2019 na spomenutej príslušnej internetovej stránke. Odborná porota na čele s predsedom Stanislavom Pokorným, členom Asociácie profesionálnych fotografov ČR, vyberala z celkového počtu 854 prihlásených fotografií. Medzi 50 semifinálovými snímkami bol aj tucet fotografií, ktoré ozdobili vydanie prestížneho kalendára na nadchádzajúci rok.

Spoločnosť Nikon využila podujatie v Brne na to, aby oznámila, že po jedenástich úspešných edíciách nastal čas ukončiť súťaž v tejto podobe. Číslica 1 sprevádzala Nikon kalendár od úplného začiatku. Výsledky prvý raz vyhlasovali 11. 11. 2009 a kalendár každý rok vydávali v počte len 111 kusov. Napokon sa súťažiaci a verejnosť mohli 11 ročníkov tešiť na nové fotografie, ktoré sa ocitali na jednotlivých stránkach kalendára.

Slávnostným večerom v Brne sprevádzal prítomných Jiří Weiner, moderátor a hudobný a programový riaditeľ Rádia Krokodýl, najpočúvanejšej rozhlasovej stanice na Južnej Morave. Kmotrami kalendára boli vyslanci Nadačného fondu KOMETA – hokejisti HK Kometa Brno Karel Vejmelka a Tomáš Malec. Po krste nasledovala licitácia o tucet fotografií z kalendára na rok 2020, ale aj o ďalšie semifinálové snímky.

Autormi 12 fotografií vybraných do Nikon kalendára 2020 sú (postupne podľa mesiacov):

Miloš Nejezchleb – Alopecie, Nikon D850

Marián Kuric – Feeling Good, Nikon D750

Jan Žižka – V zajetí, Nikon D500

Peter Čech – Pozdrav slunci, Nikon D850

Iva Svobodová – Dorotka, Nikon D800E

Martina Studená – Do nebe, Nikon D610

Zdeněk Vošický – Za dva body, Nikon D800

Martina Petrová – Hmyzí glamour, Nikon D7200

Jana Kupčáková – Gondoliér, Nikon D610

Michal Candrák – V plameňoch, Nikon D800

Lucie Drlíková – Hnízdo, Nikon D4 – absolútna víťazka

Zuzana Vitvarová – Hra o jablko, D90

Prekvapivou informáciou aj pre porotu bola skutočnosť, že Lucie Drlíková sa zásluhou niektorej zo svojich fotografií dostala na stránky kalendára už piaty raz: konkrétne sa to udialo v súvislosti s edíciami 2014 (Resignation), 2015 (Last Breath), 2018 (Follow your inner light), 2019 (How you see yourself) a 2020 (Hnízdo). A práve ostatná uvedená fotografia s českým názvom priniesla Lucii najväčší úspech – víťazstvo!

„Posledný súťažný ročník Nikon kalendára bol napriek pomerne – v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi – nižšej účasti autorov opäť kvalitatívne o stupeň vyššie. Je to dané predovšetkým tým, že sa do súťaže zapojili autori, ktorí svoje fotografie ponúkali buď každoročne počas celej doby trvania alebo aspoň v niekoľkých ostatných rokoch a ich rukopis už je porote veľmi dobre známy. Niet pochýb o tom, že súťaž Nikon kalendár priniesla aj v tomto ročníku priestor na prezentáciu kvalitnej fotografickej tvorby,“ zhodnotil aktuálny ročník predseda poroty Stanislav Pokorný.

Lucie Drlíková - Hnízdo

Lucie Drlíková – Hnízdo

Vyhlásením výsledkov sa zároveň začala na prízemí Miestodržiteľského paláca na Moravskom námestí 1 v Brne výstava 50 semifinálových fotografií, ktorá potrvá do 2. januára 2020. Pre verejnosť je otvorené vždy od utorka do nedele medzi 10.00 h a 18.00 h. Vstup je bezplatný.

Do súťaže NIKON KALENDÁR 2020 sa zapojilo dovedna 316 autorov, ktorí zaslali 854 fotografií. Najčastejšie využívaným modelom fotoaparátu bola FX zrkadlovka NIKON D750.

Viac o projekte „NIKON KALENDÁR – moja srdcová záležitosť“ nájdete na www.nikon-kalendar.cz.

Značky: