Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Jubilejný desiaty ročník súťaže IT SPY, ktorá vyberá najzaujímavejšiu a najinovatívnejšiu IT diplomovú prácu z Česka a Slovenska, pozná svojich finalistov.
O titul najlepšej diplomovky roka finalisti zabojujú 12. decembra na pôde pražského MATFYZu. Medzi finálové témy patria, okrem iného, projekty, ktoré sa zaoberajú strojovým učením a zdokonaľovaním umelej inteligencie v čítaní textu alebo vyhodnocovaním röntgenových snímok, kybernetickej bezpečnosti či systém, ktorý dokáže za pomoci robota mapovať zle prístupné miesta, a môže tak záchranárom uľahčiť prácu napríklad pri banských závaloch. 8 najlepších prác zvolila akademická porota z 1579 diplomoviek, ktoré v tomto roku vznikli na 17 IT fakultách v Českej republike a na Slovensku.

Finálové pozície si medzi sebou rozdelilo sedem vysokých škôl. V prípade ČR po jednom zástupcovi do finále vyšlú VUT, Mendelova a Masarykova Univerzita. Dve finálové nominácie, ako jediné zo všetkých zúčastnených, získalo pražské ČVUT. Zo Slovenska sa na finále vypravia absolventi STU v Bratislave, Žilinskej univerzity v Žiline a Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici.

„Diplomové práce, ktoré postúpili do tohtoročného finále, dokazujú silné zameranie na umelú inteligenciu, ktorá je v IT na vzostupe a je na ňu kladený dôraz naprieč odbormi. To dokazujú hlavne práce zaoberajúce sa strojovým učením a optimalizáciou neurónových sietí. Ja osobne mám každý rok radosť z toho, že sa v súťaži objavujú aj také témy, ktoré sa snažia pomáhať aj celospoločensky. V tomto ročníku máme vo výbere napríklad projekt, ktorý môže prispievať k rýchlejšiemu vyhodnoteniu snímok zubných röntgenov alebo program, ktorý s využitím robotiky dokáže mapovať terén v postkatastrofických oblastiach, a prispieť tak k záchrane životov, „hovorí profesorka Mária Bieliková, predsedníčka poroty IT SPY a dekanka Fakulty informatiky a informačných technológií zo Slovenskej technickej univerzity v Bratislave.

O kvalite diplomových prác je presvedčený aj Tomáš Krátky zo spoločnosti Profinit, ktorá je spoluorganizátorom súťaže.

„V tomto ročníku sa vyberalo z množstva veľmi kvalitných a vyrovnaných prác. Množstvo z nich je silne teoretických, čo dokazuje, že v Českej republike a na Slovensku nevychovávame len dobrých pracovníkov, ale aj kvalitných vedcov. To ale neznamená, že o finalistov nebude záujem na trhu práce, pretože veľa diplomových prác vzniká v spolupráci so súkromnými spoločnosťami. Okrem konkrétnych interných problémov, ktoré riešia, často pomáhajú aj v nábore nových zamestnancov.“

To potvrdzuje aj Juraj Prstek, Knowledge & Efficiency Manager z vývojového centra Valeo Praha, ktoré sa zaoberá autonómnou dopravou a smart mobilitou a v rámci súťaže udeľuje svoju vlastnú cenu.

„Podpora študentov a spolupráca s nimi aj s vysokými školami je pre nás veľmi dôležitá, pretože na trhu práce je o IT absolventov obrovský záujem. Preto je dôležité si nádejných študentov, ktorí majú záujem o autonómnu dopravu a príbuzné odbory, vyhliadnuť už s predstihom a spolupracovať s nimi ešte počas štúdia. Radosť nám robí aj to, že sa v súťaži každoročne objaví veľa projektov, ktoré sa nášho odboru dotýkajú, čo dokazuje zvyšujúci sa záujem o vývoj v doprave a autonómne vozidlá.“

Súťaž IT SPY sa v tomto roku koná už po desiatykrát. Zúčastňuje sa jej 1579 absolventov z akademického roka 2018/19 zo 17 IT fakúlt v Českej republike a na Slovensku. Víťaz, ktorý okrem akademického uznania, získa tiež 1000 eur na ďalší rozvoj projektu, bude vyhlásený na finálovom galavečere s prezentáciami jednotlivých projektov, ktorý prebehne v refektári Matfyzu 12. decembra a je prístupný širokej verejnosti.

Na všetky projekty sa môžete pozrieť na webovej stránke https://www.itspy.cz/cz/galerie-nejlepsich/, kde môžete hlasovať aj o cenu verejnosti pre najsympatickejší projekt.

Značky: