Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

K projektu Nikon ambasádor sa pripojuje ďalšia zaujímavá fotografická osobnosť. Rodák z Kroměříža Marek Musil sa tak zaradí medzi ďalších známych fotografov a Nikon ambasádorov, ktorí svojou umeleckou prácou ovplyvňujú a inšpirujú nie len fotografov po celom svete, ale tiež širokú verejnosť.

Keď v deväťdesiatych rokoch vo svojom rodisku formoval rôzne hudobné kapely, málokto by hádal, že za pár rokov raz a navždy vymení bubenícke paličky za fotoaparát. „Fotil som za bicou súpravou priehľady cez činely ľudí tancujúcich pod pódiom. Nič poriadne z toho nebolo, len taký bizarný súbor máničiek a dievčat s dredmi“, hovorí k tomu Marek Musil. Keď ho bohémsky život prestal baviť, odcestoval do Izraela, kde strávil tri roky… samozrejme s fotoaparátom. Priniesol si odtiaľ nie len množstvo cestovateľských fotografií, ale dokumentoval tu tiež nočný život na izraelských párty.

Kroměřížsky rodák sa potom z Blízkeho východu nevrátil na Hanú ale do Prahy, kde začala jeho kariéra profesionálneho fotografa. Zo začiatku pracoval ako asistent reklamných fotografov, vďaka súhre šťastných náhod sa ale niekoľkokrát dostal aj do New Yorku, kde nazbieral množstvo cenných skúseností hlavne v módnej fotografii. Americké portfólio mu po návrate domov otvorilo cestu do magazínov ako sú Elle, Harper’s Bazaar a iné. Módne a reklamné fotografie tak v súčasnej dobe tvoria gro Markovej profesionálnej tvorby.

V Spojených štátoch sa Marek Musil venoval tiež podvodnej reklamnej a portrétnej fotografii, čo je veľmi špecifický žáner, ktorý je v našich podmienkach málo vídaný. Pri pravidelných cestách na Florida Keys okrem oddychu vytvoril obsiahly súbor podvodných fotiek „Underwater Emotion“.

Ako takmer každý autor sa Marek venuje aj voľnej tvorbe. Tá je v jeho podaní aktuálne spojená s bizarným festivalom Burning man v USA a jeho „mimoamerickými klonmi“ Midburn v Izraeli a Africa Burn v Juhoafrickej republike. Postupne dokumentoval tieto tri vizuálne úchvatné akcie, aby svoju prácu v roku 2017 zúročil niekoľkými autorskými výstavami a vydaním knihy Dust and Light – The Burning Man Collection.

Jeho ďalší dlhoročný cyklus Backstage of Prague Fashion Week mapuje zákulisie pražského týždňa módy. Čiernobielymi snímkami zachytáva atmosféru módneho sveta tak, ako ho verejnosť obyčajne nemá možnosť vidieť. Marek nezabúda ani na hudobný svet, ktorému venoval veľký kus mladosti, a aj keď už dnes sám aktívne v žiadnej kapele nepôsobí, pravidelne fotí známych muzikantov na ich koncertoch a hudobných festivaloch.

Markove fotografie a tiež jeho videoprofil  

Projekt Nikon ambasádor si kladie za cieľ oslovovať talentovaných fotografov, ktorí svojimi dielami inšpirujú a ovplyvňujú celý rad ďalších fotografov po celom svete. Spolu s Markom sa titulom Nikon ambasádor pýši už osem výnimočných českých a slovenských fotografov, napríklad športový a reklamný fotograf Dan Vojtěch, biológ a fotograf predovšetkým prírody Peter Jan Juračka, fotožurnalista Tomáš Halász alebo portrétistka významných osobností Lenka Hatašová.

Značky: