ChatSim je na prvý pohľad obyčajná SIM karta. V obálke vám príde v univerzálnom formáte, takže ju podľa potreby môžete používať vo veľkosti štandardnej SIM karty alebo vo formáte micro, resp. nano SIM. Čaro tejto karty spočíva v tom, že funguje vo viac ako 150 krajinách celého sveta bez toho, aby ste platili roamingové poplatky. Platiť budete iba poplatok vo výške 10 EUR ročne za používanie služby.

Ako názov napovedá, SIM karta slúži pre potreby chatovania. Telefonovanie a posielanie SMS nefunguje, v rámci mobilného pripojenia do internetu môžete využívať iba niektoré chatovacie služby. Môžete však telefonovať prostredníctvom služby WhatsApp. ChatSim podporuje viaceré obľúbené služby, okrem WhatsApp je to Messenger, Line, WeChat alebo BBM. V ponuke nám chýba napr. Skype, Hangouts alebo iMessage, avšak v rámci bežného používania sme si bohato postačili s kombináciou Messenger + WhatsApp. Je pravdepodobné, že ostatné služby nie sú aktuálne podporované z toho dôvodu, že ChatSim využíva vlastný algoritmus na obmedzenie dátovej prevádzky na pozadí.

Inak povedané, blokuje všetky dátové prenosy s výnimkou spomenutých aplikácií. Systém blokovania však nemusí fungovať vždy bezchybne a pokiaľ sa stane, že má váš telefón abnormálnu dátovú prevádzku, SIM karta sa zablokuje. Môžete si ju odblokovať v nastaveniach služby. My sme v rámci nášho krátkodobého testovania tento problém nemali. Stalo sa nám však, že Facebook po manuálnom spustení aplikácie vymenil 2 ÷ 3 MB dát, hoci by nemal. Toto sa nám stalo dvakrát, v prípade Androidu aj iOS. ChatSim správanie Facebooku rozpoznal a jeho komunikáciu prerušil. Messenger fungoval aj naďalej bez problémov.

ChatSim funguje vo viac ako 150 krajinách na celom svete. Službu môžete využívať v lokalitách, ktoré sú vyznačené zelenou farbou

ChatSim funguje vo viac ako 150 krajinách na celom svete. Službu môžete využívať v lokalitách, ktoré sú vyznačené zelenou farbou

ChatSim funguje s telefónmi so systémom Android, iOS a Windows Phone. My sme službu testovali v prípade Androidu a iOS. Vo všetkých prípadoch je potrebné povoliť dátový roaming a pridať, resp. upraviť APN bod v nastaveniach telefónu – mobilné siete. Bez toho vám služba nebude fungovať. APN bod sa takisto stará o to, aby pomocou mobilných dát komunikovali iba spomenuté komunikačné aplikácie. ChatSim nemá vlastnú aplikáciu, základom je správne nastavený APN bod.

Karta ChatSim Unlimited umožňuje posielať neobmedzený počet textových správ v rámci kompatibilných aplikácií za ročný poplatok vo výške 10 EUR. V prípade záujmu si môžete zakúpiť tzv. multimediálny balík. Za 2000 kreditov zaplatíte 10 EUR. Kredity využijete na posielanie fotiek, videí a telefonovanie cez internet v rámci podporovaných aplikácií. Spotreba kreditov sa líši v závislosti od krajiny, kde službu používate.

Väčšina krajín spadá do zóny 1, kde 50 kreditov predstavuje 1 MB. V praxi to znamená, že za 1 MB zaplatíte 25 centov, čo je pomerne veľa. Áno, pridaná hodnota ChatSimu spočíva v tom, že blokuje ostatné aplikácie, ale to si viete nastaviť v telefóne aj sami. Pre porovnanie, za roaming od Telekomu zaplatíte v týchto krajinách od 3 centov do 10 centov za 1 MB podľa zvoleného balíčka. Dodajme, že pokiaľ máte zakúpené multimediálne kredity a omylom spustíte Facebook, prípadné prenesené dáta cez sociálnu sieť sa pred stopnutím prevádzky strhnú z vášho balíčka. Tak sa to stalo aj nám, prišli sme o 250 kreditov.

Ročný poplatok vo výške 10 EUR je rozumne nastavený. Multimediálne balíčky sú však drahšie ako bežný roaming. Za 1 MB zaplatíte 25 centov a viac, podľa zóny, v ktorej sa nachádzate

Ročný poplatok vo výške 10 EUR je rozumne nastavený. Multimediálne balíčky sú však drahšie ako bežný roaming. Za 1 MB zaplatíte 25 centov a viac, podľa zóny, v ktorej sa nachádzate

Pokiaľ budete zvažovať kúpu ChatSim karty, je dobré vedieť, že vstupné náklady dosahujú takmer 30 EUR. 10 EUR stojí aktivácia karty, 10 EUR zaplatíte za predplatné služby na rok a poštovné stojí od 7,50 EUR vyššie. Ak plánujete používať kartu dlhodobo, vstupné náklady nie sú problémom, ale objednávať si ju kvôli jednej – dvom dovolenkám v zahraničí nemusí byť najlepšou voľbou. Hlavne keď idete do krajín EÚ, tam si vystačíte aj s Jurom alebo 4kou a v prípade potreby si skontrolujete email, čo ChatSim neumožňuje.

Na webe chatsim.com si aktivujete svoju novú SIM kartu. K dispozícii máte informácie o využívaní služby, vrátane spotreby multimediálneho balíčka, ak si ho zakúpite

Na webe chatsim.com si aktivujete svoju novú SIM kartu. K dispozícii máte informácie o využívaní služby, vrátane spotreby multimediálneho balíčka, ak si ho zakúpite

Verdikt

Kartu ChatSim Unlimited považujeme za výborný nápad, ktorý má potenciál osloviť. Pokiaľ často cestujete do zahraničia a máte telefón s podporou dvoch SIM kariet, ide o výborný spôsob, ako ostať v kontakte s blízkymi, za predpokladu, že používajú Messenger alebo WhatsApp. Službu môžete používať aj v telefóne, ktorý má len jeden slot pre SIM kartu, za predpokladu, že je odomknutý. Ako doplnok hlavnej karty je to však praktickejšie riešenie. Základný balík bez multimédií s poplatkom 10 EUR na rok môže byť dobrou voľbou, ale musíte si sami zrátať, či sa vám to oplatí.

Hlavne s prihliadnutím na to, že za zriadenie služby zaplatíte ďalších 17,50 EUR (aktivácia karty + doprava). V prípade multimediálnych balíčkov môže odradiť o trochu vyššia cena za 1 MB. Slovenskí operátori vám ponúknu lepšie ceny. Áno, ChatSim optimalizuje dátovú prevádzku, takže možno prenesiete menej dát. Ale či to bude o toľko menej, aby ste reálne ušetrili v porovnaní s roamingom (predpokladáme, že máte vhodne nastavený telefón), to je otázne. Táto pripomienka sa však týka iba multimediálnych balíčkov. Základná ponuka je cenovo atraktívna, ak často cestujete do zahraničia a mobilný internet potrebujete iba pre potreby chatovania.

Zapožičal: ChatSim

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem smart hodinky, Apple zariadenia a herné notebooky. Nájdete ma na sociálnych sieťach @roman_fitit