Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Slovenská asociácia pre elektromobilitu víta vyhlásenie výzvy Ministerstva hospodárstva SR, v ktorej sa budú môcť samosprávy uchádzať o 10 miliónov eur z Fondu obnovy na výstavbu verejných nabíjacích staníc pre elektromobily. SEVA a jej členovia sú pripravení pomôcť mestám so získaním podpory: pripravili napríklad odporúčaný postup a online webináre, vďaka ktorým bude jednoduchšie splniť podmienky výzvy. 

Slovenská asociácia pre elektromobilitu (SEVA) reprezentuje väčšinu súkromného sektora v tomto odvetví u nás a deklaruje ochotu a pripravenosť podať samosprávam pomocnú ruku pri získavaní peňazí z Výzvy na podporu budovania nabíjacej infraštruktúry pre elektrické vozidlá. „SEVA aj jej členovia majú bohaté skúsenosti a expertízu v oblasti výstavby nabíjacej infraštruktúry a sú pripravení pomôcť,“ hovorí riaditeľ SEVA Patrik Križanský a dodáva: „Pre mnohé mestá to bude skutočná výzva, pretože ide o projekty v novej oblasti, v ktorej zatiaľ nemajú dostatok skúseností a častokrát ich nedokážu personálne zabezpečiť.“

Ministerstvo hospodárstva vyčlenilo pre samosprávy na výstavbu verejných nabíjacích staníc pre elektromobily 10,5 milióna eur. Táto suma bude rozdelená medzi kraje v závislosti od počtu obyvateľov a elektromobilov. Výhodou je, že dotácia pokrýva všetky oprávnené náklady pri výstavbe v plnej výške a je poskytovaná ako paušál vo forme zálohových platieb bez spoluúčasti. Samosprávy budú môcť žiadať o sumu 3000 eur na zriadenie AC nabíjacieho bodu (11 kW+) alebo až 29 000 eur na zriadenie DC rýchlonabíjačiek (s výkonom nad 50 kW).

Medzi požiadavkami na získanie dotácie sú uvedené Minimálne technické a stavebné požiadavky pre nabíjací bod, ktoré samosprávam poskytnú základný prehľad o ich povinnostiach pri projektovaní, obstarávaní, výstavbe a prevádzke nabíjacej infraštruktúry. Podrobnejšie informácie môžu mestá získať aj na portáli emobilitaslovensko.sk a vďaka ďalším aktivitám SEVA, ktorá mestá vyzýva, aby sa do výzvy zapojili a využili možnosť podporiť rozvoj elektromobility. „Naša asociácia bude poskytovať pomoc a podporu samosprávam, ktoré sa rozhodnú podať žiadosť. Vypracovali sme odporúčaný postup pre využitie dotácie a pripravujeme aj špecializované webináre, ktoré mestám pomôžu úspešne sa zapojiť do výzvy,“ tvrdí riaditeľ asociácie Patrik Križanský: „Spoločne s Ministerstvom hospodárstva sme pripravili webináre, na ktorých preberieme najdôležitejšie informácie aj s rýchlym návodom, ako sa dostať k podpore. Našim primárnym cieľom je, aby sa čo najviac financií z výzvy skutočne vyčerpalo na výstavbu nabíjačiek v mestách. Pre rozvoj elektromobility je tento typ nabíjania veľmi dôležitý.“

Výzva je významná nielen pre samosprávy, ale pre celú ekonomiku. Európske peniaze hrajú kľúčovú úlohu v podpore elektromobility a podporujú prechod na čistejšie a udržateľnejšie spôsoby dopravy. Výstavba nabíjacej infraštruktúry je krokom k energetickej nezávislosti a nižším emisiám z dopravy. Tiež významne prispeje k dosiahnutiu 5 % penetrácie EV, ktorá podľa skúseností z iných krajín znamená „bod zlomu“. SEVA zdôrazňuje, že elektromobilita je budúcnosťou udržateľnej dopravy. Elektromobily sú čistejšie, tichšie a menej nákladné na údržbu v porovnaní s vozidlami so spaľovacím motorom. Využívanie elektromobilov prispieva k zníženiu emisií skleníkových plynov a k zlepšeniu kvality ovzdušia v mestách. „Samosprávy majú aj vďaka tejto výzve nezastupiteľnú úlohu pri budovaní nabíjacej infraštruktúry, mestá sa dokonca môžu sa lídrami v rozvoji elektromobility u nás,“ zdôrazňuje P. Križanský. Výstavba nabíjačiek je kľúčová pre lepšiu adaptáciu elektromobilov a mestá vďaka nej môžu podporiť využívanie EV v regiónoch.