Microsoft nie je jediná firma, ktorá sa bráni.

Takisto nejde len o nevedomú zameniteľnosť domén na podvody ale aj na presmerovanie. Veľké firmy si tak napríklad registrujú aj povedzme preklepové domény. Skúste namiesto www.google.com zadať www.gooogle.com. Tiež funguje napríklad www.alzak.sk a je vám jasné, kam vás to presmeruje. Situácia už dnes nie je ako kedysi a adresa www.azla.sk vás už nepresmeruje na konkurenčný obchod. No mnohí si túto komickú situáciu pamätáme.

V prípade, ktorý sa snažil vyriešiť samotný Microsoft, išlo o podvodníkov, ktorí chceli používateľov oklamať podobným názvom webovej adresy. Konkrétne oddelenie spoločnosti Microsoft pre digitálnu kriminalitu, získalo 16. júla súdny príkaz na odstránenie škodlivej infraštruktúry, ktorú používajú kyberzločinci.

Keďže neustále skúmame nové spôsoby boja proti novým trendom a technikám s cieľom lepšie chrániť našich zákazníkov, podali sme tento prípad s cieľom zamerať sa na používanie „homoglyfových“ alebo podvodných domén, ktoré sa čoraz častejšie používajú pri rôznych útokoch. Súd vo východnom okrese Virgínie vydal súdny príkaz, ktorý od registrátorov domén vyžaduje, aby zakázali služby na škodlivých doménach.

Domény využívajú podobnosť znakov – WWW.MICROSOFT.COM vs. WWW.MlCROSOFT.COM. V druhom názve je namiesto veľkého I malé písmeno L. Pri niektorých fontoch dokážete zbadať vizuálny rozdiel, no na prvýkrát sa môžete nechať zmiasť a zavedie vás to na falošné stránky, ktoré spoločností nepatria. Nemusí ísť nutne len o oklamanie bežných používateľov na internete ale aj rôzne spoločnosti. Tie si budú myslieť, že komunikujú s legitímnou spoločnosťou.

Zdroj: Microsoft

Prečítajte si aj:

Microsoft pripravuje nový Windows 10 21H2

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.