Požiadavky na čoraz lepšiu konektivitu neustále stúpajú.

Microsoft a Facebook oznámili, že spoločne budujú podmorský kábel, ktorý prepojí Virginiu Beach so španielskym Bilbaom. Takzvaný MAREA kábel je reakciou na čoraz väčšie požiadavky používateľov, ktorí vyžadujú rýchle prenosové rýchlosti a stabilné pripojenie cloudových a online služieb.

Konštrukcia začne v auguste, kábel by mal fungovať od októbra budúceho roka. Obsahuje 8 párov optických vlákien, pričom by mal ponúknuť prenosové rýchlosti až 160 Tbps. MAREA sa stane podmorským káblom s najväčšou kapacitou, ktorý prepája Atlantik. Zároveň využíva inú podmorskú trasu ako ostatné káble. Podľa Microsoftu by mal vďaka tomu ponúknuť lepšie a stabilnejšie pripojenie.

Microsoft ani Facebook nezverejnili, koľko bude budovanie kábla stáť. Ide však o atypickú situáciu. Obvykle káble budujú aliancie viacerých firiem, v tomto prípade je to iba Microsoft, Facebook a Telefonica v úlohe operátora.

marea-cable_02_nowat

Zdroj: TechCrunch

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit