Microsoft predstavil balík kancelárskych aplikácií Microsoft Office 2016. Prináša viacero zmien a zameriava sa hlavne na skupinovú spoluprácu. Program je už k dispozícii.

Licenčná politika

Aj v tomto prípade existuje rovnaká licenčná politika ako pri balíku Microsoft Office 2013. Ak si kúpite škatuľovú verziu, máte ju navždy, ale na budúcu vyššiu verziu prejdete len za poplatok. V tomto prípade budete zadarmo dostávať vylepšenia a opravy verzie Office 2016.

Werner

Daniel Werner pri prezentácií nových funkcií Microsoft Office 2016 na stretnutí s novinármi

Ak si prenajmete balík Office 365, budete dostávať aktualizácie i vylepšenia, navyše, prechod na novú verziu máte v dobe prenájmu zadarmo. Znamená to, že tí, ktorí už majú zakúpený balík Office 365, dostanú teraz aktualizáciu na Office 2016 bezplatne. Stane sa tak v najbližšom čase.

Pripomeňme, že Office 365 je možné zakúpiť vo viacerých edíciách – napr. pre kombináciu päť počítačov Windows/Mac plus na ďalších piatich mobilných zariadeniach alebo na inštaláciu na jednom počítači. K predplatenému balíku Office 365 Home patrí aj 1 TB  priestoru navyše na používateľa v cloudovom priestore OneDrive. Doba prenájmu je mesiac alebo rok (to je cenovo výhodnejšie). Office 2016 je možné použiť na desktopovom operačnom systéme Microsoft Windows a Apple OS X aj na Androide, iOS zariadeniach a budúcich zariadeniach s Windows 10 Mobile.

Microsoft Word - Across Devices_nowat

Office 2016 je možné použiť na viacerých zariadeniach a viacerých platformách

Vylepšenia Office 2016

Vo všeobecnosti je Office 2016 viac prispôsobený na ovládanie s dotykovými zariadeniami. Nová verzia nie je primárne zameraná na pridávanie veľkého množstva nových funkcií. Skôr je to o tom, aby bežný používateľ mohol viac využívať funkcie, ktoré už balík Office obsahuje. Preto je vo všetkých aplikáciách Office 2016 položka Chcem zistiť (Alt + Q). Ak do nej napr. v Exceli napíšete Zoradiť, dostanete sa k povelu ako zoradiť dáta – vzostupne alebo zostupne. Rovnako vo Worde môžete napr. jednoducho nastaviť formátovanie textu len popisom tohto, ako má váš text na záver vyzerať.

Poradit

Do poľa Chcem zistiť (tam, kde je uvedené Prezraďte, čo chcete urobiť), napíšte svoju požiadavku

Novinkou je aj Inteligentné vyhľadávanie dostupné po označení slova a stlačení pravého tlačidla myši. Príslušný výraz sa vyhľadá na Wikipédii a vo vyhľadávači Bing a poskytne vám vysvetlenie daného pojmu.

InteligentneVyhladavanie

Vyhľadali sme význam slova Lenovo tým, že sme ho označili kurzorom, stlačili pravé tlačidlo a vybrali voľbu Inteligentné vyhľadanie

Office 2016 spolupracuje s operačným systémom Windows 10 a do prostredia tohto kancelárskeho balíka prináša virtuálnu asistentku Cortana. To sa však v slovenčine nedá využiť, na to si budeme musieť ešte počkať. S Windows 10 súvisí aj funkcia Continuum, teda možnosť práce s operačným systémom Windows a všetkými vašimi dokumentami aj na mobilnom telefóne, ktorý je pripojený k displeju, klávesnici a myši.

Tímová spolupráca

Office 2016 prichádza s revolučným vylepšením a tou je skupinová spolupráca. V programe Word, PowerPoint a OneNote môžu viaceré používatelia súčasne robiť nad jedným dokumentom a navzájom vidia, čo robia ostatní. Na využitie tejto funkcie musí byť dokument uložený v cloude, postačuje aj OneDrive, ktorý je zadarmo a v prípade prenájmu balíka Office aj vo vyššej kapacite pre vaše dokumenty.

Spolupraca4

Toto je skupinová spolupráca nad dokumentom vo Worde. Dokument je otvorený tak, že je jeho vlastnikom je Ondrej Macko. Na spoluprácu bola pozvaná Xénia Rybáková a tá aktuálne aj edituje dokument.

Pri využití tejto funkcie uvediete mailovú adresu používateľa, s ktorým chcete zdieľať dokument. Môžete tiež využiť možnosť vytvorenia linku, na ktorom bude váš kolega pracovať napr. aj s internetovou verziou programu Word Online. V dokumente priamo vidíte, aké zmeny robí váš kolega a máte ich ich aj pekne farebne označené.

Spolupraca10

Xénia Rybáková otvorila dokument vo Word Online a vidí, ktoré zmeny aktuálne realizuje Ondrej Macko

Rovnaký spôsob zdieľania a možnosti skupinových úprav môžete využiť aj v programe PowerPoint.

PowerPointZdielanie

Tu je vidno skupinovú spoluprácu používateľov nad prezentáciou v PowerPointe

V prípade skupinovej spolupráce môžete využiť aj Skype na textovú, hovorovú alebo video spoluprácu (Skype for Business).

Skype for Business Video_nowat

Moderná forma spolupráce: Nad dokumentom vo Worde pracuje 7 používateľov, videokomunikáciu zabezpečuje Skype for Business

O úpravách dokumentu sa vedie denník, môžete si tak prezrieť ako vznikali jednotlivé verzie príslušného dokumentu.

Novinky v Exceli

V tabuľkovom editore Excel pribudli nové grafy, asi najdôležitejší je vodopádový typ, ktorý sa využíva pri finančných analýzach. Pribudla aj položka na odporúčanie typu grafu pre daný typ tabuľky, aby ste nemuseli dlho vyberať.

ExcelVodopadovyGraf

Nové typy grafov v Exceli 2016

Uvádzame aj ďalšie nové grafy, ktoré nájdete v Exceli

Excel 2016 - New Waterfall Chart_nowat

Prezentácia rôznych typov grafov v Excel 2016

Po označení tabuľky máte k dispozícii položku Rýchla analýza, ktorá navrhne napr. typu alebo formátovanie grafu.

ExcelRychlaAnalyza2

Po označení tabuľky máte v pravom dolnom rohu novú položku Rýchla analýza. Z nej si môžete vybrať formátovanie, grafy, súčty, tabuľky a krivky

PowerPoint s priamou možnosťou vloženia grafu

Do prezentácie teraz môžete vložiť graf priamo z prostredia tohto programu a nemusíte na to použiť napr. Excel.

PowerPointVlozitGraf

Priamo v prezentácii v PowerPointe teraz môžete do slidu vkladať grafy

Ak sme spomínali, PowertPoint umožňuje skupinovú editáciu prezentácií.

Vylepšenia v Outlook 2016

Outlook je tiež zameraný na skupinovú spoluprácu. Môžete si priamo vytvoriť pracovné tímy a jednoducho komunikovať cez maily v rámci tímu. Pridávanie príloh je teraz intuitívnejšie, príslušné tlačidlo vedie na naposledy editované dokumenty.

OutlookPrilohy

Položka Priložiť súbor je teraz viac aktívna a obsahuje zoznam naposledy editovaných dokumentov

Outlook 2016 teraz zaraďuje maily s nízkou prioritou pod ostatné maily, teda mali by ste mať v poštovej schránke menej vecí na vybavenie.

Outlook2016

Takto vyzerá prostredie nového Oultook 2016. Maily s nižšou prioritou automaticky ukladá nižšie ako ostatné

Pri posielaní príloh v Outlooku 2016 sa dá priamo určiť, čo sa má dať s daným dokumentom robiť – editovať alebo len prezerať.  Cloudové zdieľané prílohy sa dajú poslať aj ako link a šetriť tak miesto.

OutlookUpravitPovolenia

Teraz môžete priamo nastaviť, čo môže používateľ s priloženým súborom robiť – Upravovať alebo len zobraziť

Verdit touchIT

Office 2016 prináša žiadané zmeny predovšetkým pre používateľov v pracovnom tíme. Pre samostatne pracujúcich používateľov to zase až také veľké vylepšenie nie je, no pre modernú formu spolupráce je to najlepší balík Office zatiaľ.

Na nový balík Office 2016 sa budú tešiť hlavne používatelia, ktoré majú predplatenú službu Office 365, keďže aktualizáciu dostanú zadarmo. Office 2016 je jednoznačne lepší pracovný nástroj ako Office 2013. Výrazným spôsobom je tu vylepšená úloha cloudového priestoru OneDrive. Pomaly nie je naozaj dôvod ukladať si dokumenty na lokálny disk.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.