Najnovšia veľká aktualizácia má oficiálny názov Windows 10 April 2018 Update.

Veľká aprílová aktualizácia je už dostupná na stiahnutie. Môžete si ju nainštalovať prostredníctvom služby Windows Update, ku ktorej sa dostanete cez Všetky nastavenia – Aktualizácia a zabezpečenie – Windows Update – Vyhľadať aktualizácie. Pokiaľ vám systém aktualizáciu takýmto spôsobom ešte neponúka a nechce sa vám čakať, stiahnite si aplikáciu Asistent aktualizácie systému Windows 10 z oficiálneho webu Microsoftu. Po jej spustení si môžete manuálne vyžiadať inštaláciu najnovšej veľkej aktualizácie.

Nová aktualizácia je dostupná od 30. apríla 2018 a prináša niekoľko praktických vylepšení a noviniek. Konečne sme sa dočkali funkcie Časová os, ktorá sa spomínala už v súvislosti s minuloročnou jesennou aktualizáciou. Microsoft ju nakoniec odložil do aprílovej aktualizácie, aby bola funkcia poriadne odladená.

Časová os má uľahčiť prácu s dokumentami, fotografiami a webovými stránkami na rôznych zariadeniach – či už ide o počítače so systémom Windows 10 alebo mobilné zariadenia so systémom iOS a Android a kompatibilnými aplikáciami. Funkcia umožní pristupovať k histórii vašej práce a to až 30 dní dozadu. Pozrite si, ako funguje:

S režimom Nerušiť a diktovaním

Praktickou novinkou je aj funkcia Nerušiť, ktorú Microsoft nazýva Pomocník pre lepšie sústredenie. V praxi však funguje ako funkcia Nerušiť na mobilných zariadeniach – nastavíte si odkedy dokedy majú byť tlmené notifikácie a či majú byť tlmené všetky oznámenia alebo iba niektoré, ak si potrebujete nastaviť výnimky. Po skončení zadaného času vám Microsoft poskytne sumár všetkých upozornení. Je fajn, že si môžete nastaviť, aby sa režim Nerušiť automaticky aktivoval vždy v konkrétnu hodinu počas pracovného dňa.

Očakávanou súčasťou každej veľkej aktualizácie sú aj vylepšenia prehliadača Microsoft Edge. Ten konečne ponúka možnosť stlmiť zvuk pre jednotlivé karty prehliadača. Tiež pribudla možnosť prezerať knihy, PDF súbory a stránky pomocou funkcie Zobrazenie na čítanie v režime celej obrazovky. Edge po novom umožňuje aj ukladať informácie o adresách a platobných kartách a tieto informácie následne dokáže automaticky vyplniť. Túto funkciu už ponúka mobilná verzia prehliadača a funguje skvelo. Určité vylepšenia ponúkajú aj gramatické nástroje.

Windows 10 dostal v neposlednom rade aj funkciu Diktovanie. Slovenčinu však nepodporuje, čo je škoda.

Zdroj: Microsoft

Prečítajte si aj:

Tipy a triky: Prepojte si smartfón s počítačom s Windows 10

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit