Spoločnosť Microsoft chce zrejme sprístupniť Xbox aj pre ľudí so slabým či poškodeným zrakom.

Minulý rok Microsoft patentoval Adaptívny ovládač na konzolu Xbox pre ľudí so zdravotným postihnutím. Najnovší krok spoločnosti rozširuje herné možnosti aj pre zrakovo postihnutých ľudí. Herný ovládač pre konzolu Xbox dostane haptickú Braillovú funkciu.

Ovládač obsahuje rôzne adaptácie, ktoré poskytujú alternatívne vstupy a výstupy pre zjednodušenie hrania. Používatelia budú môcť zadávať text pomocou Braillovho písma. Kombinácia odnímateľných príslušenstiev v zadnej časti ovládača poskytne hráčovi hmatovú spätnú väzbu, ktorá umožní čítať či vkladať Braillovo písmo cez kontaktné výstupky.

Nové moderné hry, ktoré sú v mnohých prípadoch až príliš rýchle, znemožnili pohotové reakcie nevidiacim či ľuďom so slabším zrakom. Samotný ovládač má mať veľkosť klasického ovládača, no nebude zrejme vyhovovať všetkým používateľom.

Microsoft tiež dodáva, že ovládač by mal zahŕňať ovládacie prvky na hornej a dolnej strane pre uľahčenie používania. Rozšírené možnosti použitia ovládača okrem konzoly Xbox One zatiaľ nie sú jasné. Cieľom spoločnosti je zjednodušenie prístupnosti pre hráčov, ktorí to v živote nemajú jednoduché. Dúfajme však, že nový ovládač s Braillovým písmom nebude taký drahý ako spomínaný Adaptívny ovládač.

Zdroj: TechRadar

Prečítajte si aj:

Oficiálne: Xbox One S bez diskovej mechaniky príde už o pár týždňov

Značky: