Microsoft koncom minulého leta uverejnil nový nástroj kancelárskeho balíka Microsoft Office.

Nazýva sa Microsoft Sway alebo skrátene iba Sway a ide o nástroj, pomocou ktorého môžete tvoriť moderné prezentácie, vytvárať príbehy a zdieľať informácie so svetom. Nástroj je voľne dostupný, takže k jeho používaniu stačí jediné – buďte kreatívni.

Sway je súčasťou balíka Office, avšak k používaniu nevyžaduje aktívne predplatné služby Office 365. Prezentačný nástroj takisto nenájdete v inštalačnom balíku s ostatnými kancelárskymi nástrojmi. Sway je dostupný vo forme webovej aplikácie. K dispozícii je aj aplikácia pre Windows 10 a iOS, avšak ak máte poruke počítač s webovým prehliadačom, odporúčame používať práve túto verziu. Windows aplikácia neprináša žiadnu pridanú hodnotu a sem-tam sme pri jej používaní natrafili na menšie problémy. Aplikácia napr. zamrzla a museli sme ju reštartovať.

Sway môžete používať priamo cez webový prehliadač alebo ako aplikáciu. Aktuálne pre Windows 10 a iOS

Sway môžete používať priamo cez webový prehliadač alebo ako aplikáciu. Aktuálne pre Windows 10 a iOS

Na úvod je dôležité spomenúť, že Sway je online nástroj, ktorý je spárovaný s vaším Microsoft kontom. Čokoľvek pomocou tejto aplikácie vytvoríte, ostáva uložené v cloude. Svoj výtvor si nemôžete uložiť v bežne používanom formáte a ani stiahnuť do počítača. To je v niektorých situáciách nevýhoda, zvlášť keď máte prezentovať niekde, kde nie je k dispozícii pripojenie do internetu. Zdieľanie mobilného internetu zo smartfónu obvykle tento problém vyrieši.

Na druhej strane, výhodou cloudovej platformy je to, že svoj obsah nezabudnete doma. Vytvorené prezentácie a ďalší obsah máte neustále so sebou a so všetkými multimédiami. Druhou výhodou je jednoduchosť zdieľania – stačí poslať hypertextový odkaz a prezentáciu si pozrie každý, komu je určená. Podobne jednoduché je aj prezentovanie. Netreba riešiť otázky kopírovania USB kľúčov alebo striedať „prezentačný“ notebook za svoj súkromný. Pomocou internetového odkazu svoj výtvor jednoducho odprezentujete kdekoľvek a na hocakom zariadení. Ak treba, tak aj na telefóne alebo tablete. S tým súvisí ďalšia výhoda nástroja Sway. Grafické rozhranie vašej prezentácie sa automaticky prispôsobuje použitému displeju. Aplikácia využíva responzívny dizajn, a to je v porovnaní s PowerPointom obrovská výhoda.

Sway je uložený v cloude. Nevýhodou je, že budete potrebovať internet. Výhod je však viac

Sway je uložený v cloude. Nevýhodou je, že budete potrebovať internet. Výhod je však viac

Tvoríme vo Swayi

Párkrát sme v článku spomenuli, že pomocou nástroja Sway môžete tvoriť prezentácie. Zaznelo aj porovnanie s PowerPointom. Opäť však pripomíname, že Sway nie je zameraný iba na prezentácie. Popravde, pomocou tohto nástroja vytvoríte krajšie výtvory ako sú prezentácie. Sway odporúčame na tvorbu moderných multimediálnych referátov, resp. na tvorbu hocičoho, čo v sebe kombinuje text, multimédiá a možnože aj existujúce PowerPoint prezentácie alebo iné „Swaye“. Môžete si takisto vytvoriť článok, za ktorého dizajnové spracovanie by sa nemuseli hanbiť ani najlepšie online médiá a vďaka responzívnemu dizajnu vynikne tento článok na každom zariadení. Vrátane spomínaných smartfónov. Popravde, vieme si predstaviť, že by sme pomocou Swayu tvorili aj blog, nevýhodou je absencia domovskej stránky. To by sa teoreticky dalo vyriešiť, avšak znamenalo by to vytvoriť úvodnú stránku a každý článok linkovať na samostatný Sway.

Pokiaľ chcete nástroj Sway vyskúšať, stačí zadať do internetového prehliadača adresu www.sway.com. Privíta vás obrazovka s vopred vytvorenými Swaymi, ktoré slúžia ako príklad toho, čo môžete s nástrojom vytvoriť. Určite odporúčame kliknúť na položku Kurzy, ktorá sa nachádza v pravom hornom rohu. Otvorí sa portál YouTube so zoznamom 10 videí. Každé z nich trvá v priemere 2,5 minúty, takže odporúčame pozrieť si ich všetky. V rýchlosti predstavujú funkcie nástroja a uľahčia vám prvé kroky.

Aj takto môže vyzerať výsledok práce so Swayom

Aj takto môže vyzerať výsledok práce so Swayom

Nový Sway si môžete vytvoriť úplne od začiatku, prípadne importovaním už existujúceho dokumentu či prezentácie. Nakoľko je používateľské rozhranie lokalizované do slovenčiny, s tvorbou nového dokumentu nebudete mať problém. Používateľské rozhranie editora je rozdelené do troch častí.

Ľavý stĺpec sa mení kontextovo, avšak po spustení tvorby nového Swayu obsahuje ponuku položky Karty. Tie sú rozdelené do troch častí. Text a Médiá obsahujú potrebné prvky na tvorbu obsahu. Môžete písať text a nadpisy, meniť zvýraznenie alebo konkrétnu časť zdôrazniť. Veľa možností formátovania však nečakajte, maximálne si vyberiete z dvoch veľkostí textu. Font písma si cez tieto nastavenia nezmeníte, ten sa mení cez návrhy šablón. K dispozícii je iba 5 fontov. Avšak vďaka zvýrazneniu a zdôrazneniu textu (to sú dve rôzne veci) sa dá s odlíšením textu vyhrať. Pomocou možností ObrázokVideo môžete vkladať multimédiá, tak ako to poznáte z iných programov. Do pozornosti dávame ponuku Dôležité časti, ktorú nájdete v nastaveniach vložených obrázkov. Pomocou tejto funkcie môžete zadefinovať, ktoré časti obrázka majú byť vždy viditeľné, resp. na ktoré sa má program sústrediť. Je to užitočné, pretože kvôli responzívnemu dizajnu sa na niektorých zariadeniach zobrazí iba určitá časť obrázka.

Vaše výtvory sa prispôsobia obrazovke zariadenia. To je užitočná vlastnosť

Vaše výtvory sa prispôsobia obrazovke zariadenia. To je užitočná vlastnosť

Za zmienku stojí, že do Swayu môžete priamo vložiť tweety, ale aj tzv. „vkladací kód“. Vďaka tomu si do svojho výtvoru môžete vložiť napr. interaktívnu mapu z inej webovej stránky alebo priamo cudzie multimédiá či grafy.

Časť s názvom Zoskupiť využijete napr. pri vložení viacerých fotografií. Môžete vytvoriť galériu s rôznymi dizajnami. Nám sa páči voľba Porovnanie. Tá zoskupí dve fotky, ktoré sa prekrývajú a vy si určujete zobrazovanú časť každej fotky posuvníkom. Je to výborné, keď napr. porovnávate dve veľmi podobné fotografie, odfotené rôznymi smartfónmi. Alebo keď chcete poukázať na to, ako sa zmenila časť mesta počas 10 rokov. Za predpokladu, že máte potrebné fotografie k dispozícii.

Stredná časť obrazovky sa nazýva Scenár a ide o nástroj, ktorým budete jednoducho upravovať výslednú podobu vášho výtvoru. Totiž, texty, multimédiá, galérie, to všetko sú samostatné prvky, ktoré môžete podľa potreby prehadzovať medzi sebou. Zmeny môžete v reálnom čase sledovať v pravej časti obrazovky, kde sa nachádza sekcia Ukážka. Kedykoľvek si môžete výtvor pozrieť aj vo finálnej podobe, stačí použiť tlačidlo Prehrať v pravej hornej časti.

Rozhranie_web2016_3_nowat

Rozhranie je rozdelené do troch častí. Vľavo sú pomocné nástroje a v strede scenár, pomocou ktorého jednoducho usporiadate použité prvky. Práca so Swayom je intuitívna a pomerne jednoduchá

Rôzne formy a zdroje obsahu

Na Swayi oceňujeme viacero zdrojov obsahu, z ktorých môžete priamo čerpať. Tieto funkcie sa objavili aj v nástrojoch balíka Office 2016, Sway však ponúka viac zdrojov. K dispozícii je úložisko OneDrive a služby Facebook, OneNote, Flickr, YouTube a Twitter. Microsoft zvažuje integráciu ďalších služieb a cloudových úložísk. Priamo z rozhrania aplikácie môžete vyhľadávať obrázky cez Bing. V zozname sa zobrazí aj rozlíšenie snímky. Google zatiaľ v ponuke chýba, čo neprekvapuje. Každopádne, integráciu týchto služieb chválime, uľahčuje tvorbu obsahu. A pokiaľ nenájdete, čo potrebujete, vždy môžete použiť Google a ďalšie služby mimo rozhrania aplikácie a do Swayu si multimédiá manuálne importovať.

Vkladanie z ostatných služieb nájdete v ponuke Vložiť, nový stĺpec sa zobrazí v ľavej časti. Rovnako je k dispozícii položka Návrh. Môžete meniť font písma, paletu farieb atď. Položka Navigácia prispôsobí spôsob „listovania“. K dispozícii je zvislé posúvanie, čo pripomína čítanie článku alebo prepínanie medzi „slajdami“. Poslednou ponukou je vodorovné posúvanie, čo je hybrid medzi prezentáciou a listovaním. V ponuke si môžete všimnúť tlačidlo Remix!. To náhodne zmení štýl vášho Swayu z ponuky návrhov.

Toľko základné funkcie a možnosti aplikácie. Sway nevyžaduje veľké znalosti, nástroj je nenáročný na používanie. Chvíľu sa s ním budete zoznamovať, ale po pár pokusoch dokážete vytvárať efektívne prezentácie, články a ďalší obsah. Za zmienku stojí, že vytvorený Sway môžete zdieľať s celým svetom alebo iba vybranými používateľmi. Takisto môžete pozvať ostatných používateľov, aby sa podieľali na tvorbe vášho obsahu. Spolupráca funguje jednoducho, druhému používateľovi stačí poslať špeciálny odkaz, ktorý obsahuje aj právomoci na upravovanie.

Priame vyhľadávanie obrázkov a vkladanie obsahu z iných služieb je užitočná pomôcka. Škoda, že podporovaných služieb nie je viac

Priame vyhľadávanie obrázkov a vkladanie obsahu z iných služieb je užitočná pomôcka. Škoda, že podporovaných služieb nie je viac

Verdikt touchIT

Sway je príjemný nástroj. Chválime, že je navrhnutý ako moderná aplikácia, ktorá je v cloude a umožňuje jednoducho vytvárať obsah, bohatý na multimédiá a interaktívne prvky. S trochou kreativity dokážete pomocou Swayu vytvárať veľmi efektné prezentácie, referáty alebo štýlové články. Výsledok pôsobí modernejším dojmom ako použitie PowerPointu a výhodou je responzívny dizajn. Váš výtvor sa prispôsobí obrazovke zariadenia, na ktorom si ho používateľ prezerá. Nakoľko služba nevyžaduje aktívne predplatné Office 365, odporúčame ju. Minimálne za skúšku stojí a možno pre ňu nájdete špecifické využitie.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom februárovom vydaní touchIT č. 1/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit