Podľa viacerých výskumov sa ľudia dotknú displeja mobilného telefónu priemerne 150 krát denne. Je to poriadne veľa a pritom sú jedinci či skupiny, ktorých dotyky so smartfónom presahujú hodnotu 1000 denne. V redakcii TOUCHIT určite, my máme dotyky radi 🙂

Výskumníci v Microsoft Research teraz pracujú na tom, aby ste sa nemuseli toľko krát fyzicky dotknúť dotykového displeja na to, aby ste dostali hľadaný obsah alebo spolupracovali s mobilnými aplikáciami.

MicrosoftStore

Myšlienka výskumníkov je taká, že sa síce nebudete dotýkať displeja, ale prstom budete len prechádzať nad displejom a takto riadiť zobrazovaný obsah. Nebudete sa to teda fyzicky dotýkať, ale pohyb prsta tu bude.

Táto myšlienka nie je nová, použil ho už napr. Samsung pri svojej funkcii AirView, ale nejako príliš sa neuchytila. Rovnako ju pred dávnym časom použila aj firma Sony pod označením Floating Touch vo svojom telefóne Sola, ktorý používal ešte Android 2.3.

Avšak princíp, ktorý bude používať Microsoft je mierne iný. Bude to niečo ako keď skrolujete webovú stránku len pohybom prsta a systém by mal byť veľmi návykový na používanie. Napr. keď sledujete video a priblížite sa prstom k displeju, mali by sa na displeji zobraziť riadiace prvky.

Ak však držíte telefón v jednej ruke, tieto prvky sa zobrazia v takej podobe, aby ste ich mohli jednou rukou aj ovládať.  Ak je telefón položený napr. na stole a takto sledujete video, budú zobrazené prvky po priblížení prsta v inej podobe.

Rovnako sa tento systém bude dať dobre použiť pri označovaní textu alebo označení vybratého prvku v aplikácii. Pri prezeraní textu, ktorý obsahuje hyperlinky sa bude dať rýchlo pohybovať len medzi takýmito linkami.

HoloLensOndrej

Microsoft pripravuje aj aplikáciu na plnohodnotné 3D skenovanie z mobilného telefónu a spoluprácu s okuliarmi HoloLens.

Zdroj: TheNextWeb

 

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.