Je to definitívny koniec, nejde len o prvotné pozastavenie podpory.

Kompletná podpora vrátane vylepšovania a nových funkcií skončila 9. 1. 2018. To ale používateľom nijako neuškodilo. Systém bol udržiavaný a dostával bezpečnostné záplaty, ktoré ho mali chrániť a v tomto smere udržiavať aktuálny. Microsoft ale upozorňuje, že toto skončí a bude treba prejsť na novší operačný systém. Definitívny koniec podpory je stanovený na 10. 1. 2023.

Po tomto dátume bude systém fungovať aj naďalej, avšak nebude dostávať bezpečnostné záplaty. O nových funkciách nemá zmysel hovoriť, nakoľko tie skončili pred štyrmi rokmi. Na rozdiel od Windows 7 tu nebude podpora ESU (Extended Scecurity Updates). Firmy si nebudú môcť zaplatiť predĺženie podpory. Stane sa tak to, čomu sa v prípade Windows 7 chceli v Microsofte vyhnúť a to mať tu armádu nechránených počítačov.

Verzia 8 / 8.1 nie je veľmi používaná. Používatelia, ktorí mali možnosť a chuť, prešli na Windows 10 už v roku 2015, prípadne v postupných vlnách. Windows 8 bol celkovo rozporuplný a bol veľmi zle prijatý používateľmi. To boli časy, kedy mal Microsoft ťažké obdobie a chcel nám nahovoriť, že jeho Windows Mobile má nejakú budúcnosť. O osude tohto systému už bolo spečatené a dnes sa s ním stretnete len ako pamätníci, ak máte staré smartfóny s týmto zariadením.

Zdroj: Statista
Podiel operačných systémov Windows od jan 2017 – dec 2021

Počítače s týmto systém budete môcť aj naďalej používať, no bez aktualizácií. Niečo dokáže suplovať antivírus, no nedá sa na to úplne spoľahnúť. Najlepšie bude prejsť na Windows 10, ak budete mať kompatibilný hardvér, tak môžete prejsť na Windows 11. Vzhľadom na to, že Windows 8.1 je starý systém, bude staré aj vaše zariadenie. Nepočítame, že by mal niekto z používateľov počítač vhodný pre Windows 11. Kontrola požadovaných parametrov sa dá obísť pomocou tohto návodu.

Zdroj: Microsoft

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.