Je to už naozaj dlho, čo všetci pracujeme úplne inak ako pred pandémiou. Väčšina ľudí funguje z domu, domácnosti sa už vybavili všetkým potrebným na režim home office a inak pracujeme aj my. (Pozn. red. Tento editorial vyšiel v magazíne TOUCHIT 3-4/2021).

Určite ste si všimli, že sme v redakcii výrazne posilnili našu činnosť na webe www.touchit.sk. Kvôli pandémii sa aj v oblasti IT totiž žije mimoriadne rýchlo. Udalosti vznikajú každý deň, menia sa doslova z hodiny na hodinu a web je v tomto ohľade najrýchlejšia a najlepšia platforma. Z novinárskeho hľadiska je toto inak doba výzvy, lebo tu je naozaj vidno, ktorá redakcia dokáže tvoriť skutočne pôvodné články a ktorá funguje skôr ako prekladateľstvo z angličtiny.

TOUCHIT.sk je samozrejme médium primárne orientované na testy moderných produktov, aplikácií a služieb, a tak tomu bude stále. Ale témy ako sú Virtuálna čakáreň na očkovanie, testovanie s prihlásením sa na konkrétny termín, QR kód v mobile na cestovanie po krajinách Európskej únie, ale aj narastajúce podvody na internete, ohrozenie dodávok tovaru z Číny či polovodičová kríza, vás mimoriadne zaujímajú. A my na to aj reagujeme. Najviac oceňujete, ak je to téma týkajúca sa pomerov u nás doma, na Slovensku, a teda sa nás všetkých bytostne dotýka. A my tak robíme, ideme priamo k zdroju.

Pre mňa osobne to znamenalo, že som začal chodiť aj na tlačové besedy usporiadané štátnou správou. Presnejšie povedané, štátne tlačovky sú v tejto chvíli úplne jediné, ktoré sa robia stále naživo. A to priamo za účasti hlavného hygienika SR, tak je to asi povolené. 😊 Všetky ostatné odborné tlačovky IT firiem sa totiž robia cez Teams, Zoom, Webex či Meets. Len štátne sú naživo.

Áno, kontroluje sa tu 7-dňový negatívny test na COVID-19, je aj meranie telesnej teploty, rovnako aj rúško musí byť predpísaného typu a ak je to na úrade vlády SR, prejdete aj kontrolou ako sme kedysi dávno absolvovali na letisku. Ale na samotnej tlačovke sú kamery jedna vedľa druhej, okolo premiéra či ministra zdravotníctva je obyčajne oveľa hustejšie ako je predpísaný 2-metrový odstup. Je to tak trochu iný svet.

Pri účasti na týchto tlačovkách som si všimol, že naši vrcholní politici majú zaujímavú vlastnosť. Dokážu celkom vzletne odpovedať na položenú otázku tak, že vám povedia len veľmi málo konkrétnych faktov. Prakticky teda nič. Preto sa aj otázky opakujú a novinári skúšajú, či sa predsa len čosi navyše nedozvedia.

Tlačovky organizované štátom začínajú v tejto dobe len výnimočne načas. Zažil som už 2-hodinové čakanie na príchod štátnych predstaviteľov, lebo ich predchádzajúce stretnutie o téme tlačovky sa „mierne“ natiahlo. Potom sa ešte čaká na TA3 a vstup do priameho vysielania. Toto by inde a v inom čase nebolo možné, ale teraz novinári fakt poctivo čakajú. Samozrejme frflú, ale zase nie až tak intenzívne, ako by sa možno dalo.

V skutočnosti to stojí za to, veď inak by som to nerobil. Tieto témy sú vami, našimi čitateľmi mimoriadne žiadané. Vždy si beriem na takéto stretnutia so sebou notebook a v podstate tak nestrácam žiadny čas. Moja práca sa dá z veľkej časti realizovať z akéhokoľvek miesta, kde je internet a elektrina (môj starý dobrý notebook na batériu vydrží len hodinu).

Poctivým a pôvodným spracovaním zaujímavých tém sme sa tak v marci dostali k prekonaniu magickej hranice milióna videní za mesiac. To som si prial 5 rokov. Je to zásluha celej redakcie, už vieme presne, čo vás zaujíma a do čoho sa treba zahryznúť poriadne a dať tomu osobný vklad. Na webe sa tiež snažíme mať vlastné fotografie tak, aby bolo zároveň aj jasné, kto daný produkt či službu testoval.

S mojou vrodenou skromnosťou ešte poviem, že ten milión videní sme v marci prekročili ale teda fakt poriadne, o vyše 100 tisíc. Samozrejme, že nám k tomu pomohla aktuálna situácia. Bolo to však o tom, nepozerať sa nečinne okolo seba, ale vysúkať si rukávy a pustiť sa do roboty.

Zhodou okolnosti sa nám na našom youtube kanáli TOUCHIT.sk podarilo v marci prekonať ďalšiu magickú hranicu 10 000 odberateľov, za čo vám pekne ďakujem. Veľkou výhodou pritom je, že si naše videá pozeráte dlho – priemer na jedno video je podľa štatistiky viac ako 5 minút. To znamená, že vás naša tvorba zaujme. S dobre voleným názvom videa a titulnou fotkou sa totiž dajú urobiť zaujímavé čísla videnia, ale ak samotné video nezaujme, ľudia po 10 sekundách odídu.

Videotvorbu chceme samozrejme ešte viac posilniť. Momentálne budujeme špeciálne štúdio, z ktorého sa bude dať vysielať aj naživo, ak to bude potrebné. Z ďalších našich aktivít ešte spomeniem podcast Dotyk, ktorý pre vás pripravujeme každý týždeň. Myslím, že celkovo toho pre vás pripravujeme dosť a vo všetkých multimediálnych formátoch – text, video, hlas. A čaká vás aj modernejší dizajn stránky www.touchit.sk.

Samozrejme aj u nás platí, že to môžeme robiť aj vďaka tomu, že sme zdraví. Nerobíme to primárne pre peniaze, ale preto, že nás to baví a že to chceme robiť. Sme navyše tím, čo drží pokope ako Svätoplukove prúty. Určite nie sme jednotlivci, čo si hľadia len to svoje bez spoločnej platformy. Úspech sa za takejto situácie po čase vždy dostaví.

Aj my máme, samozrejme, svoje problémy. Nie je to život ako si to viacerí predstavujú, keď vidia napr. autá, čo testujeme. Udržať toto celé napr. finančne pokope je hlavne v dobe pandémie veľkou výzvou. Verte, že nám pečené holuby do úst nepadajú. To, čo vidíte, je v skutočnosti pozlátka, za ktorou je kopa práce do neskorého večera a určite nie vždy práve tej najzábavnejšej. Asi to poznáte aj podľa seba.

Prajem vám príjemné čítanie tohto vydania magazínu TOUCHIT a vidíme sa na webe, youtube či počujeme v podcaste.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.