Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

BMW i5, ktoré nedávno zišlo z výrobnej linky v závode Dadong v Číne, bolo míľnikom. Plne elektrický model vo farbe Frozen Pure Grey bol šesťmilióntym vozidlom, ktoré vyrobil spoločný podnik BMW Brilliance Automotive (BBA). Výroba posledného milióna vozidiel trvala len 15 mesiacov, pričom hranica piatich miliónov bola prekročená len vo februári minulého roka. Nový míľnik je dôkazom samotnej dynamiky a konkurencieschopnosti siete závodov v Shenyangu, kde objem výroby zostáva vysoký aj v čase, keď sa závody BBA pripravujú na Neue Klasse.

„Šesťmiliónte vozidlo je symbolom výnimočných úspechov tu v Shenyangu,“ povedal Milan Nedeljković, člen predstavenstva BMW AG zodpovedný za výrobu. „Rovnako ako vo všetkých našich ostatných závodoch po celom svete, aj tu sa zameriavame na konkurencieschopnosť a inovatívnosť.“

Umelá inteligencia napomáha k zabezpečovaniu kvality

Prelomové vozidlo prešlo všetkými obvyklými prísnymi kontrolami kvality, ktoré sa vykonávajú v závode Shenyang, vrátane automatickej kontroly povrchu v lakovni. Tu sa každé vozidlo 100 000-krát odfotografuje a umelá inteligencia sa používa na identifikáciu nečistôt, vlákien, škrabancov alebo iných drobných chýb laku. Táto kontrola sa vykonáva spoľahlivo a s presnosťou na milimeter. Všetky nerovnosti sa na povrchu vyznačia laserom a následne sa odstránia.

Prípravy na Neue Klasse pokračujú ďalej

Shenyang sa taktiež pripravuje aj na spustenie výroby modelu Neue Klasse. BMW Group v súčasnosti buduje na troch kontinentoch sveta päť závodov na montáž vysokonapäťových batérií, pričom jeden z nich sa nachádza v Shenyangu, kde sa po investícii vo výške 10 miliárd čínskych jüanov (v prepočte približne 1,2 miliardy €) budú vyrábať vysokonapäťové batérie šiestej generácie. Budova nového závodu bola dokončená v novembri minulého roka a od marca tohto roka prebieha inštalácia zariadení a vybavenia. Očakáva sa, že prvé predsériové batérie zídu z výrobnej linky koncom tohto roka. Zároveň sa v miestnom výskumnom a vývojovom centre začínajú komplexné testy a lokalizačné certifikácie.

Neue Klasse bude celosvetovo uvedený na trh v roku 2025, pričom v Číne sa prvé modely Neue Klasse budú vyrábať od roku 2026. Všetky tri závody BBA – Dadong, Tiexi a Lydia – už môžu vyrábať plne elektrické vozidlá.

Značky: