Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR predstavilo novú webovú stránku, ktorá bude slúžiť ako informačný bod pre oblasť umelej inteligencie.

Umelá inteligencia (AI) predstavuje jednu z najvýznamnejších technológií 21. storočia, s obrovským potenciálom transformovať rôzne odvetvia od zdravotníctva po priemysel. S rozvojom tejto technológie však prichádza aj nevyhnutnosť jej regulácie a monitorovania. Je kľúčové, aby sme sledovali aktuálnosť a vývoj tejto témy, vzdelávali sa a udržiavali si prehľad nielen o relevantnej legislatíve, ale aj o možnostiach využitia umelej inteligencie.

Nová webová stránka vznikla v spolupráci medzi Ministerstvom investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR a Národnou platformou umelej inteligencie: „AIslovakIA“ ako súčasť plnenia opatrení Akčného plánu digitálnej transformácie Slovenska 2023-2026.

Hlavným cieľom tejto platformy je poskytnúť tak odbornej, ako aj laickej verejnosti jednoduchý prístup k relevantnej legislatíve, dokumentom a iniciatívam v oblasti umelej inteligencie. Okrem spomínanej legislatívy tu návštevníci nájdu informácie o aktuálnych a zaujímavých podujatiach z tejto oblasti, ako aj študijné programy, ktoré sa umelej inteligencii venujú.

„Nová webová stránka je kľúčovým nástrojom, ktorý zabezpečí prístup k dôležitým informáciám a legislatíve týkajúcej sa umelej inteligencie. Verím, že táto platforma výrazne prispeje k informovanosti a vzdelávaniu verejnosti o možnostiach a výzvach, ktoré umelá inteligencia prináša. Je to krok vpred k tomu, aby sme ako spoločnosť mohli efektívne využívať potenciál AI a zároveň zabezpečili, že jej vývoj a implementácia budú prebiehať eticky a bezpečne,“ uviedol k vytvoreniu informačného bodu AI štátny tajomník ministerstva Ivan Ivančin.

Informačný bod pre umelú inteligenciu je možné navštíviť na tomto odkaze: https://aipoint.sk/.