Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Aplikácia je súčasťou projektu spolufinancovaného Európskou komisiou s názvom „Efektívne monitorovanie, odhaľovanie a predchádzanie násilného extrémizmu v kyberpriestore“ (EMICVEC), ktorý MV SR realizuje spolu s partnermi z Českej republiky, Nemecka a Slovenskej republiky.

Aplikácia poskytne polícii sadu nástrojov umožňujúcich vykonávať monitoring, odhaľovanie, zaznamenávanie a spracovávanie prípadov extrémizmu v prostredí internetu efektívnejšie ako doteraz s využitím skúseností z Nemecka, kde podobný nástroj využíva ich spolková kriminálna polícia. MV SR nebude zverejňovať popis jeho funkcionalít a možností. Monitoring internetu je súčasťou policajnej práce na celom svete a o metódach, ktoré sa pritom používajú, sa z taktických dôvodov neinformuje.

Aplikácia je v prvom rade určená pre policajné zložky na úseku boja proti extrémizmu a diváckeho násilia na všetkých útvaroch na Slovensku.  Samozrejme, môžu ju pre svoje potreby využívať aj ostatné policajné zložky.Za prejav extrémizmu je považovaný každý prejav, ktorý naplní skutkovú podstatu trestného činu extrémizmu v zmysle § 421 až § 424 zákona č. 300/2005 Trestného zákona (v praxi sú to najmä trestné činy hanobenia národa, rasy a presvedčenia a trestné činy podpory a propagácie skupín smerujúcich k potlačeniu základných práv a slobôd) alebo priestupku extrémizmu podľa § 47a zákona č. 372/1990 Zb. o priestupkoch.

Podľa miery spoločenskej závažnosti konania (resp. extrémistického správania sa), môže ísť o priestupok extrémizmu podľa §47a zákona č. 372/1990 Zb. o priestupkoch, kde hrozí pokuta do výšky 500 €, alebo až o naplnenie skutkovej podstaty trestného činu extrémizmu podľa § 421 – § 424a Trestného zákona, kde hrozí trest odňatia slobody od 6 mesiacov až do 8 rokov v závislosti od konkrétneho trestného činu (trestné sadzby za jednotlivé trestné činy extrémizmu sú explicitne vymedzené v Trestnom zákone).

Značky: