Bondov sme zažili niekoľko, Ethan Hunt je len jeden. Tretia mocnosť je AI.

Filmová premiéra nového Mission Impossible bola 12. júla 2023. Po vyše pol roku sa dostala aj na streamovaciu sieť SkyShowtime. Film sa tak zaradil k ostatným tejto série a dopĺňa úctyhodný počet celkovo 7 filmov s témou Mission Impossible, ktoré si na tejto streamovacej službe môžete pozrieť.

Dejovo veľmi dobre reflektuje možné riziko dnešnej doby a to ešte v čase, keď sa o umelej inteligencii znova začína hovoriť. Niežeby umelá inteligencia znamenala niečo úplne nové. Najmä minulý rok zažívala veľký úspech. Dalo by sa to prirovnať k ošiaľu a práve na tom je postavená ďalšia časť filmovej série.

Mission: Impossible – Odplata Zdroj: SkyShowtime
Mission: Impossible – Odplata

Celkový dojem z filmu

Autori vytvorili niekoľko dejových kulís. Nechýbala tradičná automobilová naháňačka, ako aj scény vo vlaku a na vlaku. Orient Express, ktorý má svoju históriu a zaujme azda každého bol veľmi dobre zvolený ako jedom z možných dejísk, kde by sa napínavý dej odohrával. Nehovoriac o tom, že z vlaku boli vidno švajčiarske Alpy, minimálne ich počítačové stvárnenie.

Je zrejmé, že na japonskom rýchlovlaku by takáto scéna asi bola menej reálna. Tu sme mali aspoň tendenciu uveriť. Hoci každý kto stál niekedy na skateboarde musel krútiť hlavou nad bežiacimi osobami na streche idúceho vlaku. Poznáme to z minulosti. Ja chcem bežiaceho hrdinu na vlaku, ty ho chceš, štáb ho chce, herec ho chce. Nech sa páči, je to tu.

Ethan Hunt stále rovnaký

Tom Cruise v hlavnej úlohe vyzerá veľmi mlado. Aj to je možno dôvod, prečo nie je nutné striedať Ethanov Huntov rôznymi hercami. Miestami však hlavná postava pôsobila ako príliš retušovaná až vyumelkovaná…ako vosková figurína, ktorej začína byť teplo? Možno by nezaškodilo priznať že aj tento herec starne, hoci sa to na prvý pohľad nemusí javiť.

Scény, ktoré boli príliš rizikové a boli stavané na profesionála, zahral dablér to ste však vo filme len ťažko postrehli. Popravde viac sa Tom Cruise ponášal na niekoho iného v scénach, kde hral on sám. To najmä pri pohľade zboku. Všimnite si to, uvidíte ho aj z boku.

Mission: Impossible – Odplata Zdroj: SkyWhowtime
Mission: Impossible – Odplata

Precíťte scény

Niektoré scény boli úžasné, najmä to, ako boli vyhotovené. Skutočne uveriteľné prostredie. Čo na možnosti dnešného CGI nemusí byť tak veľká veda. Faktom ale zostáva, že dĺžka jednotlivých scén či už išlo o Orient Express alebo naháňačku v Ríme, prípadne letisko. So všetkými ste sa do detailu zoznámili a absorbovali ich prostredie a atmosféru. Skoro ako pri hraní počítačovej hry a tematických levelov, ktorých dohratie vám zaberie desiatky minút a ďalšie desiatky, keď sa vraciate po bonusy.

USA vs. Rusko

Minulý rok sme videli nový Top Gun, ktorý bojoval proti neznámemu nepriateľovi. Nevieme, kto presne bol daný nepriateľ, no tentoraz bolo naozaj cítiť, že myslenie amerického diváka je mierne upravené. Tretím faktorom bola AI, hoci počiatky má v „konkurenčnej mocnosti“. Aj tu išlo o tradičný súboj medzi orlom a červenou hviezdou. To bolo ukázané v prvých minútach filmu. Potom sa ale zápas o budúcnosť planéty presunul na tretieho nepriateľa a tou je umelá inteligencia.

Hacking bez 3D

Viac znalí diváci sa možno pousmejú nad ovládaním umelej inteligencie prostredníctvom dvojitého kľúča. Počítačové záležitosti bolo vždy potrebné nejako stvárniť. Tentoraz je to kľúč, v minulosti každý dobrý hackerský film obsahoval prepracovanú 3D animáciu počítačového útoku. Opýtajte sa hociktorého programátora alebo hackera a vo svojej výbave rozhodne bude mať kadečo ale prepracovanú 3D animáciu určite nie.

Napriek tomu chválime tento nápad s kľúčom, pretože ukazovať divákovi poznámkový blok s niekoľko riadkovým kódom by asi nebolo tak efektívne a nikto by tomu nerozumel. Kľúč alebo zväzok kľúčov sme už všetci niekedy videli a tak celkom jasne pochopíme, ako sa dá AI ovládať alebo vypnúť. No predsa otočením kľúča. #irony

V Mission Impossible nešlo priamo o súboji dvoch mocností tak, ako to bývalo vo filmoch 90. rokoch, prevažne. Tentoraz išlo o súboj voči niečomu väčšiemu, teda umelej inteligencii. Síce je tu spojitosť s ruskou ponorkou, no aj tak sa dej viac orientoval na apolitického nepriateľa.

Ten teda nie úplnou náhodou našiel svoj úkryt v ruskej ponorke. Presne tak, ako to divák očakáva. Nie v čínskej, nie kórejskej ani japonskej. Ruskej. Tak to divák očakáva. Podobne ako príchod mimozemšťanov, ktorí ako prvé zaútočia na Biely dom. Ako keby to bola jediná zaujímavosti na planéte. Z nášho pohľadu nie je vždy nutné útočiť medzi dvomi svetovými veľmocami. Preto sústredenie na AI viac ako na to, odkiaľ sa vzala, je hodné ocenenia.

Mission: Impossible – Odplata Zdroj: SkyWhowtime
Mission: Impossible – Odplata

Akcia od začiatku až po koniec

Miestami bolo cítiť, že filmová séria poľavila a snažila sa pripútať aj bežného diváka komédií. Susedia majú na to dobrý výraz „rádoby“. Aj tu bolo niekoľko scén rádoby vtipných, nemuseli byť a prežil by to aj menej náročný divák. A ako už všetci tušíte, vtipkuje sa vtedy, keď ide najviac o život. Toto bola asi jediná výčitka z našej strany.

Na záver ale treba uznať, že od začiatku až po záverečné titulky sa nudiť nebudete. Film výborne reflektuje možnosti dnešnej doby. Teda riziko umelej inteligencie, ktoré bude pokračovať aj v roku 2025. Premiéru by mala mať druhá časť tohto filmu. Tešíme sa a veríme, že Ethan Hunt bude v dobrej kondícii a nebude starnúť. Bolo by škoda meniť ho ako Bondov.

V každom prípade išlo o hodnotnú časť filmovej série, ktorá nijak nezahanbuje značku Mission Impossible. Subjektívne sa nám páčila viac predchádzajúca časť s názvom Fallout.

Zdroj: SkyShowtime, vlastné

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.