V prípade tejto pacientky však pravdepodobne za oslepnutie nie je zodpovedná len hra na smartfóne.

Mladá, 21-ročná Číňanka, ktorá vystupuje pod menom Wu Xiaojing, pracuje v oblasti financií a rada využíva čas počas voľných dní na hranie rôznych hier. Najmä na hru Honour of Kings, ktorá v Číne dostala už výstižnú prezývku „droga“. Hranie tejto hry jej však spôsobilo značné komplikácie v živote v podobe dočasného oslepnutia na pravé oko.

Počas štátneho sviatku, ktorý bol v Číne 1. októbra, Wu doma oddychovala a hrala už spomínanú hru približne osem hodín bez akejkoľvek prestávky na jedlo, pitie či toaletu. Ešte v ten deň ju však záchranka previezla do nemocnice po tom, čo po večeri oslepla na pravé oko. Lekári jej v nemocnici diagnostikovali následne chorobu RVO, známu ako retinálnu venóznu oklúziu. Pôvodcom tejto choroby sú kardiovaskulárne problémy. Je tak nepravdepodobné, že by Wu mohla mať slepotu spôsobenú len hraním na mobile, tvrdí doktor David Allamby, ktorý je riaditeľom jednej z londýnskych očných kliník.

Hru Honour of Kings hrá v Číne aktuálne viac ako 200 miliónov hráčov, najmä z dôvodu jej cenovej dostupnosti. Približne 26% z týchto hráčov je podľa spoločnosti Jiguang Data mladších ako 19 rokov.

Spomínanú hru sprevádzajú kvôli jej návykovosti aj rôzne obmedzenia. Niekoľko mesiacov dozadu musela spoločnosť prevádzkujúca hru obmedziť čas, ktorý môžu pri hre stráviť deti mladšie ako 12 rokov, len na jednu hodinu denne. V dôsledku tohto obmedzenia sa vyskytlo viacero prípadov, kedy deti ukradli svojim rodičom doklady a karty, aby verifikovali svoj vek ako vyšší.

Zdroj: The Telegraph, Mashable

Ilustračná fotografia: South China Morning Post

Značky: