Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Mobile Industrial Robots (MiR), medzinárodný líder na trhu autonómnych mobilných robotov (AMR), zaznamenal začiatkom tohto roku rekordný záujem.

Predaj AMR robotov v prvom štvrťroku roku 2021 bol o 55 % vyšší v porovnaní s rovnakým obdobím v roku 2020 a spoločnosť tak dosiahla historicky najlepší prvý štvrťrok. Trh strednej a východnej Európy rástol ešte výraznejšie, keď sa v porovnaní s 1. minuloročným kvartálom zdvojnásobil.

Celosvetovo teraz pracujú s autonómnymi robotmi MiR už tisíce zamestnancov priemyselných firiem vrátane napríklad Novo Nordisk, Ford a Honeywell, kde optimalizujú logistické procesy. Medzi zákazníkov firmy aktuálne patria z veľkej časti nadnárodné podniky, ktoré ďalej rozširujú svoje flotily robotov MiR s cieľom automatizovať manipuláciu s materiálom a internou logistiku.

Automatizácia a digitalizácia sú považované za dôležité opatrenia vedúce k rozvoju výrobných podnikov, ako počas pandémie Covid-19, tak v nadchádzajúcom období. To je tiež jeden z dôvodov, prečo sa mnoho pilotných AMR projektov zmenilo na nasadenie veľkých flotíl s až 50 robotmi.

Automatizácia vnútropodnikovej dopravy sa veľmi rýchlo rozvíja v automobilovom a elektronickom priemysle, AMR roboty ale stále viac využívajú firmy z farmaceutického priemyslu, logistiky a FMCG. Celosvetová pandémia spôsobila aj dramatický rozvoj čistiacich modulov pre roboty MiR, keďže sú roboty autonómne používané na dezinfekciu kancelárií, nemocníc a ďalších verejných miest na elimináciu šírenia vírusu. Výrobcovia technológií navyše stále viac využívajú integráciu robotických platforiem MiR do svojich existujúcich produktov tak, aby ich automatizačné riešenia boli mobilné a flexibilné. Napríklad spoločnosť KEN Hygiene Systems automatizovala s využitím robotov MiR plnenie a vyplachovanie dezinfekčných zariadení v nemocniciach.

Fleet manažment a globálny servis

Od roku 2015, kedy spoločnosť predstavila svoj prvý kolaboratívny robot MiR100 a vstúpila na trh prepravných robotov, sa počet konkurenčných riešení výrazne zvýšil. MiR aj ďalej investoval, aby si udržal svoju pozíciu lídra na trhu, či už ide o kvalitu, vyspelosť produktu alebo globálne služby.

Søren E. Nielsen, Zdroj: MiR

Søren E. Nielsen, ktorý v roku 2020 prešiel z pozície CTO v spoločnosti MiR na pozíciu prezidenta spoločnosti, hovorí: „Kvalita a služby sú zásadné. Naši zákazníci teraz implementujú roboty do kritických výrobných procesov, a preto musia byť robustné a odolné. Jedným z dôvodov, prečo sú výsledky v prvom štvrťroku také pozitívne, je zvýšený rast predaja nášho najnovšieho robota MiR250. Robot je konštruovaný tak, aby bol dostatočne robustný pre priemyselné prostredie a zároveň agilný a bezpečný pre dynamické výrobné a logistické prostredia.

Zamerali sme sa na ďalší vývoj výkonného systému MiRFleet na správu flotily robotov MiR a ich integráciu do ďalších zákazníckych systémov, ako napríklad ERP a WMS. Uľahčili sme týmto spôsobom rozširovanie flotíl MiR robotov – ako v jednej, tak vo viacerých lokalitách. Nedávno sme tiež uviedli novú servisnú podporu pre všetkých našich zákazníkov na lokálnej aj globálnej úrovni.“

Rast vyžaduje mnoho talentov

V priebehu prvého štvrťroka roku 2021 sa k MiR pripojilo 26 nových pracovníkov, aby podporili rast a rozvoj firmy na všetkých frontoch. Zodpovedá to 10-percentnému nárastu počtu zamestnancov. Výborné výsledky v tomto období znamenajú, že spoločnosť najíma ďalších zamestnancov – aktuálne ponúka viac ako 20 nových pozícií.

„Rok 2020 bol náročný pre všetkých a po niekoľkých rokoch vysokého rastu vo všetkých smeroch vrátane počtu zamestnancov, bol minulý rok menej hektický. V súlade s tým, ako sa naše tempo rastu opätovne zvyšuje, budeme realizovať ďalšie nové projekty. Vyspelá technológia robotov MiR umožňuje riešiť stále viac triviálnych, vyčerpávajúcich alebo nebezpečných úloh a ľudia tak môžu tráviť čas kreatívnejšími a hodnotnejšími úlohami. Zákazníci sa aj v tomto roku môžu tešiť na rad produktových noviniek,“ dodal Søren E. Nielsen.

Značky: