Spoločnosť Mobilonline neustále napreduje a hľadá nové spôsoby, ktorými by sa mohla rozvíjať. Jedným z nich je aj duálne vzdelávanie, do ktorého sa v priebehu minulého školského roka zapojila. Šiesti študenti tak dostali príležitosť stať sa súčasťou firmy, sledovať, ako to chodí a učiť sa od tých skúsenejších.

„V júli 2023 skončil prvý ročník duálneho vzdelávania, ktoré sme mali po prvýkrát v našej spoločnosti. Mala som 6 študentov 2. ročníka Obchodnej akadémie, z ktorých mi do ďalšieho ročníka zostali dvaja, Adam a Dominika. Títo študenti pracovali ako brigádnici aj celé leto. Sú šikovní a hlavne sa chcú vzdelávať,“ prezradila Tatiana Kovalančíková, výkonná riaditeľka Mobilonline.    

Prečo sa spoločnosť Mobilonline rozhodla pre duálne vzdelávanie? „Naša spoločnosť je inovatívna, vždy hľadáme spôsoby, ako zlepšiť procesy a ako zapojiť aj nových kolegov do našich procesov. Jednou z možností bolo aj duálne vzdelávanie. Tým, že som mala syna, ktorý bol v ich veku, chcela som aj ďalšie deti viesť k samostatnosti, zodpovednosti a pracovitosti. Ako hlavný inštruktor som absolvovala 3-dňové školenie, kde nám bolo vysvetlené, ako pracovať a čo všetko je potrebné mať, aby sme mohli duálne vzdelávanie absolvovať. Čo by som zmenila, je určite kopec papierovačiek, ktoré musím vyplňovať každý mesiac a viesť všetko na papier,“ uviedla tiež Kovalančíková.

Ako sa študenti dostali k duálnemu vzdelávaniu?

Aby sa mohli študenti zapojiť do duálneho vzdelávania v Mobilonline, museli prejsť tromi kolami. Ako prezradila Tatiana Kovalančíková, v prvom rade išlo o úvodné stretnutie priamo v škole, kde bola predstavená firma. Následne prišli študenti so záujmom na centrálu, kde cez mobil vyplňovali dotazník a ako doplňujúcu úlohu písali recenzie na rôzne produkty. Tretie kolo pozostávalo z osobného pohovoru s vybranými uchádzačmi.

Dominika, účastníčka duálneho vzdelávania, hovorí, že tento proces vôbec nebol náročný. „Škola nám predstavila rôzne firmy, z ktorých sme si mohli vybrať, ktorá sa nám najviac páči. Išli sme na pohovor a následne nám po výbere zavolali, podpísali sme s rodičmi učebné zmluvy, ktoré nám škola dala, a to bolo všetko.“

Ako vyzerá duálne vzdelávanie v praxi?

Študenti duálneho vzdelávania chodia do školy 4 dni v týždni a jeden deň sú na centrále spoločnosti Mobilonline. „O siedmej prídeme do firmy, stretneme sa s Táňou, sadneme si a porozprávame sa, urobíme dochádzku, a následne sa rozdelíme podľa oddelení. Každé 3 mesiace sme vystriedali iné oddelenie – prvé 3 mesiace som bola na marketingovom oddelení, ďalšie 3 v sklade a posledné 3 na reklamáciách. Týmto sme mohli vidieť, ako to všetko funguje, čo kto robí a aká dôležitá je ich práca pre firmu,“ prezradila Dominika.

Ako hodnotia duálne vzdelávanie úspešní účastníci?

„Chcel som sa naučiť nové veci a zistiť, ako vyzerá rozbehnutá firma. Uvedomil som si, že vedenie firmy, skladu nie je prechádzka parkom a treba na sebe makať . Spoznal som super ľudí a najviac sa mi páčilo v sklade, lebo sú tam super skladníčky a cez leto mi firma poskytla brigádnickú ponuku ako pomocný skladník, takže som si aj privyrobil,“ uviedol Adam.

„Na duálne vzdelávanie som išla preto, aby som nabrala pracovné skúsenosti a aj kvôli tomu, že sa vo firme toho viac naučím ako v škole. Pre mňa to je určite pozitívna skúsenosť, nadobudla som veľa skúseností, pozrela som si na vlastné oči, ako firma funguje z rôznych uhlov. Najviac sa mi zapáčilo v sklade, kde som stretla úžasnú vedúcu Katku a kolegyňu Paťku, až natoľko, že som zostala pri nich brigádovať aj cez leto. Veľa ma toho naučili, aj čo sa týka práce, aj niečo do života a som za nich veľmi vďačná,“ dodala Dominika.

S dualistami je spokojná aj výkonná riaditeľka Mobilonline. „Ako som už spomínala, od septembra 2023 mi zostali dvaja dualisti. Tí, čo vedia, že u nás sa nehráme na žiadne utešovanie, makáme a spoločne si pomáhame. Po roku vidím, že sú prínosom a vedia pomôcť či už v sklade, na infolinke a iných oddeleniach našej firmy. Učia sa postupne zodpovednosti a samostatnosti,“ dodala Tatiana Kovalančíková.

Obaja dualisti teraz nastupujú do 3. ročníka na Obchodnej akadémii v Lučenci. Adam neplánuje po skončení školy zostať vo firme, no neťahá ho to ani na vysokú školu, plánuje rozbehnúť skôr vlastné plány. Čo sa týka Dominiky, tá by zatiaľ chcela ísť na vysokú školu, no premýšľa aj nad tým, že by rok počkala a za ten čas by si našetrila nejaké peniaze. Určite by sa vrátila do skladu v Mobilonline, kde sa jej počas brigády veľmi páčilo.

Popri štúdiu môžete aj plnohodnotne pracovať

V Mobilonline pracuje aj ďalší študent, ktorý je plnohodnotnou súčasťou firmy. Richard si popri škole dokonca založil živnosť, aby mohol naplno pracovať. „Prácu v Mobilonline vnímam pozitívne hlavne zo strany nadobudnutých skúseností a kolegov, s ktorými trávim čas aj mimo roboty. Čo sa týka otázky, či robím viac ako moji rovesníci, tak to je dosť diskutabilné. Svoju pracovnú dobu mám dosť flexibilnú a vždy pochopili, keď som nemohol prísť do roboty kvôli učeniu sa na písomku, súťaži alebo času s priateľkou. Ale ak sa pýtate, či cez prázdniny robím viac ako moji rovesníci, tak odpoveď je áno. Robím z toho dôvodu, že si chcem privyrobiť na výšku, aby som čo najviac odľahčil náklady rodičom,“ prezradil Riško.

Podľa jeho slov ho práca určite posunula, pretože si začal viac vážiť peniaze. Vo firme začal pracovať, keď navštevoval 2. ročník na gymnáziu a snažil sa osamostatniť. Odkedy sa stal súčasťou firmy, nemusel nikdy prísť za rodičmi, aby si vypýtal peniaze. Všetko si kupoval z vlastného a dané veci si vážil oveľa viac.

Myslí si, že najviac ho počas pôsobenia vo firme naučili jeho kolegovia. „Veľký vplyv malo hlavne to, že keď som sem prišiel, mal som 17 rokov a bol som obklopený ľuďmi, ktorým som bol zvyknutý vykať. Akože moji kolegovia nie sú starí, ale ja som každému nad 20 vykal a zrazu som v tom veku aj ja (ha ha). No ale čo chcem povedať, že tento rozdiel vo veku ma hlavne pozitívne ovplyvnil v mojom vývoji, keď si dovolím povedať, že som dosť rýchlo dospel a som lepší človek ako som bol vo svojich 17 rokoch. Za čo im ešte vďačím je to, že vďaka skúsenostiam so zákazníkmi viem byť milý aj k ľuďom, ktorí si to niekedy nezaslúžia,“ dodal Richard na záver.

Tento rok úspešne zmaturoval na gymnáziu v Lučenci a jeho cesta sa bude ďalej uberať do Brna, kde nastupuje na právo. To mu ďalej neumožňuje pracovať v Mobilonline, no verí, že svoje skúsenosti z marketingu v živote využije a bude si vďaka nim môcť nájsť brigádu popri škole.

Článok vznikol v spolupráci so spoločnosťou Mobilonline.

Prečítajte si aj: