Všetci vieme, že je doba koronavírusu a chodiť teraz k lekárovi s niečím iným ako COVID-19 nie je jednoduché.

Ak už potrebujete ísť, pravdepodobne nechcete čakať v čakárni. Ani v dobe mimo koronavírusu to nie je pohodlné, čas sa predsa dá využiť aj inak ako len sedením na stoličke. A možno potrebujete len vystaviť eRecept, ktorý si môžete vybrať v ktorejkoľvek lekárni. Ako teda na to moderne, bezpečne a elektronicky?

Riešenie sa volá eČasenka.sk, čo je webová služba umožňujúca viacero funkcií. Tie uľahčujú život lekárom aj ich pacientom. Lekár ale aj sestrička má potom viac času na skutočnú prácu a pacient nemusí strácať čas čakaním v čakárni. Pomôže v tom práve moderná technológia.

Moderná čakáreň

To znamená uľahčenie a zefektívnenie práce lekára, pričom organizácia čakárne sa prenáša kompletne na eČasenku. Už netreba riešiť, ktorý pacient je na rade skôr, ale rovnako sa znižuje aj riziko prenosu chorôb medzi pacientami a celkovo sa zvyšuje ich komfort. Lekár dostáva úplný prehľad o čakajúcich a môže si lepšie organizovať svoj pracovný čas. Pacient pritom nemusí mať so sebou inteligentný mobilný telefón s pripojením na internet, postačí aj bežný mobilný telefón. Potom, ako si vybaví poradový lístok, môže byť privolaný SMS-kou, čo zvládne každý mobilný telefón.

Minulosťou je tak vykladanie lístkov či zapisovanie pacientov do zošita. Teraz máte kiosk, ktorý vytlačí pacientom poradové lístky podľa toho, ako ho lekár nastaví. Poradové lístky sa zároveň zobrazujú na monitore v čakárni a pacienti tak majú jasný prehľad, kedy budú na rade. To znamená, že lekára nebudú rušiť klopaním a vypytovaním sa. Celý proces sa tým zrýchli. Vystavenie poradového lístka a zaradenie do poradia dostáva pacient úplne zadarmo, v tomto prípade nič neplatí. Platí sa až za nadštandardné služby.

Tí pacienti, ktorí ešte majú dosť času na vstup do ordinácie, môžu pokojne využiť svoj čas lepšie ako čakaním. Môže si totiž priplatiť SMS privolanie a SMS sa im potom pošle vo vhodnom čase, teda dostatočne skoro predtým ako budú na rade. Pre pacienta je to jednoduché, na skrátené číslo pošle SMS s kódom, ktorý zistí zo svojho poradového lístku. Toto je však pre pacienta už nadštandardná služba a v tomto prípade je potvrdzovacia SMS spoplatnená.

SMS s privolaním pacienta do ordinácie
SMS s privolaním pacienta do ordinácie

Ak je pacient zaradený v čakacom rade na dni dopredu, potom bez ohľadu na to či si prikúpil informačnú službu alebo nie, dostáva deň pred dňom vyšetrenia pripomienku o blížiacom sa termíne návštevy lekára. Táto služba je pre pacienta aj lekára zadarmo a automaticky sa generuje zo systému. Strážia sa tak termíny lekárom a pacientom sa pripomína vyšetrenie. Je to výhodné  napr. pre kontroly, preventívne prehliadky a pod.

Kiosk môže lekár nastaviť podľa svojich potrieb. Určí, kedy sa kiosk spustí a kedy sa zastaví vydávanie lístkov – napr. hodinu pred ukončením ordinačných hodín. Tiež existuje možnosť určiť maximálny počet poradových lístkov vydaných za jeden deň. Kiosk sa pritom dá ovládať napr. z počítača, mobilu alebo tabletu, pokojne to môže robiť sestrička.

Pacient navyše môže požiadať o poradový lístok aj bez toho, aby bol fyzicky prítomný pri kiosku. Dá sa to teda urobiť na diaľku cez internet. Lekár môže tiež povoliť objednanie sa pacienta na konkrétny čas. Aj v tomto systéme pritom môže lekár zobrať pacienta mimo poradia a napr. aj z domu môže lekár na kiosku nechať oznam pacientom. Minulosťou je tak nalepený papierový odkaz na dverách.

Lieky aj bez návštevy lekára

Ďalšia možnosť, ako využiť systém eČasenka.sk je vydávania lieku. Áno, dá sa to bez fyzickej návštevy lekára a z hľadiska pacienta stačí na to vyplniť u lekára, ktorý už systém eČasenka.sk používa, meno, dátum narodenia a uviesť o aký liek ide. Lekár následne môže žiadosť posúdiť, schváliť alebo zamietnuť.

Objednanie receptov v eČasenka.sk
Objednanie receptov v eČasenka.sk

My sme si tento systém vyskúšali a objednali sme liek Paralen, pričom sme  za spätnú SMS zaplatili 1 euro. Následne sme získali potvrdenie o vystavení eReceptu a liek sme bez problémov mohli vybrať v ktorejkoľvek lekárni na Slovensku.

Potvrdenie o vystavenom eRecepte
Potvrdenie o vystavenom eRecepte

Vyskúšať sa dá aj zadarmo

Pre lekára je výhodné, že časť z tohto systému je možné teraz vyskúšať zadarmo a to až na dobu 180 dní. Ide o verziu eČasenka.sk LITE, v ktorej je aj práve spomínané objednávanie receptov. Presný postup na to, ako sa dá dostať k tomuto modulu úplne zadarmo nájdete v nasledovnom videu.

Pacient dostáva riadiace informácie ešte doma
Pacient dostáva riadiace informácie ešte doma

Ďalším modulom v tejto verzii LITE je možnosť pre pacienta sledovať výsledky svojich vyšetrení cez internet. To je opäť spôsob, ako sa práca lekára zefektívni, lebo nebude musieť odpovedať na telefonické otázky.

Tretím modulom je dotazník pre posúdenie toho, či sa u pacienta prejavuje koronavírus. Dotazník COVID-19 obsahuje odpovede na základné otázky, na základe ktorých je možné kvalifikovane posúdiť, či treba pacienta testovať alebo umiestniť do domácej karantény. Takto sa vlastne oddelia pacienti s podozrením na koronavírus už pred vstupom do čakárne a to ešte v čisto imúnnom prostredí internetu. Je to výhoda pre ostatných pacientov, sú viav chránení.

Možnosti plnej verzie

Pri plnej verzii existujú viaceré moduly: Štart, Základ, Plus, Prémium a Extra. Modul Štart a Základ je určený pre ambulancie, ktoré iba objednávajú pacientov a líšia sa počtom objednaní za mesiac. Cena montáže je 198 eur, Kiosk v tomto prípade nie je súčasťou dodávky. Moduly Plus, Prémium a Extra  sú vhodné pre ambulancie, ktoré objednávajú a majú aj náhodných pacientov. V tomto prípade je súčasťou dodávky aj spomenutý Kiosk ako aj čítačka občianskych preukazov. Takto je možné veľmi rýchlo pripraviť všetko potrebné na vyšetrenie pacienta. Cena montáže týchto modulov je 297 eur a jednotlivé verzie sa líšia tým, aký je podiel na prevádzke systému, koľko je vyšetrení za mesiac v cene a tiež či je k dispozícii druhá licencia pre sestričku. Mesačné poplatky za prevádzku modulov nie sú účtované, všetko je založené na spoplatnených spätných SMS. Montáž aj servis systému je dostupný plošne po celom Slovensku.

Tak ako zaujalo? Ste lekár alebo ako pacient chcete svojmu lekárovi poradiť dobrú službu, ktorá mu ušetrí čas a v konečnom dôsledku aj peniaze? Informujete sa na tejto adrese.

eČasenka je vo všeobecnosti vhodná pre súkromné ambulancie, odborných aj všeobecných lekárov, zdravotnícke zariadenia a polikliniky. Systém eČasenka už používa už viac ako 500 spolupracujúcich lekárov a 5 miliónov pacientov, to všetko len za 5 rokov. Za eČasenkou navyše stojí stabilný a overený partner, ktorý je jediný na trhu s čítačkou dokladov (občianskych preukazov, pasov, …). Pre lekára je výhoda aj v tom, že sa nemusí viazať k žiadnemu ambulantnému programu.

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.