Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Asociácia GSM vyhlásila víťaza kategórie „Najlepšia inovácia v boji proti pandémii COVID-19“.

Na konferencii Mobile World Congress Barcelona 2021 sa ním stalo riešenie spoločnosti Huawei v nemocnici China-Japanese Friendship Hospital. Technológia umožňuje poskytovať diaľkovú diagnostiku a asistenciu menším nemocniciam.

Do procesu udeľovania cien je zapojených viac ako 250 nezávislých porotcov. Panely pozostávajú z popredných priemyselných odborníkov, analytikov, novinárov, akademikov a v niektorých prípadoch aj zástupcov mobilných operátorov.

Ako to funguje

Čínsko-japonská nemocnica využíva 5G na zabezpečenie digitálnej auskultácie (diagnostiky pomocou zvuku) na oddeleniach intenzívnej starostlivosti, zatiaľ čo prostredníctvom telemedicíny asistuje menším nemocniciam naprieč Čínou. Počas pandémie tieto procesy zahrňali najmä konzultácie na diaľku, CT vyšetrenia a ultrazvuky typu B.

Marvin Chen, prezident produktovej rady Huawei DIS (technológie pre interiér), uviedol: „5G nachádza široké uplatnenie v zdravotníctve. Viac ako 700 čínskych nemocníc už 5G nasadilo a spustilo pilotné projekty. Nahradením existujúcej infraštruktúry sieťami 5G a novým vybavením sme v praxi odskášali hneď niekoľko služieb.“

V praxi to znamená, že doktori z primárnej nemocnice obdržia nahrávky pľúcnej aktivity pacientov chorých na COVID-19, ktoré potom analyzuje softvér so zabudovanou umelou inteligenciou. To napríklad umožnilo diagnostiku pľúcneho edému ako jedného z hlavných príznakov pacientov s ochorením COVID-19. Medzi ďalšie aplikácie patria kombinované ultrazvukové konzultácie, operácie s ultrazvukovými ihlami, alebo ultrazvukové zariadenia na lôžku a na operačných sálach. Práve tieto monitorovacie zariadenia umožňujú špecialistom radiť a pomáhať vzdialeným nemocniciam, ktorým chýbajú skúsení odborníci.

„Podobné systémy budú hrať kľúčovú úlohu pri riešení problémov s nedostatkom lekárov, s nepresnou diagnostikou a zvýšia tak celkovú úroveň zdravotnej starostlivostiv krajine, “uviedol Lu Qingjun, riaditeľ vývojovej kancelárie Čínsko-japonskej nemocnice.

Spoločnosť Huawei do dnešného dňa uzavrela viac ako 1 000 zmlúv na vybudovanie podnikových 5G sietí, a to vo viac ako 20 odvetviach.