Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Nový model BMW radu 2 Coupé vchádza do cieľovej rovinky a smeruje do prvého radu na štartovacom rošte.

Finálna fáza vývojového procesu pred sériovou výrobou novej generácie modelu BMW radu 2 Coupé sa odštartovala testovaním dynamiky jazdy a ladením pohonu a podvozka v podmienkach pretekárskych okruhov. Dvojdverové kompaktné športové vozidlo dostalo viacero špeciálnych prvkov, ktoré sú v prémiovom kompaktnom segmente výnimočné a vďaka nim dosiahne športové a emotívne jazdné vlastnosti, ktoré sa dôsledne dolaďujú počas testovacích jázd. Práve tie podčiarkujú zámer vozidla zaujať prvé miesto na štarte v rámci svojej kategórie. Výnimočnými nákupnými argumentmi pre model BMW radu 2 Coupé predstavujú v náročnom prostredí pohon zadných kolies, mimoriadne výkonný radový 6-valcový motor, rozloženie hmotnosti medzi nápravy v pomere takmer 50 : 50, veľmi vysoká torzná tuhosť karosérie či technológia podvozka dôsledne nastavená tak, aby zabezpečila obratné a dynamické jazdné vlastnosti.

Radosť zo športovej jazdy v duchu modelu BMW 2002

Nový model BMW radu 2 Coupé, ktorý sa začne vyrábať koncom leta 2021, je navrhnutý pre nekompromisnú radosť zo športovej jazdy. Pokračuje v tradícii značky medzi kompaktnými a výkonnými dvojdverovými modelmi zameraných na vodiča, ktorých odkaz možno vystopovať až k legendárnemu modelu BMW 2002. V oblastiach ako nárast výkonu, trakcia, dynamika pri prejazde zákrutou a precízna ovládateľnosť sa nový model BMW radu 2 Coupé zameriava na splnenie požiadaviek náročných zákazníkov, ktorých v kompaktnom prémiovom automobile nadchýnajú nefalšované športové vlastnosti.

Počas vývoja nového modelu BMW radu 2 Coupé sa testy na Severnej slučke okruhu Nürburgring zameriavajú na náročné testovanie uloženia kolies, podvozka, pruženia, riadenia a bŕzd. Ďalšie testy na verejných komunikáciách v okolí Mníchova a na testovacom polygóne spoločnosti BMW Group v meste Maisach zaručujú, že dynamické jazdné vlastnosti nového modelu BMW radu 2 Coupé sa dajú naplno využiť aj v každodennej premávke a v rôznych dopravných podmienkach. Počas intenzívneho vývoja a testovania všetkých systémov pohonu a podvozka sa testovací a vývojoví konštruktéri zameriavajú na to, aby sa výkonové vlastnosti motora spájali s precíznou ovládateľnosťou v každej situácii, s fascinujúcou dynamikou pri prejazde zákrutami, ideálnou trakciou za všetkých poveternostných a cestných podmienok ako aj s nanajvýš vyváženým komfortom jazdy. Vozidlo je zároveň upravené tak, aby sa optimalizovali samoriadiace prejavy a dynamika pri náraste bočných síl. Prenos výkonu na zadné kolesá, unikátne riešenie v segmente nového modelu BMW radu 2 Coupé, sa ideálne hodí na športový a ambiciózny prejazd zákrutami vrátane jednoduchého ovládania počas jazdy kontrolovaným šmykom.

Verzia BMW M na špičke modelovej ponuky

Zameranie nového modelu BMW radu 2 Coupé v rámci segmentu na maximálnu dynamiku jazdy sa najvýraznejšie stelesňuje v špičkovej verzii BMW M, ktorá sa nachádza na vrchole ponuky. Top model BMW M240i xDrive Coupé (kombinovaná spotreba paliva: 8,2 l/100 km, kombinované emisie CO2: 186 g/km; predbežné hodnoty podľa WLTP) čerpá svoju silu z mimoriadne výkonného radového benzínového 6-valcového motora vybaveného technológiou BMW TwinPower Turbo. Pohon, ktorý reaguje veľmi spontánne a zároveň má mnoho sily, dosahuje výkon 275 kW (374 k) a spája sa s 8-stupňovou prevodovkou Steptronic Sport. Model BMW M prenáša svoj výkon na vozovku pomocou inteligentného systému pohonu všetkých kolies BMW xDrive. Systém preferuje pohon zadných kolies, čím zaručuje pre značku typickú radosť z jazdy v spojení s prenosom výkonu, ktorý sa dokáže veľmi dobre prispôsobiť najrôznejším poveternostným a cestným podmienkam.

Testy jazdnej dynamiky, ktoré sa odohrávali aj na okruhu Nürburgring, vytvárajú ideálne podmienky na nastavenie spolupráce pohonu všetkých kolies s M športovým diferenciálom na zadnej náprave. S plne variabilným samosvorným efektom, ktorý vytvára elektromotor, pomáha diferenciál s úpravou výkonu pri prejazde zákrutami s ohľadom na trakciu a stabilitu jazdy. Špeciálne nastavená distribúcia výkonu medzi zadné kolesá umožňuje výrazne vyššie bočné zrýchlenie a taktiež oveľa vyšší nárast dynamiky pri výjazde zo zákruty.

Konštrukcia vozidla zameraná na dynamiku jazdy

Bez ohľadu na motorizáciu, všetky verzie nového modelu BMW radu 2 Coupé ťažia z mimoriadnej tuhosti karosérie v skrute. Statická tuhosť sa tu oproti predchádzajúcemu modelu zvýšila približne o 12 percent a to napríklad vďaka použitiu dynamických vzpier v zadnej časti vozidla, ktoré prispievajú k mimoriadne vysokej obratnosti nového modelu BMW radu 2 Coupé. Navyše sa konštrukcia vozidla, ktoré sa zameriava na dynamiku jazdy, vyznačuje výrazne širším rozchodom kolies prednej aj zadnej nápravy. Účinne sa tak potláča nakláňanie karosérie a pohyby kolesa pod záťažou počas športového prejazdu zákrutami.

Všetky verzie nového modelu BMW radu 2 Coupé štandardne dostali aj tlmiče citlivé na stláčanie. Ich naladenie vedie k výrazným úpravám vyváženia medzi športovými a komfortnými jazdnými vlastnosťami. Veľmi citlivo reagujú na nerovnosti na vozovke a potláčajú vibrácie, čím zvyšujú komfort. Pri prejazde cez väčšie hrbole sa pohyby karosérie ovládajú prostredníctvom väčších tlmiacich síl. Nový model BMW radu 2 Coupé sa na požiadanie dodáva aj s M adaptívnym podvozkom. Jeho elektronicky ovládané tlmiče ponúkajú možnosť voľby medzi športovým alebo komfortným nastavením.

Precízne riadenie, upravené aerodynamické vlastnosti

Nový model BMW radu 2 Coupé sa vyznačuje ľahkým ovládaním aj pri veľmi dynamických jazdných situáciách. Okrem výkonných a veľmi dobre dávkovateľných bŕzd sa pod veľmi dobrú ovládateľnosť dvojdverového modelu podpisuje aj precízne riadenie. Prispievajú k tomu aj veľmi dobré rozloženie hmotnosti medzi nápravy, špeciálna konštrukcia riadenia a mimoriadne tuhé spojenie uloženia prednej aj zadnej nápravy. Nový model BMW radu 2 Coupé sa na požiadanie dodáva aj so športovým variabilným riadením, ktoré zlepšuje precíznosť pri zatáčaní a zároveň znižuje namáhanie pri parkovaní a manévrovaní.

Dizajn karosérie nového modelu BMW radu 2 Coupé plní viac úloh ako iba to, že odráža moderný, čistý a zredukovaný dizajnový jazyk značky. Vidno to až na druhý pohľad, no ihneď sa to prejavilo počas testovacích jázd vo vysokej rýchlosti na okruhu Nürburgring. Opatrenia zlepšili najmä aerodynamické vlastnosti verzie BMW M. K zníženiu vztlaku na prednej náprave oproti predchádzajúcemu modelu prispeli aj prvky ako upravená predná časť s inak tvarovaným nárazníkom a spojlerom, aerodynamické záclony a deflektory, zakrytie nádrže a zadnej nápravy ako aj tvarovanie dynamickej vzpery, ktoré vedie k zlepšeniu prúdenie vzduchu.

Značky: