Dôvodom je porušovanie ľudských práv.

Vláda USA umiestnila na čiernu listu ďalších osem čínskych technologických firiem. Dôvodom je porušovanie ľudských práv muslimov v Číne. Medzi postihnuté firmy patrí napr. SenseTime alebo Megvii. Na tému upozornil TechCrunch.

Umiestnenie na čiernu listinu znamená, že postihnuté firmy nemôžu voľne obchodovať s americkými firmami. Firmy musia získať od americkej vlády povolenie, ide však o náročný proces.

Na čiernej listine sa aktuálne nachádza aj Huawei. Vláda USA umiestnila čínskeho technologického giganta na čiernu listinu z dôvodu ohrozovania národnej bezpečnosti a Huawei kvôli vzniknutým obmedzeniam nemohol získať licenciu od Googlu pre svoje nové telefóny radu Mate 30.

Spoločnosť SenseTime je najhodnotnejším startupom so zameraním na umelú inteligenciu. Firma je výrobcom a dodávateľom sledovacieho systému pre čínsku vládu. Megvii vyvíja technológiu Face++ na automatické rozpoznávanie tváre. Medzi ďalšie čínske firmy, ktoré skončili na čiernej listine USA, patrí aj Hikvision. Táto firma vyvinula systém identifikácie, ktorý automaticky rozpoznal etnické minority. Počas minulého roka ho prestala používať.

Zdroj: TechCrunch

Prečítajte si aj:

Americké firmy chcú obchodovať s Huawei: Poslali už viac ako 130 žiadostí o udelenie licencie

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit