Mať všetky súbory na fyzickom disku v počítači nie je dobrý nápad, no mnohí z nás si takto ukladajú všetky svoje súbory.

Majú ich tak priamo v notebooku. Externý disk je dobré riešenie, ale je to „lokálna“ záležitosť. Musíte ho nosiť so sebou. Sieťový disk (NAS) je ešte lepšia vec, najmä v tom, že sa k disku dostane viac zariadení ako len váš počítač. Disk je totiž vo vašej domácej sieti.

To znamená, že sa zobrazí vo Windows Prieskumníku ako sieťový disk na kopírovanie vašich súborov a takisto ho uvidíte ako multimediálne zariadenie na filmy, obrázky a hudbu. To, že budete môcť kopírovať vaše súbory na tento sieťový disk priamo z PC asi nebude taká veľká výhoda oproti klasickému disku alebo obyčajnému flashdisku. Výhoda je v tom, že NAS disk nájde aj váš TV, smartfón alebo tablet. Stačí zapnúť televízor, pripojiť sa k disku a vybrať si požadovaný obsah, napríklad filmy. Je to dobré riešenie aj na pozeranie obrázkov z dovolenky alebo ako hudobná stanica.

DiskStation Manager vyzerá ako bežný operačný systém vo vašom PC

Tí, ktorí neveria cloudovým službám, si môžu vďaka NAS vytvoriť takúto službu priamo doma. Dáta tak budú u vás a nebudete ich posielať na žiadne cudzie servery. Stačí si nastaviť disk podľa seba a vytvoriť mu prístup do internetu. Potom budete môcť pracovať so súbormi aj mimo domácnosti alebo kancelárie. Samozrejme, s rýchlosťou definovanou internetovým pripojením. Všetko bude chránené heslami a dokonca sa dá vybrať, kam všade budú mať prístup jednotliví členovia domácnosti alebo firmy. Na disk si budú môcť všetci zálohovať svoje dáta z počítača ako napríklad aj celé diskové obrazy. Všetky operačné systému to podporujú a disk je kompatibilný aj s funkciou Time Machine na Apple macOS. Nastaviť sa dá aj to, aby mal každý používateľ pridelenú svoju kapacitu z disku a nedochádzalo k nadmernému obsadeniu niektorými používateľmi.

NAS od Synology má vlastný operačný systém DSM, ktorý sa zobrazuje v internetovom prehliadači. Umožňuje do seba nahrávať aplikácie zo špecializovaného obchodu, napríklad antivírus, redakčné systémy, emailové programy, nástroje na poznámky, plánovanie a tímovú prácu. Domácnosť alebo firma si môže presne vyskladať balíčky programov a tým určí, ako sa vlastne bude NAS používať a aká bude jeho funkcia. Niekto bude potrebovať sieťový disk na zálohovanie, iní zase na uskladnenie fotografií, programátori na ňom môžu testovať webové aplikácie.

Rozmýšľate, že si kúpite IP kamery? Synology Surveillance Station je riešenie, ktoré podporuje viac ako 5600 kamier a všetko sa nastavuje cez aplikáciu vo webovom prehliadači. Pri kúpe NAS Synology máte zároveň licenciu na dve IP kamery zadarmo.

Na záver ešte dôležitá vlastnosť. Môžete si kúpiť jednodiskové alebo viacdiskové NAS. Všetky dáta sú na vašich diskoch, preto ich stačí vybrať a vložiť do iného Synology NAS, ak sa rozhodnete pre iný typ alebo lepšiu verziu.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom septembrovom vydaní TOUCHIT č. 9/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.