Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Menej plastových pohárov, obalov a slamiek. Zelená energia so solárnych panelov. Bioodpad sa premenil na energiu

Magio pláž na Tyršovom nábreží bola počas tohto leta zelenšia. V poradí 13. ročník populárnej mestskej pláže na pravom brehu Dunaja sa niesol v duchu zodpovednosti k životnému prostrediu. Ubudlo plastu, energia na prevádzku pláže sa čerpala z obnoviteľných zdrojov a bio odpad sa recykloval na využiteľnú energiu pre domácnosti. Slovak Telekom tak ukázal, že tráviť voľný čas, zabávať sa, aj pracovať sa dá aj zodpovedne.

Ide to aj bez plastových obalov, pohárov a slamiek

Návštevníci Magio pláže z radov Bratislavčanov a turistov spotrebujú počas leta hektolitre alko a nealko nápojov, zjedia tisíce nanukov a minú desaťtisíce slamiek. Tento rok sa Telekom rozhodol tento trend zmeniť. Zavedením vratných pohárov, bezobalových nanukov a papierových slamiek sa podarilo zredukovať plastový odpad na minimum. Konkrétne sa podarilo životné prostredie ušetriť o 189 381 jednorazových plastových pohárov, 19 600 kusov PET fliaš a 70 000 jednorazových plastových slamiek.

Bio odpad sa premenil na kompost a energiu

Všetok bio odpad vyprodukovaný na Magio pláži sa buď kompostoval alebo zhodnotil na elektrickú energiu pre domácnosti. Počas trvania Magio pláže sa vyseparovalo až 18,4 ton bioodpadu. Vďaka spracovaniu bioodpadu v bioplynovej stanici sa vyprodukovalo viac ako 9000 kWh elektrickej energie. Takéto množstvo energie tak vystačí, aby 41 domácnostiam fungovala celý rok chladnička s mrazničkou alebo 92 domácnostiam išla celý rok práčka pri štandardnom používaní.

Hity Magio pláže

Bohatý kultúrny program a voľnočasový program využili návštevníci Magio pláže na plno. V priebehu 80 dní sa na Magio pláži odcvičilo viac ako 500 hodín verejných TABATA a HIIT tréningov, zaznamenalo sa 1815 rezervácií ihrísk, v letnom kine Bažant Kinematograf sa odpremietalo 30 celovečerných filmov, 12 cestovateľských filmov a odohralo 21 koncertov kapiel a DJov ako Korben Dallas, Polemic, DJ Hajtkovič, Majself, Vec, DJ Mairee, Medial Banana, Emma Drobná alebo Dominika Mirgová. Hitom tohtoročnej Magio pláže sa stali stánky so Street Food. Obľúbená bola novovzniknutá značka pizze Slajs a medzi návštevníkmi najobľúbenejším pokrmom sa stala vegetariánska Gyoza – čo sú populárne japonské pirôžky s omáčkou.

Okrem zábavy aj coworking a bikesharing

V coworkingovej zóne sa návštevníci mohli zúčastniť 95 rôznych eventov, 26 worshopov zapojiť sa do 34 verejných diskusií na rôzne témy, či naučiť sa po anglicky priamo na pláži. Okrem toho sa mohli zoznámiť s fungovaním smart city riešení ako odpadový manažment, Smart meteostanica či Smart lavička.

Návštevníci spolu využili 1965 zdieľaných nájmov Slovnaft bajkov, pričom najviac sa bicykle požičiavali v stredu večer po 20:00 hod.

Značky: