Už sme informovali, že pravdepodobným víťazom očakávaného masového predaja telefónu iPhone X bude Samsung. Práve od tohto výrobcu totiž Apple nakupuje OLED displej pre svoj telefón iPhone X. Na zlepšenie výrobného postupu OLED displejov však chce investovať sumu 900 miliónov aj ďalší producent OLED displejov – spoločnosť Japan Display. 

Podľa analytikov za prvých 20 mesiacov predaja iPhone X získa kórejský elektronický gigant až 14,3 miliardy dolárov. Je možné, že tento zisk prekročí sumu, ktorú Samsung zarobil za prvých 20 mesiacov z predaja telefónu Galaxy S8 .

Okrem Japan Display vyrába OLED panely aj LG, táto firma sa však sústreďuje hlavne na veľké panely pre televízory. To sa však môže rýchlo zmeniť, predaj OLED displejov pre Apple mení pomery na trhu. Práve preto investícia 900 miliónov USD do zlepšenia výrobného procesu, ktorý by mal zlacniť výrobu menších OLED displejov. Pre Samsung ako dodávateľa pre Apple tak výrazne rastie konkurencia. Japan Display vyvíja svoje JOLED panely a investormi do výrobného procesu sú napr. firmy ako Sony alebo Canon.

Samsung za svoju pozíciu ako dvorného dodávateľa OLED displejov pre Apple vďačí hlavne tomu, že v súčasnosti ako jediný dokáže dodať tieto displeje v miliónoch kusov, ako to požaduje Apple. Je celkom prirodzené, že túto situáciu nemôžu nechať ostatné firmy len tak, a preto sa rozhodujú o ďalších investíciách. Budúcnosťou pre smartfóny sú OLED displeje s lepším podaním farieb, modely s LED displejmi už nebudú v kurze.

Samsung údajne zarobí 110 dolárov z každého predaného iPhonu X

 

 

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.