Pri našich návštevách po celom Slovensku sme zašli aj vo Banskej Bystrice a pozreli sme si posluchovú miestnosť spoločnosti Enigma High Fidelity Audio. Tá sa nachádza v centre Banskej Bystrice na ulici Dolná, číslo 18 na prvom poschodí v historickej budove.

Pôvodne zvukovo nevhodná miestnosť v 500 ročnej budove je teraz zmenená na nepoznanie. Uvidíte tu panely na stenách aj na strope, ktorých úlohou je vhodne usmerniť šírenie zvuku. V strede miestnosti sa nachádzajú pohodlné kreslá a zvukovo je prispôsobená aj časť s premietacím plátnom na opačnej stene. V tejto miestnosti sa totiž dá nielen počúvať zvuk, ale je to špičkové kino s výkonným projektorom s rozlíšením 4K.

Okrem iného tu nájdete aj ultrazvukovú čističku vinylových platní, pričom čistenie platní Enigma ponúka ako službu. Ďalej od zimy firma spúšťa aj predaj gramofónových platní, výber je už teraz dosť široký.

Predmetom nášho záujmu pri počúvaní huby bol reproduktorový pár Focal Scala Utopia EVO od francúzskeho výrobcu špičkových zostáv. Cena jedného kusu reproduktora je 15 990 eur. Dodávajú sa v rôznom farebnom vyhotovení.

Jeho zaujímavosťou je napr. výškový reproduktor, pri výrobe ktorého sa použilo čisté Berýlium. Focal Scala Utopia EVO to trojpásmový bassreflexový stĺpový reproduktor s hmotnosťou až 85 kg. Aby ste z neho dostali maximum, vyžaduje poriadny vstup ako je napr. zosilňovač T+A PA 3100 HV (high voltage).

Tento reproduktorový pár tak poháňala zostava od nemeckej highendovej firmy T+A: integrovaný zosilňovač PA 3100 HV za 16 040 eur, multimediálny prehrávač MP 3100 HV za 13 620 eur a zdroj PS 3000 HV za 8980 eur. Využili sme aj koncový zosilňovač A 3000 HV za 12 610 eur. Pri prehrávaní sme použili jednak zdroje hudby streamované po sieti vo formáte FLAC ale vyskúšali sme si aj Bluetooth pripojenie z mobilného telefónu a hudbu vo formáte MP3. Na takejto zostave ihneď zistíte, ako je Bluetooth pripojenie nevhodné na takejto zostave, rozdiel v prehrávaní bol priepastný. Rovnako na takejto zostave hneď vidíte, ako kvalitne je nahrávka realizovaná. Počujete každú chybičku, rôzne detaily, ktoré ste si predtým neuvedomili. Skúšali sme mimochodom na skladbách od skupiny Pink Floyd, Queen, Eagles a pod.

Špeciálnou časťou zostavy sú prepojovacie káble, Enigma je výhradným distribútorom americkej značky Wireworld. Použité prepojovacie a napájacie káble sú výsledkom dlhoročného vývoja a ich cena dosahuje niekoľko tisíc eur. Takáto zostava ale niečo podobné aj požaduje – je to reťazec produktov, ktorého kvalitu určuje práve najslabší článok.

Použitá zostava od T+A pritom používa oddelenú sieťovú a signálovú časť, napájacie káble napr. pre multimediálny prehrávač sú tak dva.

Detailnú recenziu celej zostavy prinesieme v tlačenom vydaní TOUCHIT, zatiaľ si môžete pozrieť celú zostavu aj posluchovú miestnosť na našom redakčnom videu.

 

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.