Sound Matters je zvukovou osvetou, ktorá nás bombarduje zo všetkých strán. Deväť zaujímavých videí založených na zvuku sa pohráva s divákom a kladie otázku, či a nakoľko je zvuk dôležitý. V produkčnom reťazci sa častokrát táto zložka zanedbáva, čo v značnej miere ovplyvňuje aj audiovizuálny zážitok. Čo si myslíš ty?

Veľká väčšina z nás má rada vynikajúce filmy s kvalitným zvukom. Preto chodíme do kina – aby sme videli film na veľkom plátne vo vysokom rozlíšení a počuli kvalitný zvuk na kvalitnej reprosústave v kinosále.

Pri produkcii Hollywoodskych filmov je dbané na každý detail filmu. Skúsený a šikovný režisér si vie na film vybrať tých najlepších členov štábu a vytvorí pre nich také podmienky aby dokázali dať zo seba to najlepšie.  Výsledkom sú stovky filmov, ktoré nikdy neupadnú do zabudnutia, stali sa legendami ktoré stále oslovujú divákov aj roky po ich vzniku. Oslovujú všetkými aspektmi – príbehom, kostýmami, výberom lokácií, vizuálnym spracovanim, hereckými výkonmi, špeciálnymi vizuálnymi efektami, vynikajúcou hudbou a skvelými zvukovými efektami.

Nie vždy je ale v audioprodukcii možné vytvoriť optimálne podmienky aby sa táto „mágia“ udiala.

V menej bohatých krajinách a teda aj u nás sa bežne stáva, že na audiovizuálne diela nie je optimálny rozpočet a preto sa kvôli redukcii výdavkov musia robiť kompromisy všade kde to je možné. Jednotlivé zložky produkčného reťazca týmto ale utrpia a úroveň výsledného produktu je ohrozená, bez ohľadu na to, či sa jedná o film, reklamu, animáciu či trailer.

Jednou zo zložiek ktorá pri takýchto situáciách často stráda je zvuk. Bežne sa stáva, že zvukoví producenti ktorí majú audiovizuálne dielo ozvučiť dostanú projekt na ozvučenie „o 5 minút 12“ a je od nich vyžadované aby to „rýchlo nejako urobili“ pretože za dva dni bude premiéra, poprípade začína nejaká kampaň.

Zvuku a hudbe často nieje venovaná dostatočná pozornosť napriek tomu, že tvoria 50% audiovizuálneho zážitku. Všeobecné povedomie o tom, že zvuk má moc výrazne posilniť posolstvo vizuálu je v našej krajine nízke. Z tohto dôvodu sa často stáva, že celé dielo je priemerné napriek tomu že nápad bol dobrý, vizuál bol dobre urobený tiež ale na zvuk neostal čas.

Sound Matters je revolúcia

Sound Matters je osvetou v tejto oblasti. Poukazuje na to, že zvuk je jednou z kľúčových súčastí audiovizuálnych diel. Nie je jedno, čo pri pozeraní filmu/reklamy počujeme pretože to, čo počujeme má na nás rovnako zásadný vplyv ako to, čo vidíme. Cieľom Sound Matters je aj oslovenie tých, ktorí majú pri audiovizuálnych dielach najväčšiu rozhodovaciu moc v rukách.

Sound Matters pozostáva z deviatich krátkych videí v ktorých je kreatívnym spôsobom odkomunikované, akú zásadnú úlohu v audiovizuálnych dielach zohráva kvalitne spravené audio.

Prvé diely Sound Matters si môžete pozrieť tu. Zapnite si ale najprv reproduktory / pripravte sluchátka a pohodlne sa usaďte. Prajeme príjemný zážitok 😉

 

 

 

 

 

Značky: