Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Najnovšia uzatvorená zmluva je ďalším príkladom spolupráce medzi poľskou políciou a spoločnosťou BMW Group v rámci záväzku spoločnosti zvyšovať bezpečnosť na cestách.

V porovnaní s predchádzajúcimi aktivitami vyniká najnovšia transakcia z hľadiska počtu odovzdaných vozidiel. Objednávka sa týkala 478 kusov motocyklov modelu BMW R 1250 RT s policajnou výbavou. Vďaka tomu sa v ostatných mesiacoch vďaka postupným dodávkam na policajné stanice po celej krajine stali tieto dvojkolesové vozidlá bežným javom na poľských cestách a keďže ide o našu susednú krajinu, môžu sa s týmito motocyklami pri svojich cestách za prácou či oddychom stretnúť aj slovenskí motoristi. A možno sa Poliaci inšpirovali práve u nás na Slovensku, keďže v roku 2021 sa do služieb slovenskej polície dostali motocykle značky BMW.

„V prípade poľskej polície ide o najväčší projekt nákupu motocyklov v histórii. Je to mimoriadne dôležité, pretože sa riešil komplexne. Policajti dostali nielen jeden z najmodernejších motocyklov, ale boli aj vyškolení, dostali prilby vrátane komunikačných systémov a výbavu policajtov čoskoro rozšíria aj nové špeciálne kombinézy,” povedal superintendant Darius Augustyniak.

Model BMW R 1250 RT je veľký cestovný motocykel poháňaný dvojvalcovým motorom typu boxer s objemom 1 254 cm3, výkonom 100 kW (136 k) a krútiacim momentom 143 Nm. Tento model je sériovo vybavený napríklad aj prvkami ako ABS a kontrola trakcie, či vybavením na zvýšenie bezpečnosti a komfortu, ako sú full LED svetlomety, 10,25-palcový digitálny farebný displej a elektrické ovládanie výšky čelného štítu. Napriek dodatočnej výbave s požadovanou policajnou technikou zrýchli motocykel BMW R 1250 RT na 100 km/h za 3,4 sekundy. Výkon sa na zadné koleso dostáva pomocou 6-stupňovej manuálnej prevodovky a kardanového hriadeľa.

„Motocykle BMW R 1250 RT sa už v policajnom využití osvedčili. Vďaka pohodlnej a vzpriamenej jazdnej pozícii, ktorú poskytuje konštrukcia turistického motocykla, môžu dôstojníci pohodlne používať tieto stroje bez nadmerného namáhania chrbtice. Konštrukcia motora boxer navyše zabezpečuje nízke ťažisko, čo spolu s adaptívnym odpružením umožňuje stabilný pohyb na nerovnom povrchu a v rôznych poveternostných podmienkach. Vďaka tomu môžu tieto stroje efektívne využívať hliadky a cestné jednotky, čo je pre nás veľká pridaná hodnota. Z tohto miesta by som sa chcel poďakovať polícii za dôveru a za možnosť prispieť k zvýšeniu bezpečnosti na poľských cestách,” dodal Karol Kostrzewa, riaditeľ spoločnosti BMW Motorrad Polska.

Objednávka a dodávka 478 motocyklov je výsledkom projektu Bezpečnejšie na cestách – motocykle pre obsluhu cestnej premávky, ktorý je spolufinancovaný z európskych fondov a štátneho rozpočtu.

Značky: