Spoločnosti ako Mastercard na výstavisku v Barcelone nemôžu chýbať. Čo majú s Mobilným kongresom spoločné?

Okrem toho, že vďaka nim môžete platiť vaše aplikácie na Google Play alebo iOS prostredníctvom kariet, výrazne rozširujú možnosti platenia.

Na túto tému sme sa rozprávali priamo na výstavisku s Miroslavom Lukešom, generálnym riaditeľom Mastercard pre SR a ČR.

Keď sa povie rozširovanie služieb, mnohí si predstavia neprehľadnosť ponúk a zložité schémy produktov. V prípade Mastercardu sa netreba obávať neprehľadných produktov. Bežný používateľ totiž nepotrebuje poznať pozadie služieb. Dostáva do rúk technológie, ktoré fungujú veľmi jednoducho. Masterpass je služba, ktorá umožňuje bezpečné platby prostredníctvom digitálnej peňaženky. Pre váš telefón s Androidom alebo iOS si stiahnete aplikáciu a pridáte do nej svoje karty.

Spoločnosť nijako neobmedzuje typy platobných kariet a je otvorená aj pre karty iných spoločností. To je obrovská výhoda pre vašu bezpečnosť a najmä jednoduchosť celej operácie.

Kde sa dá platiť cez Masterpass? Všade, kde máte internetové pripojenie a nájdete logo tejto služby. To znamená, že zaplatíte cez mobilnú aplikáciu na čerpacích staniciach Shell v obchodom dome Globus alebo napríklad u dopravcu RegioJet.

Hotovosť a návyky

Paradoxne najväčším konkurentom spoločnosti nie je Visa alebo American Express, ale hotovosť. Naučiť ľudí, aby platili bezhotovostne je jedným z hlavných cieľov spoločnosti. Aj preto vyvíja aktivity a osvetu, ktorá pomáha všetkým si uvedomiť, že bezhotovostné platby sú efektívnejšie.

Sú tu však dve strany mince. Kým niektorí obchodníci používajú platobné terminály a majú k dispozícii aj bezkontaktné platby prípade priamo Masterpass, iní sa terminálom bránia. Tvrdia, že je to kvôli vysokým poplatkom v bankách. Na jednu stranu je to možné, no podľa Mastercardu ide viac o DPH, ktorú musia obchodníci takýmito transparentnými platbami odviesť.

Ďalším problémom a to na strane samotných zákazníkov býva nevedomosť. Napríklad sa boja takýchto platieb. No práve táto služba je najbezpečnejšia pri platbách cez internet. Platobná karta, s ktorou by ste takto platili musí podporovať technológiu 3DSecure.

Ako vidno z obrázku, služba Masrterpass je ideálna nielen v taxíkoch alebo reštauráciách ale kdekoľvek, kde potrebujete bezpečne a rýchlo zaplatiť. Hľadanie hotovosti a vydávanie drobných zaberá vždy čas a nie je to tak pohodlné ako si cez digitálnu peňaženku naskenovať QR taxíka a zaplatiť. Rovnako chce spoločnosť, aby takto fungovali aj reštaurácie. V čase obeda by ste si sadli k vášmu stolu. Tomu by bola priradená objednávka a vy už len cez naskenovanie QR kódu zaplatili za jedlo. Odpadá tak čakanie na čašníka s účtom, výdavkom atď.

Viac o aplikácii Masterpass sa dozviete tu.

Odporúčame ju vyskúšať. Vašu kartu si môžete pridať už dnes. Ak máte mobil s NFC, budete môcť platiť aj v bežnom obchode na bezkontaktnom termináli.

Stiahnite si aplikáciu Masterpass

Google Play
App Store

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.