Falcon Heavy spoločnosti SpaceX by mal v pondelok 31. októbra 2022 vyštartovať na svoju ďalšiu misiu.

Táto v súčasnosti celosvetovo najvýkonnejšia raketa odštartuje z Kennedyho vesmírneho strediska na Floride a na obežnú dráhu dopraví dva satelity pre americké vesmírne sily U.S. Space Force. Bližšie informácie o satelitoch nie sú známe, keďže ide o utajovaný projekt.

Snáď ešte zaujímavejšia než satelity je ale samotná raketa Falcon Heavy. Keďže SpaceX zatiaľ len pripravuje jej väčšiu sestru Super Heavy a štart rakety Space Launch System (SLS) vesmírnej agentúry NASA bol v rámci misie Artemis odsunutý, zostávala zatiaľ Falcon Heavy najvýkonnejšou raketou súčasnosti.

Jej základom je raketa Falcon 9 ako hlavný stupeň, doplnená dvomi prídavnými stupňami po bokoch. Každý z nich obsahuje deväť motorov Merlin. Spolu ich je teda 27 a vytvárajú ťah, ktorý sa podľa SpaceX silou vyrovná 18 lietadlám Boeing 747.

Falcon Heavy letel prvýkrát v roku 2018, keď ako testovací náklad vyviezol do vesmíru elektromobil Tesla Roadster. Druhá misia sa uskutočnila v apríli 2019 a na obežnú dráhu bol počas nej dopravený komunikačný satelit Arabsat-6A. Zatiaľ posledný let Falconu Heavy bol v júni 2019 a do vesmíru raketa vyniesla náklad, ktorý si objednalo americké ministerstvo obrany a ďalšie subjekty.

Vizuálne zaujímavou časťou každej misie je okrem samotného štartu aj pristávanie jednotlivých stupňov. Dva bočné úspešne pristáli pri všetkých trochu doterajších letoch, ale nosná raketa, pristávajúca na plávajúcej plošine v oceáne, úspešne dosadla len raz.

Zdroj: Digitaltrends.com

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.