Facebook upriamil opäť na seba pozornosť novinkou v podobe možnosti zabezpečeného a šifrovaného písania správ cez Messenger, no možno málokto z vás vie, že už dávno existujú aplikácie umožňujúce šifrované písanie správ priamo z mobilu. Je ich dokonca viacero a niektoré sú naozaj dokonalé.

Od dôb SMS správ sme sa posunuli ďalej a ako užívatelia sme aj zraniteľnejší a útočník sa môže ľahšie dostať k našej komunikácií. Taktiež aj obsahovo už nepíšeme len text, ale zasielame rôzne obrázky, či iný multimediálny obsah, ktorý keď sa niekomu nepovolanému dostane do rúk, môže byť prinajmenšom nepríjemné. Pomôcť môžu aplikácie, ktoré sú zabezpečené, či kryptujú samotnú komunikáciu a teda nie sú takéto správy čitateľné nikým iným, len samotným príjemcom, aj keby boli odchytené počas výmeny dát medzi klientmi. Dokonca niektoré aplikácie umožňujú okamžité automatické zmazanie správy po prečítaní.

Poďme sa pozrieť na zopár tých najpoužívanejších aplikácií na komunikáciu, ktoré majú bezpečnosť zvládnutú na prvotriednej úrovni.

Signal Private Messenger

Táto aplikácia je jednoznačne najpoužívanejšia, je zdarma, užívateľsky prívetivá a jednoduchá na používanie. Signal využíva end-to-end enkrypciu, čo je jedna z najbezpečnejších šifrovacích metód, kde je nutné mať kryptografický kľúč na dekryptovanie konverzácie. Aplikáciu si môžete dokonca nastaviť ako predvolenú aplikáciu pre SMS správy . Jediné, čo mi chýba, je možnosť si aplikáciu blokovať PIN kódom, alebo heslom. Ale aj tento neduh riešia niektoré zariadenia samé o sebe. Ja si napríklad na Huawei P8 s Androidom 6 viem nastaviť ochranu PIN kódom pre všetky aplikácie.

Na stiahnutie pre AndroidiOS

ChatSecure

Údajne najzabezpečenejšia komunikačná aplikácia využívajúca OTR (off-the-Record Messaging) krypografický protokol, ktorý využíva kombináciu symetrického AES alogoritmu so 128 bitovou dĺžkou kľúča, Diffie-Hellmanovú vymenu kľúčov a hash funkciu SHA-1. Navyše, aplikácia je open source, je naozaj flexibilná a na rozdiel od iných aplikácií nevyžaduje žiadne vaše osobné údaje a najmä nie číslo. Konto si viete vytvoriť pomocou Google konta, či vytvorením konta na verejnom XMPP serveri.

Na stiahnutie pre Android, iOS

Gliph

Je multiplatformová aplikácia, ktorú môžete využívať ak ste v práci aj na svojom desktope okrem teda klasických mobilných zariadení, ktoré sú samozrejmosťou. Zaujímavou funkciou, ktorú Glyph okrem zabezpečenia má je funkcia „Real Delete“, vďaka ktorej správu zmažete z oboch zariadení (odosielateľa aj príjemcu) a dokonca aj zo serverov Gliphu. Ďalšou zaujímavosťou je, že si môžete vytvoriť pod svojím hlavným kontom pseudonym a využívať ten a prepínať sa podľa potreby medzi reálnym menom a prezývkou.

Na stiahnutie pre Android, iOS

Wickr Me

Aplikácia, ktorej najväčšou prednosťou je možnosť nastaviť si čas expirácie každej správy, ktorú pošlete. Po uplynutom čase sa správa automaticky zmaže. Takto si môžete byť istí, že sa ku správam nik nedostane, aj keby ste mobil trebars stratili. Wickr má taktiež end-to-end enkrypciu pre všetky správy. Osobne keď som túto aplikáciu skúšal, tak ma vzhľad teda naozaj nenadchol a celkovo mi prišlo používanie tejto aplikácie také akési kostrbaté.

Na stiahnutie pre Android, iOS

Telegram

Využíva tiež end-to-end enkrypciu a žiadne dáta sa nelogujú na servery. Takisto ako aplikácia Wickr ponúka zničenie správ na oboch zariadeniach za určitý čas, čiže sa k nim naozaj nik nedostane. Bežné správy sa ukladajú do cloudu, čiže sú prístupné z viacerých zariadení. Táto aplikácia ako jediná zo spomenutých má podporu aj zariadení s Windows Mobile, tak ak hľadáte niečo na mobilný Windows, je to to pravé.

Na stiahnutie pre Android, iOS, Windows Phone

Pevne veríme, že si niektorú z týchto aplikácii vyskúšate a dáte nám vedieť svoje skúsenosti a dojmy.  Ja ako milovník open source riešení odporúčam ChatSecure.