Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Kapacitné napájacie zdroje, označované aj ako kapacitné spúšťače, sú druhom striedavých jednosmerných napájacích zdrojov, ktoré využívajú kapacitnú reaktanciu kondenzátorov na zníženie sieťového striedavého napätia.

Existuje však mnoho dôležitých obmedzení. Potrebné vysoké tolerančné napätie kondenzátora spolu s vysokou kapacitou kondenzátora potrebnou na daný výstupný prúd znamená, že tento druh zdroja je praktický len pre aplikácie s nízkou spotrebou energie.

Kapacitné napájanieZdroj: qsdirectory.com
Kapacitné napájanie

Dobre vedieť: Elektro motor je zariadenie, ktoré mení elektrickú energiu na mechanickú energiu a využíva sa v mnohých aplikáciách, od priemyslu až po spotrebnú elektroniku. Pri výbere vhodného napájania pre elektromotor je dôležité zvážiť nie len výkon motora, ale aj jeho vlastnosti a požiadavky na napájanie.

Kapacitné napájanie

Potrebná kapacita rastie s odoberaným prúdom; vysokokapacitné kondenzátory na striedavý prúd so sieťovým napätím sú objemné a drahé. Kapacitný zdroj má vo všeobecnosti nízky účinník. Kapacitný napájací zdroj má zvyčajne usmerňovač a filter, ktorý vytvára jednosmerný prúd zo zníženého striedavého napätia.

Takýto zdroj obsahuje kondenzátor C1 s reaktanciou, ktorý obmedzuje prietok prúdu do mostíkového usmerňovača D1. Rezistor R1 v sérii s kondenzátorom C1 zabraňuje napäťovým špičkám pri spínaní. Elektrolytický kondenzátor, C2, sa využíva na vyhladenie jednosmerného napätia a maximálneho prúdu (v rozsahu ampérov) pri spínacích funkciách.

Na uvedenom obrázku je vidieť regulátor napätia, ktorý je tvorený rezistorom, R3 (obmedzenie prúdu), a bočníkovým regulátorom, Zenerovou diódou, IC1. Ak stabilizácia napätia nie je veľmi dôležitá, môže sa ako regulátor využiť Zenerova dióda. Dve koncové súčiastky odstránia R5 a R4 použité ako delič napätia vo vyššie uvedenom zapojení.

Beztransformátorový napájací zdrojZdroj: qsdirectory.com
Beztransformátorový napájací zdroj

Zdroj: elektro-motor.cz

Značky: