Náramok vám zmeria regeneráciu a celkovú činnosť autonómneho nervového systému a odporučí kroky pre zdravší životný štýl alebo efektívnejší tréning.

Už niekoľko rokov sa venujem testovaniu všemožných nositeľných zariadení, ktoré vám môžu pomôcť v snahe žiť zdravšie alebo efektívnejšie trénovať. Dlhodobo používam smart hodinky a inteligentné prstene, ktoré počas noci merajú variabilitu srdcového tepu a na jej základe vypočítavajú regeneráciu organizmu a určujú pripravenosť na ďalší deň.

Tieto zariadenia a metriky sú obľúbené nielen medzi športovcami a nadšencami, ktorí chcú optimalizovať svoje tréningy. V posledných rokoch sa o ne čoraz viac zaujímajú aj bežní ľudia, ktorí chcú lepšie pochopiť fungovanie organizmu, jeho regeneráciu a žiť naplno.

Jedným z najnovších prírastkov do tohto segmentu je český náramok Elonga. Možno ste ho už videli na sociálnej sieti alebo ste čítali niektorý z článkov, ktoré boli publikované v českých a slovenských médiách. Elongu som používal mesiac a v tomto článku zosumarizujem moje skúsenosti s jej používaním.

ElongaZdroj: TOUCHIT
Náramok Elonga

Ako funguje Elonga

Elonga, na rozdiel od smart hodiniek a prsteňov, je navrhnutá tak, aby ste ju nenosili stále. Náramok si ráno po zobudení nasadíte na predlaktie ľavej ruky a vykonáte meranie, ktoré trvá približne 3 minúty. V rámci tohto merania sa zmeria váš tep a variabilita srdcového tepu – merajú sa tzv. RR intervaly. Pre objektívne výsledky je potrebné, aby ste meranie vykonávali vždy v približne rovnakom čase.

Najpresnejšie výsledky získate v prípade každodenného merania, postačí však aj meranie každý druhý deň. Výhodou Elongy je, že jej nasadenie je rýchle a pohodlné.

Elonga na základe nameraných dát vyhodnotí aktuálny stav autonómneho nervového systému – sympatický nervový systém, ktorý je zodpovedný za stres, a parasympatický systém, ktorý je zodpovedný za regeneráciu. Kombináciou týchto dát sa vypočíta vaša pripravenosť na deň, tzv. Readiness, ktorá je prezentovaná číslom v rozmedzí od 0 do 100.

ElongaZdroj: TOUCHIT
Meranie pomocou náramku Elonga. Počas merania by ste mali ležať

Výhody a nevýhody

Výhodou Elongy je to, že náramok nenosíte celý deň a nemusíte s ním spať. To je dobrá správa pre všetkých používateľov, ktorí nechcú alebo nemôžu spávať s hodinkami alebo prsteňom. Ďalšou výhodou je to, že náramok vám nezobrazí iba jedno číslo, ktoré zodpovedá variabilite srdcového tepu, ako je tomu v prípade hodiniek a prsteňov. Elonga samostatne vyhodnocuje sympatický aj parasympatický nervový systém a v tomto smere prináša viac dát. Poskytne teda niekoľko konkrétnych ukazovateľov s jasným vysvetlením nameraných hodnôt.

Nevýhodou Elongy môže byť, že berie do úvahy iba dáta v rámci daného trojminútového merania, ktoré môže byť niekedy mierne skreslené z viacerých dôvodov – napríklad kvôli prirodzene zvýšenému stresu v prípade niektorých používateľov. Osobne som mal problém s tým, aby som sa počas merania nesústredil na meranie a dýchanie, ale aby som sa uvoľnil a dýchal prirodzene.

ElongaZdroj: TOUCHIT
Elonga nie je iba náramok. Je to služba, ktorej dôležitou súčasťou je mobilná aplikácia

Mobilná aplikácia Elonga

Elongu mnohí ľudia vnímajú ako náramok, avšak v skutočnosti ide o službu. Dôležitejšia ako samotné zariadenie je mobilná aplikácia a to, ako Elonga dokáže spracovať namerané dáta. Mobilná aplikácia je dostupná pre Android a iOS, je moderne spracovaná a ponúka prehľadné a intuitívne používateľské rozhranie.

Elonga prezentuje namerané dáta vo forme troch výsledkov – Stres (sympatický nervový systém), Regenerácia (parasympatický nervový systém) a Readiness. Okrem číselného stavu zobrazuje aj zmenu v porovnaní s predchádzajúcim meraním a vašou priemernou hodnotou. Ide o užitočné dáta. Súčasťou hodnotenia je krátky textový sumár v češtine.

Ak ste používali alebo používate aj iné zariadenia na vyhodnocovanie regenerácie a pripravenosti, budete si musieť zvyknúť na trochu inú škálu číselného hodnotenia v prípade Elongy. Niektoré smart prstene napríklad zobrazujú skóre priemernej pripravenosti v hodnotách 70 až 80 bodov a keď toto skóre poklesne pod 50, treba spozornieť.

V prípade Elongy si treba zvyknúť na to, že priemerná pripravenosť sa pohybuje v rozmedzí 40 až 60 bodov. Elonga o tom informuje aj na svojom blogu. Môžem to potvrdiť, viackrát som mal pripravenosť na úrovni 50 bodov, cítil som sa dobre a aj samotná Elonga mi radila, aby som trénoval tak, ako mám v pláne.

ElongaZdroj: TOUCHIT
Elonga

Moje skúsenosti s Elongou

Elongu používam mesiac a až na výnimky som vedel do rannej rutiny vtesnať trojminútové meranie pomocou tohto náramku. Z hľadiska doterajšieho merania ma niekedy prekvapili vyššie hodnoty stresu, ktoré sú spôsobené činnosťou sympatického nervového systému. Tieto údaje som však nevedel porovnať s inými zariadeniami na meranie HRV.

Hodnoty pripravenosti vo väčšine prípadov zodpovedali tomu, ako som sa pocitovo cítil alebo ako som športoval deň predtým. Jedinú pripomienku mám k noci, keď telo trávilo neskorú večeru a pár drinkov. Zariadenia, ktoré monitorujú HRV počas celej noci, vyhodnotili v tomto prípade slabú regeneráciu tela cez noc. Elonga mi v rámci ranného merania vyhodnotila regeneráciu ako normálnu, stres bol lepší ako obvykle a hodnota Readiness bola na úrovni 56 bodov. Pocitovo som sa však cítil unavený a po noci zle zregenerovaný.

Samotní zakladatelia spoločnosti Elonga však zdôrazňujú, že pridaná hodnota služby spočíva aj v tom, že zobrazuje čisto objektívne údaje, ktoré sa nemusia vždy zhodovať so subjektívnymi pocitmi. Preto je vždy potrebné brať do úvahy oboje, vlastné pocity aj namerané údaje, a dávať ich do kontextu.

Vyplýva to aj z toho, čo som písal v úvode článku – Elonga meria stav autonómneho nervového systému. Ten, ako názov napovedá, nie je možné subjektívne vnímať. Príkladom je začínajúca choroba, ktorú v inkubačnej fáze nebudete cítiť, avšak vaše telo už áno. Elonga to dokáže zmerať. Nie vždy vám potvrdí vaše pocity, avšak zmeria vám stav tela v danom momente.

Mobilná aplikácia ElongaZdroj: TOUCHIT
Mobilná aplikácia Elonga

Odporúčania pre zdravý životný štýl

Na mobilnej aplikácii Elonga oceňujem, že každý týždeň generuje plán s odporúčaniami na rôzne fyzické aktivity, ktoré sa prispôsobujú nameraným hodnotám pripravenosti. Tento tréningový plán je určený nielen fyzicky aktívnejším používateľom, ale aj tým, ktorí cvičia menej s cieľom motivovať ich k zdravému životnému štýlu. V rámci jeho tvorby si zvolíte aktivity, ktoré radi robíte, a na základe toho a ďalších premenných vám aplikácia generuje denné odporúčania.

Na niektoré dni mi Elonga navrhla napríklad hodinový ľahký beh alebo rýchlu chôdzu s cieľovou frekvenciou 133 až 141 úderov za minútu, čo aktuálne zodpovedá väčšine mojich aktivít. Tieto aktivity potom dopĺňala zriedkavými aktivitami s vysokou intenzitou, ako je 55-minútový beh s tepom v rozmedzí 146 až 151 úderov za minútu.

Mobilná aplikácia ElongaZdroj: TOUCHIT
Mobilná aplikácia Elonga

Elonga vs smart hodinky a smart prstene

V súvislosti s Elongou som sa často stretol s otázkami, či ju človek potrebuje, ak si meria spánok pomocou smart hodiniek alebo smart prsteňov. Elonga však patrí do úplne iného segmentu produktov. Nemeria spánok ani denné aktivity, ako je počet krokov alebo spálených kalórií, takže sa nedá veľmi porovnávať s inými smart hodinkami alebo prsteňmi. Senzor slúži na meranie celkového stavu tela a tak môže vhodne dopĺňať iné nositeľné zariadenia.

Smart hodinky či smart prstene vám zmerajú regeneráciu počas spánku, avšak pre niektorých používateľov môže byť atraktívne mať aj druhý zdroj. Najmä kvôli tomu, že Elonga vyhodnocuje regeneráciu inak ako hodinky či náramok a meria viac dát, ako je iba číselná hodnota variability srdcového tepu. Elonga tvrdí, že metóda spektrálnej analýzy, ktorú využíva, je momentálne tou najpresnejšou na svete.

Pokiaľ máte Apple Watch, tak tie zatiaľ nie sú optimalizované na vyhodnocovanie regenerácie. Elonga môže hodinky od Applu vhodne dopĺňať aj z toho hľadiska, že mobilnej aplikácii Elonga môžete umožniť pristupovať k dátam v aplikácii Apple Zdravie. Vďaka tomu bude mať Elonga kompletný prehľad o fyzickej aktivite, ktorú si meriate pomocou Apple Watch a iPhonu (kroky) a o dátach, ktoré si pomocou nej každé ráno zmeriate.

ElongaZdroj: TOUCHIT
Elonga

Komu je Elonga určená

Elonga môže zaujať ľudí, ktorí sa zaujímajú o svoje zdravie, snažia sa aspoň trochu hýbať a radi zisťujú, čo je pre ich telo dobré a čo mu škodí. Snímač poradí s výberom vhodných fyzických aktivít a upozorní vás, keď je váš organizmus vystavený nadmernému stresu a bolo by lepšie spomaliť. Takisto vás motivuje, keď má vaše telo potenciál na ďalšiu aktivitu. Samotní výrobcovia definujú Elongu ako sprievodcu aktívnym životným štýlom.

Náramok tak môže zaujať aj ľudí, ktorí by chceli jednoducho porozumieť tomu, ako celkovo funguje ich telo. Elonga s tým vie pomôcť. Ideálne však je, ak používateľ chápe princíp, ako zariadenie funguje – pevne verím, že tento článok vám v tomto smere pomohol.

Samozrejme, nedá sa povedať, že Elonga bude vyhovovať úplne každému. V tomto smere je fajn, že si náramok môžete vyskúšať na 30 dní zadarmo. Sami si tak vyhodnotíte, či vám zariadenie poskytuje užitočné informácie, alebo nie.

Cena: 75 eur (s možnosťou vyskúšania na 30 dní zadarmo)

Zapožičal: Elonga

Článok vznikol v spolupráci so spoločnosťou Elonga.

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem smart hodinky, Apple zariadenia a herné notebooky. Nájdete ma na sociálnych sieťach @roman_fitit