Spoločnosti NASA a SpaceX podpísali dohodu o možnosti využitia vesmírnej lode Dragon na vynesenie Hubblovho teleskopu na vyššiu obežnú dráhu.

Obežná dráha teleskopu sa totiž časom znižuje v dôsledku odporu atmosféry a raz bude znamenať jeho definitívny zánik. Jej opätovné zvýšenie a stabilizovanie by ale mohlo predĺžiť životnosť tohto teleskopu o ďalšie roky.

Či k záchrane vesmírneho zariadenia, ktorého životnosť je za súčasných podmienok odhadovaná na roky 2030 až 2040 naozaj dôjde, je nateraz veľmi otázne. Iniciatíva totiž vyšla zo strany SpaceX a NASA sa napriek podpisu zmluvy stavia k samotnej realizácii dosť rezervovane. Jej predstavitelia tvrdia, že uzavreté partnerstvo znamená len skúmanie možností. Nie je isté, či budú s plánom záchrany aj reálne pokračovať a vynaložia naň nejaké financie.

Príslušné tímy tak zatiaľ strávia šesť mesiacov zhromažďovaním potrebných technických údajov z Hubbla aj z vesmírnej lode Dragon. Tieto informácie potom použijú na určenie, či je bezpečné, aby sa kapsula vesmírnej lode stretla a spojila s teleskopom, ako aj na zistenie, ako môže fyzicky vyniesť Hubble do väčšej výšky.

Okrem potenciálneho predĺženia životnosti 32-ročného teleskopu o niekoľko rokov by sa získané skúsenosti mohli neskôr uplatniť aj pri iných vesmírnych telesách na obežnej dráhe blízkej Zemi.

Hubbleov vesmírny teleskop bol na obežnú dráhu Zeme vypustený už v roku 1990, ale napriek tomu je stále v prevádzke. Je to možné aj vďaka opravám, ktoré vedeli astronauti zrealizovať pre jeho dostupnosť na nízkej orbite. V prípade oveľa novšieho Webbovho teleskopu to nie je možné, keďže sa nachádza oveľa ďalej od Zeme.

Zdroj: TheVerge.com

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.