Americkej vesmírnej agentúre NASA sa podarilo nárazom rakety úspešne odkloniť asteroid na novú obežnú dráhu.

Dokázala to 26. septembra 2022 v rámci misie DART (Double Asteroid Redirection Test), keď kozmická loď (resp. kapsula) LICIACube veľkosti chladničky narazila do skalnatého asteroidu Dimorphos. Na prvé počutie sa môže zdať, že taký malý objekt nemôže nijako ovplyvniť zhruba 150-metrový asteroid, avšak DART doň narazila rýchlosťou viac ako 22 500 km/h a vtedy má aj malé teleso veľkú kinetickú energiu.

V dôsledku nárazu sa Dimorphos posunul o niečo bližšie k svojmu väčšiemu materskému asteroidu Didymos, okolo ktorého obieha. Zároveň sa skrátil čas jeho obehu. Pred nárazom na to Dimorphos potreboval 11 hodín a 55, po náraze už len 11 hodín a 23 minút. Došlo teda k skráteniu o 32 minút. NASA pritom tvrdí, že úspechom by bolo skrátenie času na obeh už o 73 sekúnd.

Úspech misie dáva nádej na prípadné odklonenie asteroidu, ktorý by v budúcnosti mohol zasiahnuť Zem. Konkrétne dvojica Didymos/Dimorphos síce nepredstavovala pre Zem žiadne nebezpečenstvo, ale týmto reálnym testom sa poradilo preukázať, že v prípade hrozby kolízie iného asteroidu s našou planétou už má ľudstvo prostriedky na jeho odklonenie. Aj podobné malé „postrčenie“ totiž pri vesmírnych vzdialenostiach stačí na bezpečné odklonenie asteroidu.

Vedci budú údaje získané z nárazu ďalej vyhodnocovať a sledovať aj zmeny týkajúce sa obidvoch asteroidov – napríklad či má obežná dráha Dimorphosu nový tvar, či došlo k jeho rozkolísaniu, prípadne koľko úlomkov sa z neho uvoľnilo po náraze.

Zdroj: Nasa.gov, TheVerge.com

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.