Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) ohlásil dva ďalšie možné termíny štartu misie Artemis I. Obidva sú v poslednej septembrovej dekáde, ide konkrétne o 23. a 27. septembra.

Artemis I má byť prvým štartom obrovskej rakety SLS (Space Launch System) z Kennedyho vesmírneho strediska na Floride, ktorá dopraví kozmickú loď Orion na obežnú dráhu Zeme ďaleko za Mesiacom. Let bude prebiehať bez ľudskej posádky a je vlastne testom pre neskoršie misie, v rámci ktorých je finálnym cieľom dostať ľudí po desaťročiach opäť na Mesiac.

Spustenie misie Artemis I musela NASA opakovane odložiť. Najprv to bol v pondelok 29. augusta problém s chladením jedného zo štyroch motorov SLS, následne v sobotu 3. septembra zmaril štart únik vodíka. V dôsledku toho musela NASA vykonať opravy, ktoré spočívali napríklad vo výmene tesnení na spoji medzi raketou a potrubím, ktorým je do nej dopravované kvapalné vodíkové palivo.

Zároveň je potrebné opäť vykonať kryogénne testy týchto tesnení, aby sa simulovali podmienky, aké vládnu počas reálneho štartu rakety. Hlavný z týchto testov je predbežne naplánovaný na 17. septembra.

Obidve nové štartovacie okná museli byť zvolené tak, aby nekolidovali s misiou NASA DART (Double Asteroid Redirection Test), ktorej štart je plánovaný na 26. septembra. Cieľom tejto misie je vypustenie modulu veľkosti chladničky, ktorý narazí do asteroidu. NASA verí, že tým získa poznatky ako ochrániť Zem pred kolíziou s takýmto vesmírnym telesom nárazom vesmírnej lode.

Cieľom kozmického programu Artemis je podľa NASA dostať na Mesiac po zhruba 50 rokoch ďalších dvoch ľudí, konkrétne muža a ženu. Šlo by vôbec o prvú ženu, ktorá sa dostane na povrch Mesiaca a minimálne jedna z týchto osôb bude inej farby pleti než bielej. Tento plán chce NASA zrealizovať do roku 2024.

Súvisiacimi zámermi je výstavba stálej základne na Mesiaci a vesmírnej stanice na jeho obežnej dráhe, ktoré umožnia vykonávať vedecké výskumy v širšom meradle ako doteraz.

Zdroj: TheVerge.com

Prečítajte si aj:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.