Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Automobilka Rolls-Royce Motor Cars predstavila najnovší výtvor svojho oddelenia Bespoke Collective. Je ním zberateľská edícia modelu Wraith Eagle VIII limitovaná na iba 50 kusov pripomínajúca jeden z najvýznamnejších momentov 20. storočia.

Pred sto rokmi, 19. júna 1919, ním bol prvý nonstop transatlantický let dvojice kapitán John Alcock a poručík Arthur Brown. Súčasníci jedného zo zakladateľov automobilky, ktorým bol Sir Henry Royce, leteli z mesta St. John’s na polostrove Newfoundland do írskeho mesta Clifden na upravenom bombardéri Vickers Vimy z 1. svetovej vojny. Takmer hneď po vzlete sa posádke pokazila vysielačka a navigácia a tak sa v mrazivej hmle orientovali iba pomocou hviezd. Dvojplošník s maximálnou rýchlosťou 185 km/h poháňala dvojica motorov Rolls-Royce Eagle VIII s objemom 20,3 litra a výkonom 257 kW (350 k), ktoré dali meno aj limitovanému modelu a svojho času boli považované za nezničiteľné.

Exteriér modelu Wraith Eagle VIII Collection Car pripomína napínavé nočné dobrodružstvo. Dostal tmavú a sivú farbu Selby Grey, pričom obe farby oddeľuje jemný pásik na boku vozidla. Čierna maska pripomína kryty motorov lietadla, disky kolies dostali špeciálnu čiastočne zatmavenú povrchovú úpravu.

Interiér nadväzuje na exteriér čierno-sivým koženým čalúnením s mosadznými detailmi. Mosadz pripomína navigačný prístroj sextant, nevyhnutný pri transatlantickom lete.

Medzi mnohými špeciálnymi prvkami vozidla ako eukalyptové drevo či hodinky s pozadím pripomínajúcim námrazu, ktorá sa počas letu tvorila na prístrojoch lietadla, dominuje majstrovsky spracované čalúnenie stropu vozidla. Pozostáva z 1 183 svietiacich vlákien, ktoré zobrazujú oblaky a súhvezdia tak, ako boli usporiadané počas nočného letu. Hviezdy dopĺňa informácia o presnej polohe na polceste trasy.

Značky: