Centrum energetických a environmentálnych technológií (CEETe) v Ostrave oslávilo svoj prvý rok.

V stredu, 23. októbra 2024 sme navštívili Centrum energetických a environmentálnych technológií Explorer v Ostrave. Ide o výskumné centrum, ktoré je súčasťou Technickej univerzity v Ostrave, pričom celé toto centrum je niečím unikátne. Predstavuje totiž budúcnosť energetiky, ktorá je zelenšia a sústreďuje sa na udržateľnosť. Na tomto projekte sa podieľa aj svetový líder v oblasti energetického manažmentu, ktorým je spoločnosť Schneider Electric.

V tomto centre Schneider Electric inštaloval pokročilý riadiaci systém Microgrid. Táto technológia tak dohliada na celú energetickú prevádzku budovy a spravuje výrobu, distribúciu, no aj ukladanie a spotrebu elektriny z rôznych zdrojov. Dokáže napájať jednotlivé budovy, čo sme si overili aj na vlastné oči. Potenciál tejto technológie je ale oveľa väčší a nemala by problém napájať aj mestské štvrte či priemyselné oblasti nezávisle od hlavnej siete.

V rámci našej návštevy CEETe sme zistili, ako vlastne celá táto technológia funguje a aké sú s ňou plány ďalej. Okrem toho, že by mala vedieť napájať celý univerzitný kampus, CEETe má vedieť spravovať napájanie aj okolitých oblastí, medzi ktoré patrí aj nemocnica. Rozširovanie tejto siete je dôležité a kľúčové na to, aby sa vedel tento princíp aplikovať aj v ďalších lokalitách. Technická univerzita v Ostrave tak spolupracuje aj s ďalšími inštitúciami a univerzitami.

CEETeZdroj: TOUCHIT
CEETe

Spoločnosť Schneider Electric dodala do CEETe riadiaci softvér a hardvér, batériové úložisko pre akumuláciu elektriny, nabíjacie stanice pre elektromobily aj prvky vysokého a nízkeho napätia. Systém Microgrid umožňuje zisťovať, ako integrovať obnoviteľné zdroje do siete a riadiť ich spotrebu. Ide o decentralizovaný systém schopný vytvárať samostatnú elektrickú sieť. Tá je nezávislá od hlavnej rozvodovej siete. Prepája rôzne zdroje energie, ktorých je v CEETe až osem a inteligentne ich riadi podľa aktuálnej spotreby.

Pohľad na solárne panely a laboratórium hydrofónie v CEETeZdroj: TOUCHIT
Pohľad na solárne panely a laboratórium hydrofónie v CEETe

Výsledkom je tak šetrenie prevádzkových nákladov. Microgrid je ideálny na odľahlé lokality, priemyselné oblasti a tiež môže prispieť k vytváraniu inteligentných miest. Vďaka tejto technológii sú lokality pokryté pri výpadkoch dodávok energie a rovnako šetria finančné náklady. Medzi zdroje energie patrí napríklad solárna energia vďaka 473 solárnym panelom či veterná energia vďaka 12 turbínam na streche. Tieto turbíny sú prispôsobené na budovy a môžu byť efektívnym riešením doplnenia energie aj v prípade bežných domácností.

Vodíkové laboratórium v činnostiZdroj: TOUCHIT
Vodíkové laboratórium v činnosti

CEETe vzniklo zásluhou vedcov z Technickej univerzity Ostrava. Podieľajú sa na ňom aj študenti, tí najlepší sa môžu zapojiť už v rámci vyšších ročníkov druhého stupňa štúdia. Je skôr štandardom, že sa na ňom podieľajú doktorandi v rámci svojich výskumov. CEETe sa zameriava na výskum a vývoj nízkouhlíkových technológií, ktoré majú nahradiť fosílne palivá. Súčasťou centra sú aj špecializované laboratóriá ako je aj laboratórium vodíkových technológií, termodynamických procesov a hydropónie. Objekt využíva aj pokročilý systém hospodárenia s dažďovou vodou a cieľom celého centra je rozvíjať spoluprácu naprieč sektormi.

Batériové úložiskoZdroj: TOUCHIT
Batériové úložisko

Zdroj: vlastné, Schneider Electric

Značky:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.